Bugün Ne Bekliyoruz? ABD hisse senedi endekslerinin PCE verisi sonrasında haftayı sert kayıplarla geçmelerinin ardından Asya piyasaları yeni haftaya satıcılı bir başlangıç yaptı. Bu sabah Çin’de Şanghay Bileşik Endeksi %0,32, Shenzhen Bileşik Endeksi %0,85 düştü. Kazançlar ve kayıplar arasında dalgalı seyreden Hong Kong Hang Seng Endeksi %0,83 ekside seyretmekte. Japonya Nikkei225 Endeksi hafifçe düşerken Topix Endeksi’nde sınırlı alımlar mevcut. Japonya Merkez Bankası (BoJ) başkan adayı Kazuo Ueda’nın bugün parlamentoda konuşması beklenmekte. Güney Kore Kospi Endeksi’nde günlük kayıp %1’in üzerinde bulunuyor. MSCI Japonya dışı Asya Endeksi bugün %1 düştü. ABD endeks vadelileri yatay alıcılı bir açılışı işaret etmektedir. Dünya genelinde enflasyonun düşüş eğilimine karşın yüksek seyrini koruması ve ABD istihdam verilerinin sıkı para politikasını destekleyici şekilde güçlü gelmeye devam etmesi risk piyasalarını baskılamaya devam etmektedir. Ayrıca, Fed yetkililerinin faiz seviyelerine ilişkin şahin yorumlarının sürdüğü görülmektedir. Haftanın ilk işlem gününde ABD’de ocak ayı dayanıklı mal siparişleri ve bekleyen konut satışları verileri takip edilecek. Yurt içinde TÜİK şubat ayı Ekonomik Güven Endeksi’ni yayınlayacak. Endeks ocakta 98,1 puandan 99,3 puana yükselmişti. Alt endekslerden Tüketici Güven Endeksi şubatta ocağa göre %4,3 artışla 82,5 oldu. Mevsimsellikten arındırılmış sektörel güven endeksleri şubatta hizmet sektöründe %2,2, perakende ticaret sektöründe %2,4 ve inşaat sektöründe %3,6 azaldı. Reel Kesim Güven Endeksi (RKGE-MA) şubatta 1,0 puan azalarak 102,4 puana geriledi. Ekonomik Güven Endeksinde RKGE’nin %40, hizmet sektörünün %30, tüketici güven endeksinin %20, perakende ticaret ve inşaat sektörlerinin %5’er payı bulunuyor. Borsa İstanbul tarafında teknik olarak psikolojik destek konumunda takip ettiğimiz 5.000 seviyesini önemsemekteyiz. Bu seviyenin üzerinde kalıcılık pozitif algının korunması açısından önem arz etmektedir.
Piyasalarda Cuma Günü Ne Oldu? Haftanın son işlem günü hem Avrupa hem de ABD hisse endeksleri negatif bir görünüm sergiledi. Avrupa’da; CAC 40 Endeksi %1,78, DAX Endeksi %1,72 ve FTSE 100 Endeksi %0,37 düştü. ABD’de Nasdaq Bileşik Endeksi %1,69’luk düşüşle aşağı yönlü harekete öncülük etti. S&P 500 Endeksi %1,05 ve Dow Jones Endeksi %1,02 geriledi. Dolar Endeksi (DXY) ocak ayı başından bu yana ilk defa 105 puanın üzerine çıktı. DXY’nin artışına bağlı olarak EUR/USD paritesi 1,055 seviyesine geriledi. Ayrıca ons altın %0,68 değer kaybederek 1.811USD düzeyine indi. ABD Hazine tahvili faizleri yukarı yönlü hareketini korudu. 10 yıllıkların faizi 7,4bp artarak %3,95’e ve 2 yıllıkların faizi 11,8bp artarak %4,81’e yükseldi. Emtia grubundan Brent petrol varil başına 83USD civarındaki seyrini sürdürdü. ABD’de ocak ayına ilişkin PCE fiyat endeksi verileri yayımlandı. PCE aylık bazda %0,6 ve yıllık %5,4 arttı. Çekirdek PCE ise aylık %0,6 ve yıllık %4,7’lik artış kaydetti. PCE verisi enflasyonda beklenen ölçüde bir gevşemenin henüz gerçekleşmediğini işaret etti. Cleveland Fed Başkanı Loretta Mester cuma günü yaptığı konuşmasında, enflasyonun kabul edilebilir seviyelere inene kadar faiz artışlarının devam etmesi gerektiğini belirtti. Ayrıca Mester faizlerin bir süre %5’in üzerine çıkarak o seviyede kalabileceğini aktardı. Ülkedeki yeni konut satışlarının ocakta 620 bin olması beklenirken sürpriz bir artışla 670 bine yükseldi.
BIST 100 Endeksi gün ortasından itibaren etkili olan satışların neticesinde %0,54 düşerek 5.058 puana geriledi. Gün boyunca 5.054-5.114 puan aralığında hareket eden Endeks fazla değişmedi. EUR/TRY kuru paritedeki düşüşün etkisiyle %0,57 geriledi. Ocak ayı başından itibaren 20 TL’nin üzerinde fiyatlanan EUR/TRY kuru yeniden 20 TL’nin altına indi. Gram altınsa ons altındaki düşüşü takip ederek 1.099 TL’ye geriledi. Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın verilerine göre ocak ayında yabancı ziyaretçi sayısı 2,01 milyon kişi oldu. Pandemi öncesi 2020 Ocak ayında ziyaretçi sayısı 1,79 milyon kişi olmuştu.
Kaynak Piramit Menkul