Forex piyasalar

featured

Avrupa Merkez Bankası (ECB) ve İngiltere Merkez Bankası (BoE) dünkü toplantılarında piyasadaki genel beklentilerle uyumlu olarak 50 baz puanlık faiz artırımlarına gittiler. ABD’de dün açıklanan perakende satış verisi son bir yılın en büyük düşüşünü gösterdi. Merkez bankalarının faiz artırımları ile sıkılaşmanın devam edeceğine dair verilen mesajlar ve zayıf gelen ekonomik verilerle artan resesyon korkuları küresel risk iştahı üzerinde baskı oluşturuyor.

Açıklanacak önemli ekonomik veriler

-12:00 Euro Bölgesi-Öncü İmalat/Hizmet PMI Önem: Yüksek

-17:45 ABD – Öncü İmalat/Hizmet PMI Önem: Yüksek

Türkiye

Merkezi yönetim bütçesi kasım ayında iki ayın ardından 108,3 milyar TL fazla, ilk 11 ayda 20,45 milyar TL açık verdi. Kasım’da vergi gelirlerindeki hızlı artış dikkat çekerken, kur korumalı mevduat kapsamında Kasım itibariyle bütçeden aktarım yapılmadı. TCMB toplam rezervleri 9 Aralık haftasında bir önceki haftaya göre 3 milyar 775 milyon dolar arttı ve 128 milyar 764 milyon dolarla Ocak 2015’ten bu yana en yüksek seviyesine çıktı. Net uluslararası rezervler, 8 Aralık’ta Hazine’nin 10 yıl vadeli eurobondun ikinci ihracından 2 milyar doların kasaya girmesinin de etkisiyle 13 ayın zirvesine yükseldi. Yeni Kredi Garanti Fonu paketi ile ilgili detaylar ortaya çıkıyor. Paketin başlangıçta 150 milyar TL’lik bir büyüklüğe sahip olması bekleniyor. Rusya Devlet Başkanı Putin, Avrupa’nın doğal gaz fiyatının büyük oranda, Türkiye’de kurulması planlanan merkezden belirleneceğini açıkladı.

Avrupa

Avrupa Merkez Bankası beklentilere paralel 50 baz puanlık faiz artışına giderken, faiz artışlarının devam edeceği mesajını verdi. Parasal sıkılaşmanın planlandığı gibi Mart ayında başlayacağı ve öngörülebilir hızda gerçekleşeceği ifade edildi. ECB Başkanı C. Lagarde enflasyonun çok yüksek olduğunu ve daha fazla faiz artırmayı düşündüklerini belirtirken, sonraki faiz kararlarının da verilere bağlı olacağını söyleyerek “ECB faizde piyasanın fiyatladığından fazlasını yapmalı” dedi. Lagarde Euro Bölgesi enflasyonuna yönelik risklerin yukarı yönlü olduğunu, savaşın ekonomi için aşağı yönlü risk oluşturduğunu kaydetti. Bir süre daha 50 baz puanlık faiz artışı beklenebileceğini söyleyen Lagarde, enflasyonla mücadelede faiz oranının birinci araçları olduğunu belirtti.

ABD

ABD’de perakende satışlar Kasım ayında ekim ayındaki artışın ardından %0,6 gerileme kaydederek bir yılın en büyük düşüşünü yaşadı. Benzin ve otomobil hariç perakende satışlar da %0,2 düştü. Açıklanan verinin ardından risk iştahı zayıflaa kaydetti. Ülkede işsizlik maaşı başvuruları 20 bin gerileyerek zayıflayan ekonomide iş gücü piyasasının gücüne işaret etti. ABD cephesinde bugün yerel Fed Başkanlarının açıklamaları takip edilecek.

Euro/Dolar

Avrupa cephesinde dünün majör başlığı Avrupa Merkez Bankası’nın toplantısı ve Başkan Lagarde’ın açıklamalarıydı. Avrupa Merkez Bankası aralık toplantısında 50 baz puanlık faiz artışına giderken, faiz artışlarının devam edeceği mesajını verdi. Parasal sıkılaşmanın planlandığı gibi Mart ayında başlayacağı ve öngörülebilir hızda gerçekleşeceği ifade edildi. Lagarde enflasyonun çok yüksek olduğunu ve daha fazla faiz artırmayı düşündüklerini belirtti. ABD’de perakende satışlar Kasım ayında %0,6 gerileme kaydederek bir yılın en büyük düşüşünü yaşadı. Şahin ECB’nin ardından ABD’de açıklanan verilerdeki bozulma risk iştahı üzerinde baskı yarattı. Yüksek volatilitenin kaydedildiği paritede 1,0682 – 1,0715 ve 1,0750 direnç, 1,0618 – 1,0590 ve 1,0554 seviyeleri izlenen destek noktalarıdır.

