Bugün ne bekliyoruz? Fed’in parasal sıkılaştırma sürecini destekleyen veri akışı sürerken küresel piyasalarda risk iştahının azaldığını görmekteyiz. Bu sabah Asya piyasalarında satıcılı bir seyir hâkim. Japonya’da Nikkei225 Endeksi %0,70, Topix Endeksi %0,43 düştü. Çin’de Şanghay Bileşik Endeksi fazla değişmezken Shenzhen Bileşik Endeksi %1,09 geriledi. Hong Kong Hang Seng Endeksi %0,67 düştü. Güney Kore’de Kospi Endeksi %1,08, Kosdaq Bileşik Endeksi %1,35 düştü. MSCI Japonya dışı Asya Endeksi bugün %1,01 geriledi. ABD hisse endekslerinde satıcılı kapanışın ardından endeks vadelileri seansa satıcılı başlanacağını işaret etmekte. ABD’de bu hafta açıklanan ocak ayı TÜFE ve perakende satışlar verileri sonrasında dün gelen ÜFE ve haftalık işsizlik başvuruları verilerinin de Fed’in faiz artırım sürecinde frene beklendiği kadar sert basmayabileceği yönündeki endişeler hisse senetlerine yönelik talebi sınırlandırılıyor. Haftanın son işlem gününde İngiltere ocak ayı perakende satışlar, Almanya ÜFE verileri takip edilebilir. Yurt içinde TÜİK, ocak ayı konut satış istatistiklerini yayınlayacak. Türkiye genelinde konut satışları aralıkta yıllık %8,2 artarken 2022’de bir önceki yıla göre %0,4 azaldı. Ayrıca, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) şubat ayı Piyasa Katılımcıları Anketi’nde enflasyon beklentileri takip edilecek. Ocak anketinde cari yıl sonu TÜFE artışı beklentisi %32,46 olmuştu. Borsa İstanbul’da; dün güçlü açılmasının ardından gün içi işlemlerde kazancının önemli bir kısmını geri veren BIST100 Endeksi küresel piyasalardaki düşük risk iştahının etkisiyle bugünkü işlemlere sınırlı bir düşüşle başlayabilir. Ekonomi yönetiminin piyasayı destekleme yönünde aldığı çeşitli tedbirlerin ardından kısa vadede yüksek volatilite ile birlikte yukarı yönlü hareketin devam etmesini beklemekteyiz.
Piyasalarda dün ne oldu? Dün Avrupa hisse endekslerinde pozitif kapanışlar gerçekleşti. CAC 40 Endeksi %0,89 artarken DAX ve FTSE 100 Endeksleri yatay alıcılı fiyatlandı. ABD tarafında ise açıklanan üretici enflasyonu verisinin etkisiyle hisse endekslerinde negatif bir görünüm ortaya kondu. Nasdaq Bileşik Endeksi %1,78, S&P 500 Endeksi %1,38 ve Dow Jones Endeksi %1,26 düştü. Dolar Endeksi (DXY) ocak ayı başından bu yana ilk defa 104 puanda günlük kapanış yaptı. Akabinde EUR/USD paritesi hafifçe düşerek 1,067 seviyesine geriledi. ABD Hazine tahvili faizleri yükseldi; 10 yıllıkların faizi 5,6bp artarak %3,86’ya ve 2 yıllıkların faizi 2,6bp artarak %4,65’e çıktı. Ons altın sınırlı değer kaybıyla 1.836USD’ye indi. Brent petrol %1’e yakın düşüşle varil başına 84USD’den işlem gördü. ABD’de üretici fiyat endeksi (ÜFE) ocakta aylık bazda %0,7 ve yıllık %6 arttı. Çekirdek ÜFE ise aylık %0,5 ve yıllık %5,4 arttı. Böylece üretici enflasyonu hem aylık hem de yıllık bazda piyasa beklentisinden fazla arttı. Bu durum Fed’in gelecek toplantılarda faiz artışını sürdürmesi ihtimalini güçlendiren bir gelişme oldu. Ayrıca ocak ayında ülkedeki inşaat izinlerinin 1,35 milyona yükselmesi beklenirken oldukça sınırlı bir artışla 1,339 milyona çıktı. Aynı dönemde konut başlangıçları beklenenden fazla düşerek 1,31 milyona indi.
BIST 100 Endeksi güne 5.311 puanla yüksek bir seviyede başlamasına karşın takip eden saatlerde satışların etkili olmasıyla geriledi. Böylece Endeks günü %1,17’lik artışla 5.008 puandan tamamlayabildi. Dün kur tarafında ve gram altında yatay fiyatlamalar hâkim oldu. TCMB’nin aralık ayına dair açıkladığı verilere göre konut fiyat endeksi (KFE) aylık bazda %5,3 arttı. KFE yıllık bazda nominal olarak %167,8 ve reel olarak %58,7’lik artış kaydetti.
Kaynak: Piramit Menkul