Birleşik Krallık, demokrasi ile yönetilen ülkeleri Çin ve Rusya gibi ülkelerin oluşturdukları küresel tehditlerden korumak için gereken kararlı adımlar üzerinde G7 ülkeleri arasında uzlaşı oluşturmaya çalışacak.
Birleşik Krallık, G7 üyeleri Kanada, Fransa, Almanya, İtalya, Japonya ve ABD’nin yanı sıra görüşmelere Avustralya, Hindistan, Güney Afrika ve Güney Kore dışişleri bakanlarını da davet etti.
Birleşik Krallık Dışişleri Bakanı Dominic Raab, Londra’da yapılan G7 dışişleri bakanları toplantısının ikinci gününde demokrasi, özgürlük ve insan hakları üzerine gerçekleşecek görüşmelerde dünyanın gelişmiş yedi ekonomisinden oluşan G7 grubuna liderlik edecek.
Raab, “Birleşik Krallık’ın G7’ye başkanlığı ortak zorluklarla ve artan tehditlerle mücadele etmenin en gerekli olduğu zamanda açık, demokratik toplumları bir araya getirerek birliğimizi göstermek için bir fırsat” dedi.
Çin’in ekonomik etkisini ve Rusya’nın kötü niyetli eylemlerinin kurallara dayalı uluslararası sistemi tehdit ettiğini söyleyen Birleşik Krallık, iki yıl sonra gerçekleşen ilk yüz yüze görüşmeleri demokrasiye olan desteği güçlendirmek için bir fırsat olarak görüyor.
Öte yandan Raab ve ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, yarın yapılacak G7 Dışişleri Bakanları Toplantısı öncesinde bir araya geldi.
Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamada, ikilinin “Rusya’nın devam eden istikrarsızlaştırıcı eylemleri” ve Çin’den Sincan Uygur Özerk Bölgesi ile Hong Kong’daki faaliyetleri nedeniyle hesap sorulması gibi öncelikleri ele aldıkları aktarıldı.
Raab, görüşme sonrası düzenlenen basın toplantısında Londra ve Washington’un bir dizi konuda “omuz omuza” olduğunu söyledi.
Blinken ise ABD’nin Birleşik Krallık’tan “daha yakın müttefiki, yakın ortağı olmadığını” belirtti.