GBP/USD

İngiltere Merkez Bankası (BoE), politika faizini beklentiler dahilinde 50 baz puan artırarak %3,50 düzeyine çıkardı. Ülkede yıllık enflasyon Kasım’da %11,1 düzeyinden %10,7 seviyesine yavaşlamıştı. BoE Başkanı Bailey, enflasyonun zirve yapmış olabileceği ancak risklerin yukarı yönlü olduğunu bildirdi. ABD tarafında ise perakende satışlar Kasım’da aylık %0,6 gerileyerek son bir yılın en büyük düşüşünü yaşarken, sanayi üretimi de Kasım’da %0,2 gerileme kaydetti. Ülkede işsizlik maaşı başvuruları geçen hafta 211 bine gerileyerek iyileşme kaydetti. Dün Dolar endeksinin değer kazandığı ve paritenin düşüş kaydettiği görüldü. Bugün her iki ülkede de PMI verileri takip edilecek. Paritede bugün 1,2154 – 1,2106 ve 1,2064 seviyeleri destek; 1,2240 – 1,2300 ve 1,2340 seviyeleri direnç olarak izlenebilir.

USD/TRY

Yurt içerisinde merkezi yönetim bütçesi Kasım’da 108,3 milyar TL fazla verirken, Ocak – Kasım dönemleri arasındaki bütçe açığı ise 20,45 milyar TL seviyesine indi. Tarım ürünleri üretici fiyatlarında Kasım’da aylık %7 ve yıllık %169,45 artış yaşandı. ABD tarafına perakende satışlar Kasım’da aylık %0,6 gerileyerek son bir yılın en büyük düşüşünü kaydederken, sanayi üretimi de Kasım’da aylık %0,2 daralma kaydetti. İmalat üretimi aylık %0,6 daralırken, işsizlik maaşı başvuruları geçen ay 211 bin kişiye gerileyerek iyileşme kaydetti. ABD’de reel sektör imalat endekslerinde Kasım’da gerilemeler yaşanmaya devam etti. Bugün yurt içinde TCMB Piyasa Katılımcıları Anketi, ABD’de ise PMI verileri izlenecek. Dolar/TL, bu sabah saat 08:40 itibariyle 18,64’lü seviyelerde bulunuyor.

EUR/TRY

Avrupa Merkez Bankası beklentilere paralel 50 baz puanlık faiz artışına giderken, faiz artışlarının devam edeceği mesajı verdi. Parasal sıkılaşmanın planlandığı gibi Mart ayında başlayacağı ve öngörülebilir hızda gerçekleşeceği ifade edildi. ECB Başkanı C. Lagarde enflasyonun çok yüksek olduğunu ve daha fazla faiz artırmayı düşündüklerini belirtti. Merkezi yönetim bütçesi iki ayın ardından kasım ayında 108,3 milyar TL fazla, ilk 11 ayda 20,45 milyar TL açık verdi. TCMB toplam rezervleri 9 Aralık haftasında bir önceki haftaya göre 3 milyar 775 milyon dolar arttı ve 128 milyar 764 milyon dolarla Ocak 2015’ten bu yana en yüksek seviyesine çıktı. Yüksek volatilitenin yaşanarak yılın zirvesinin test edildiği Euro/TL kuru bu sabah 08:30 saatlerinde 19,82’li seviyelerden fiyatlanıyor. 

XAU/USD

Küresel piyasalarda hareketli bir hafta geride kalıyor. Bu hafta üç majör merkez bankasının haftasıydı. ABD, İngiltere ve Avrupa merkez bankalarının faiz kararları takip edildi. Merkez bankaları faiz artış hızlarını yavaşlatmalarına karşın enflasyon düşürülene kadar faiz artışlarına devam mesajları geliyor. Bu da piyasalarda risk iştahını baskıladığı için güçlü bir görünüme engel oluyor. Dolar endeksi 104,40 seviyesinde bu sabah itibariyle işlem görüyor. Bugün için ABD’den açıklanacak imalat ve hizmetler PMI verileri bulunuyor. Piyasada veri bazlı hareket görülebilir. Fed üyelerinin de konuşmaları başlıyor, olası açıklamalara karşı dikkatli olunabilir. Ons altın için 1790$ – 1803$ – 1816$ direnç noktaları, 1767$ – 1755$ – 1741$ destek noktaları olarak izlenebilir.

