FT’den ‘Türkiye’ yorumu: Ekonomiyi uçurumun kenarından almaya çalışıyorlar

featured

İngiltere’nin The Financial Times gazetesinden Adam Samson, Türkiye ekonomisine ilişkin değerlendirmesinde, Türkiye’nin yeni ekonomi ekibinin ekonomiyi düzeltmek için devasa bir zorlukla karşı karşıya olduğu, yeni atanan ekonomi yetkililerinin 900 milyar dolarlık Türkiye ekonomisini uçurumun kenarından kurtarmaya çalışırken faiz oranlarında keskin bir artışın beklendiği yorumunda bulundu.

Ekonomiyi sürdürülebilir bir rotaya sokmanın borçlanma maliyetlerinde keskin bir artış ile liradaki değer kaybının devamını gerektireceğini kaydeden gazete, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ile Merkez Bankası Başkanı Hafize Gaye Erkan’ın ekonomiyi uçurumun kenarından almaya çalışırken artan zorluklarla karşı karşıya olduğunu yazdı.

SON DÖNEMDEKİ EKONOMİ POLİTİKALARI ÖNEMLİ ANOMALİLER YARATTI

Gelecek hafta yapılacak Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısından politika faizinde keskin bir artışa gitme kararı çıkacağı beklentisini dile getiren The Financial Times, söz konusu toplantının ilk defa Hafize Gaye Erkan’ın başkanlığında yapılacağını, faiz artırma kararının ise Erdoğan’ın düşük faiz politikasını tersine çevirebileceğini belirtti.

Gazeteye konuşan uluslararası bir finans grubunun Türkiye şubesinden üst düzey bir analist de ekonomi politikasındaki söz konusu dönüşün kolay olmayacağını, çünkü son dönemdeki ekonomi politikalarının önemli anomaliler yarattığını söyledi. Analist, geleneksel politikalara dönülmek istense de bu adımların yan etkilerinin olacağını kaydetti.

NET YABANCI VARLIKLAR 2000 KRİZİNDE OLDUĞUNDAN DAHA KÖTÜ DURUMDA

Erdoğan’ın ekonomi politikalarının ciddi dengesizlikler yarattığı ve yabancı sermayenin kaçmasına neden olduğu yorumuna yer verilen analizde, geleneksel olmayan ekonomi araçlarının kullanımının seçimler öncesi hızlandığı gözlemi paylaşıldı. Gazete, liranın son iki yılda yüzde 64 değer kaybettiğini hatırlatarak liradaki düşüşün süreceğinden endişe edip yurtdışından altın alan yerli halkın ticaret açığını artırdığına dikkat çekti.

Halihazırda cari açığın büyük ölçüde Merkez Bankası’nın döviz rezervleri ile finanse edildiğini hatırlatan The Financial Times, söz konusu rezervlerin ekonomistlerce sürdürülebilir bulunmayan bir politikayla liranın değer kaybına karşı kullanıldığının altını çizdi. Analizde ayrıca Türkiye’nin net yabancı varlıklarının 2000-2001 yılındaki bankacılık krizinde olduğundan daha da kötü bir konumda olduğu belirtildi. Gazete haberine pek çok yatırımcının 22 Haziran’da faizde yüzde 20’ye kadar, hatta daha yüksek bir artış beklediğini kaydederek son verdi. (DIŞ HABERLER)

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Zafer Partisi
Zafer Partisi
Giriş Yap

Haberiniz.com.tr ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!