USD/TRY: Çin’de görülen pandemi kısıtlamalarının kademeli olarak kalkması ve devletin gayrimenkul sektörüne yapacağı yardım, Çin borsalarının yükselmesini destekleyen bir faktör olarak ön planda yer alıyor. Ülke başkanı Xi Jinping’in katılacağı yarınki G-20 zirvesi ise önemini koruyor. Burada Biden’in Çin’in zararlı ekonomik aktiviteler konusunda Xi ile görüşmesi ve bunun yaratacağı sonuçlar küresel piyasalar için önemli. Öte yandan geçen hafta beklentilerden düşük gelen enflasyon verisi ile pozitif bir görüntü sergileyen Wall Street vadelilerinde bu sabah kâr satışları gözlense de enflasyonda tepe seviyelerin görüldüğüne yönelik olumlu sinyaller ve Çin’den gelen iyi haberler risk iştahını bozmayabilir. Dolar endeksinin geçen haftayı %4 gerilemeyle tamamladığı çerçevede CDS primimizin 600’ün altına gerilemesiyle TL de dolara karşı kısmi değer kazandı. Dolar/TL haftayı 18,55 seviyesinden kapattı. Bu sabah ise tekrar 18,58 civarında hareketler gözleniyor. Teknik seviyelerde ilk direnci 18,6030, ana direnci ise 18,6320 olarak görüyoruz. Kurda düşüş yaşanması durumunda ise 18,5580 ve 18,5370 seviyeleri takip edilebilir. Veri gündemine baktığımızda Euro bölgesinde sanayi üretimi ve Fed başkanının konuşması takip edilecek.
EUR/USD: Geçen hafta ABD’de beklentilerin altında gelen enflasyon verisi, Fed’in faiz artırımlarında yavaşlaması için imkan sağlayabilecek bir unsur oldu ve piyasa katılımcılarının risk alma iştahını pozitif etkiledi. Verinin ardından faiz artışlarının etkileriyle enflasyonda tepe seviyelerin görüldüğüne yönelik beklentiler arttı. Buna bağlı olarak geçen hafta güvercin mesajlar veren Fed yetkililerinin ardından, bu hafta açıklama yapması beklenen üyeler arasında fikir birliği olup olmadığı takip edilecek. Diğer taraftan geçen hafta AB Komisyonu tarafından yayınlanan 2022 Sonbahar Raporuna göre Euro Bölgesi ekonomisinin 2023 yılına ilişkin büyüme tahmini düşürülürken enflasyon tahminleri yukarı yönlü revize edildi. Öte yandan, Biden’ın katılacağı ve resesyon endişeleri, Rusya’nın Ukrayna’yı işgali, pandeminin neden olduğu ekonomik ve sosyal kargaşanın konuşulacağı G-20 toplantısı bu hafta gerçekleşecek. Bu hafta ayrıca Fed ile ECB yetkililerinin konuşmaları ve Euro Bölgesi TÜFE takip edilecek. Dolar endeksi geçen haftayı yaklaşık %4 oranında değer kaybıyla kapatırken, parite 1,0365 seviyesine kadar yükseldi. Şu aşamada 200 günlük ortalaması olan 1,0430 direnç seviyesi hedef olarak takip edilebilir. 1,0245 ve 1,0215 seviyeleri ise sıralı destek konumunda.
.
XAU/USD: Geçen hafta %5,3 oranında yükselen Ons Altın haftayı 1.768 seviyesinden kapattı. Sert yükselişte öne çıkan temel sebep ABD’de enflasyon verisinin beklentilerin altında gelmesiydi. Bu haftaya ise tek bir verinin Fed’e yönelik majör bir değişikliğe yol açmayacağı tartışmalarıyla hafif satıcılı başlayan değerli madende, Fed’e yönelik en azından agresif beklentilerin azalması destekleyici olmaya devam edebilir. Bu kapsamda Ons Altın’da geri çekilmenin sınırlı kalabileceğini ve 200 günlük ortalama ve psikolojik direnç seviyesi olan 1.800 bölgesinin hedefte kalmaya devam edebileceğini düşünüyoruz. Aşağıda ise 1.745 ve 1.730 sıralı destekler olarak izlenebilir.
Kaynak Ziraat Yatırım