Doğalgaz devi Gazprom’un medya şirketi Gazprom Media, dünyada son yıllarda hızla büyüyen sosyal eğlence platformu TikTok’un “Rus versiyonunu” hayata geçirmeye hazırlanıyor.
Kommersant gazetesinin haberine göre, Gazprom Media, TikTok’un Rus versiyonu olarak da nitelendirilebilecek “Yappy” adlı bir platform oluşturuyor. Sosyal eğlence platformu Yappy’nin hedef kitlesinin 35 yaş altındaki bloggerlar ve yılsonuna kadar platformun açılması hedefleniyor.
Gazprom Media Genel Müdürü Aleksandr Jarov, akıllı telefon kullanıcılarının yüzde 87’sinin video içerikleri dikey olarak kullandığını, Yappy uygulamasının bu kitleye yönelik olacağını ifade etti.
Mediascope verilerine göre, TikTok bugün Rusya’da en popüler dördüncü sosyal paylaşım platformu.12 yaş üzeri Rusya vatandaşlarının yüzde 32’si TikTok’a geçen haziran ayında en az bir kere girdiğini söylüyor.
TikTok hakkında
Çin merkezli ByteDance tarafından geliştirilen TikTok, 2020 yılında en çok indirilen uygulama olmuştu. 80 milyar dolar değeriyle ”dünyanın en değerli girişimi” olarak TikTok’un ana şirketi ByteDance, 2018’in eylül ayında bu ünvanı Uber’in elinden almıştı.
TikTok’ta reklam verenler dünyanın her yerinden kullanıcılarla 75 farklı dilde buluşuyor. Özellikle gücünü Facebook, Instagram, WhatsApp, Twitter, Snapchat, Pinterest ve YouTube’un yasaklı olduğu Çin’den gücünü alan TikTok, bu sayede markalara diğer sosyal ağların erişemediği bir hedef kitle sunuyor.
Yaklaşık 150 ülkede kullanılan TikTok’un Çin’deki aktif kullanıcı sayısı 500 milyonu geçmiş durumda. TikTok’un Çin dışındaki kullanıcı tabanında ise 50 milyona yakın günlük aktif kullanıcı yer alıyor.
TikTok’un Çin’deki en büyük rakibi ise iki katı büyüklüğe ulaşan WeChat. Bu uygulamanın kullanıcıları mesaj ve sosyal ağ kullanımlarının yanı sıra ödeme, araç çağırma, alışveriş gibi özellikleri de kullanılıyor. TikTok ise sadece içerik üretim ve tüketimine yönelik bir uygulama niteliğinde.
Çin’deki versiyonu Douyin olan TikTok’un, ABD’de Donald Trump yönetimi tarafında yasaklanması da etkin bir uluslararası tanıtım unsuru olmuştu.
Kaynak: AjansBizim