DAX Yakın Vade

Avrupa Merkez Bankası (ECB) dünkü toplantısında genel beklentilerle uyumlu olarak 50 baz puan faiz artırımına gitti. Merkez bankalarının faiz artırımları ile sıkılaşmanın devam edeceğine dair verilen mesajlar ve zayıf gelen ekonomik verilerle artan resesyon korkuları küresel risk iştahı üzerinde baskı oluşturuyor. Küresel hisse piyasalarında dün satıcılı bir fiyatlama kaydedilirken, Avrupa borsalarında sert satışlar etkili oldu. Dünkü sert satışların ardından bu sabah tepki çabasının gözlendiği DAX vadelisinde 14.117 – 14.197 – 14.261 ve 14.302 seviyeleri direnç olarak, yeniden satışların yaşanması durumunda ise 14.061 – 14.000 ve 500 günlük üssel ortalama (13.933) destek olarak izlenebilir. 500 günlük ortalama altında 13.721 seviyesine kadar bir geri çekilme yaşanabilir.

Dow Jones Yakın Vade

Dow Jones endeksi dünü %2,25 düşüşle 33.202 puandan tamamladı. Bu hafta başta Fed olmak üzere İngiltere ve Avrupa merkez bankaları da faiz kararlarını açıkladı. Üç bankada faiz artışını gerçekleştirdi. Faiz artış hızlarını yavaşlatacaklarını belirtmelerine karşın enflasyon düşürülene kadar faiz artışlarına devam mesajı verildi. Resesyona rağmen Fed’in hala faiz artışını sürdürecek olması, risk iştahını baskılıyor. Fed’in ekonomiyi resesyona sürükleyeceğine dair beklentilerin güçlenmesiyle dün ABD borsalarında satışlar derinleşti. Bu sabah ABD vadelileri hafif satıcılı işlem görüyor. Bugün ABD’de imalat/hizmetler PMI verileri takip edilecek. Sözleşme için 33.681 – 34.089 – 34.535 direnç noktaları olurken, geri çekilmelerde 33.005 – 32.626 – 32.247 destek noktaları olarak görülüyor

S&P 500

Yakın Vade S&P 500 endeksi dünü %2,49 düşüşle 3.895 seviyesinden kapattı. Küresel piyasaların gündeminde üç majör merkez bankasının faiz kararları takip edildi. Yapılan faiz artışları ve enflasyon düşene kadar faiz artışlarının devam edeceğine yönelik açıklamalar, piyasalarda risk iştahının zayıflamasına neden oluyor. Fed’in faiz artış hızını yavaşlatmasına rağmen 2023 yılında da faiz artışını sürdürecek olması, ekonomiyi resesyona sürüklüyor yorumunu da beraberinde getiriyor. Bu da dün ABD borsalarında satışların artmasına neden oldu. Bu sabah ABD vadelilerinde de hafif satıcılı seyirler görülüyor. Bugün için ABD’de imalat/hizmetler PMI verileri takip edilecek. Sözleşme için 3.878 – 3.822 – 3.770 destek noktaları olurken, 3.958 – 4.016 – 4.071 direnç noktaları olarak takip edilebilir. 

Brent Petrol

Petrol fiyatları yeni günde hafif satıcılı işlem görüyor. Bu hafta, majör merkez bankalarının haftasıydı. Amerika, İngiltere ve Avrupa Merkez Bankalarının faiz kararları izlendi. Yapılan faiz artışları, petrol açısından sınırlı da olsa baskı yaratıyordu. Son dönemde, petrol fiyatlarında oynaklık sürüyor ve yükselişinde zorlandığı dikkat çekiyor. Buna rağmen, kısa vade için net bir yönden bahsedilemiyor. Önümüzdeki günlerdeki gelişmeler, petrol fiyatlarına yön verebilir. Rusya’dan Asya’ya giden petrol sevkiyatında azalma var şeklinde haberler var. