Fransa’da polis şiddeti şoku

Fransa'da polis şiddeti şoku

Deutsche Welle Türkçe’nin aktardığı habere göre, Fransa’da üç polis memurunun siyah bir müzik prodüktörünü kendi stüdyosunda dakikalarca darp ettiğini gösteren güvenlik kamarası görüntülerinin Perşembe günü sosyal medyada yansımasının ardından ülkede polis şiddeti tarşılıyor.

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, görüntüleri “şoke edici” olarak nitelendirdi. Açıklama, Macron’un İçişleri Bakanı Gerald Darmanin’i kabulü sonrasında Cumhurbaşkanlığı tarafından yapıldı. Bir hükümet yetkilisi de Macron’un müzik prodüktörünü darp eden ve ırkçı hakaretler sarf eden polis memurlarına karşı yaptırım uygulanmasını istediğini belirtti.
Polisin uyguladığı şiddet tepkiyle karşılanırken Fransız futbol yıldızları Antoine Griezmann ve Kylian Mbappe, siyah müzik prodüktörünün darp edildiği görüntülerden duydukları üzüntüyü dile getirdi. Mbappe, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda “Dayanılmayacak video, katlanılmayacak şiddet” ifadesini kullandı. Mbappe, “Irkçılığı durdur” ifadesini de paylaşımda büyük harflerle yazdı.

Polisler hakkında avukatı ile birlikte suç duyurusunda bulunan müzik prodüktörü ise polislerin hiçbir neden olmaksızın saldırdıklarını belirterek “Defalarca ‘pis zenci’ dediler ve bu arada beni dövdüler” şeklinde konuştu. Stüdyodaki müzisyenlerin yardımı ile polislerin dışarıya çıkmasını sağladığını aktaran prodüktör, olaydan birkaç dakika sonra da pencereden içeriye göz yaşartıcı gaz atıldığını ifade etti.

Polis memurları ise söz konusu kişiyi maskesi olmadığı için durdurduklarını ve bunun üzerine kendilerine saldırdığını iddia etti. Ancak güvenlik kamarasına yansıyan görüntülerde polislerin müzik prodüktörünün yüzüne vurdukları, tekmeledikleri ve copla taciz ettikleri görülüyor.

Görüntülerin sosyal medyada yayılmasının ardından dört polis memuru geçici olarak görevden uzaklaştırıldı. Üç polis memuru hakkında görev sırasında şiddet kullanma suçlamasıyla soruşturma başlatılırken dördüncü polis memuru da olayın ardından müzik stüdyosuna göz yaşartıcı gaz atmakla suçlanıyor.

Polislerin müzik prodüktörünü darp etmesine ilişkin bir gazetecinin sorusunu yanıtlayan İçişleri Bakanı Darmanin ise polislerin “Cumhuriyetin üniformasını kirlettiğini” belirterek soruşturma raporuna göre polisleri görevden alacağını açıkladı.

Kaynaklar: DW, AFP,dpa/JD,HS

Zafer Partisi
Zafer Partisi
Giriş Yap

Haberiniz.com.tr ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!