USD/TRY: Geçen hafta başında risk iştahındaki zayıflamanın etkisiyle 200 günlük ortalamanın bulunduğu 105,7 bölgesine kadar yükseliş kaydeden Dolar endeksi (DXY) bu ortalamayı aşamadı ve tekrar düşüş eğilimi gösterdi. Haftalık kapanış ise 104,9 seviyesinden gerçekleşti. Öte yandan, Çin’deki pandemi kısıtlamalarının kademeli bir şekilde kaldırılmasına karşın resesyon endişelerinin izlendiği haftada Gelişmekte Olan Ülke (GOÜ) para birimleri genel olarak zayıf sayılabilecek bir performans sergiledi. Haftaya başlarken de risk iştahında temkinli modun hakim olduğunu izlerken, GOÜ para birimlerindeki baskı kısmen de olsa sürüyor. Veri açısından yoğun geçecek haftada ise çarşamba günkü Fed’in faiz kararı piyasaların odak noktasında olacak. Fed Başkanı Powell’ın konuşması ve Fed’in yeni faiz patikası ile makroekonomik projeksiyonlarında yayımlanacağı toplantıda Fed’in faizleri büyük olasılıkla 50 baz puan artırması bekleniyor. Ayrıca, Fed’in para politikasına yön vermesi açısından, yarın kasım ayı TÜFE verisi yakından takip edilecek. Bu önemli gelişmeler öncesinde de şu aşamada DXY’de bugün majör bir hareket beklemiyoruz. Birçok gelişmeye net bir tepki vermeyen ve yönsüz bir görüntü sergileyen Dolar/TL tarafında ise geçen hafta benzer bir görüntüyle geçti. Bant hareketi yapmaya devam eden kurda haftalık kapanış 18,64’ten gerçekleşti. Diğer yandan, BDDK’nın hafta sonu duyurduğu düzenleme TL tarafında destekleyici olabilir. Yapılan düzenlemeyle, bankaların net döviz pozisyonunun öz kaynakları içindeki payına ilişkin üst sınır %20’den %5’e çekildi. Halihazırda kısmi yükseliş denemelerinde 18,69 bölgesinde dirençle karşılaşan Dolar/TL’nin, söz konusu düzenlemeyle 18,69 seviyesinin altında kalma ihtimalinin arttığını düşünüyoruz. Bununla birlikte, kurda 18,5950 desteğinin altına sarkma yaşanması durumunda ise 18,47 seviyesine doğru bir hareketlilik gözlenebilir.
EUR/USD: ABD’de geçen hafta açıklanan veriler Fed’in faiz artırım sürecini desteklerken, artan resesyon endişeleri piyasalara yön verdi. Bu hafta ise Fed ve ECB toplantıları ön plana çıkarken, piyasa katılımcıları haftaya temkinli başladı. Çarşamba günü Fed tarafından yılın son faiz kararının açıklanacağı toplantı öncesinde, dikkatler yarın açıklanacak ABD TÜFE verisinde olacak. Veri, Fed’in faiz patikasının nasıl seyredeceği konusunda beklentileri şekillendirecektir. Şu aşamada toplantıda 50 baz puan faiz artışı olacağı değerlendiriliyor. Bununla birlikte önümüzdeki dönemde faiz indiriminin zamanlaması da merak edilenler arasında. Bu açıdan Fed’in güncellenecek olan faiz projeksiyonları takip edilecektir. Diğer taraftan yatırımcıların beklenen faiz artışlarına odaklanmasıyla dolar haftaya gücünü koruyarak başladı. Paritede teknik seviyelere bakıldığında ise 1,06 direnç ve 1,0445 destek seviyeleri arasında bant hareketi görülebilir.
XAU/USD: Geçtiğimiz hafta 1.766 – 1.810 seviyeleri arasında hareket eden Ons Altın, haftayı da 1.797 seviyesinde tamamladı. Haftaya risk iştahındaki zayıflamanın etkisiyle Dolar’ın güç kazanması sonrası kayıplarla başlayan değerli maden, Dolar endeksinin (DXY) 200 günlük ortalamasını aşamaması sonrası kayıplarını geri almaya başardı. Bu haftaya baktığımızda ise Çarşamba akşamı açıklanacak olan Fed’in faiz kararının 50 baz puan artış yönünde olması bekleniyor; ancak sonrasında Powell’ın yapacağı konuşmanın tonu fiyatlamalarda etkili olacaktır. Teknik seviyelere baktığımızda ise 1.800 seviyesinde dirençle karşılaşan değerli madende bu seviye üzerinde arka arkaya gelecek kapanışlar sonrasında 1.830 ve 1.850 seviyeleri hedefte kalabilir. 1.780 seviyesinin altına sarkma yaşanması durumunda ise 1.760 seviyesine doğru bir hareketlilik gözlenebilir.
Kaynak Ziraat Yatırım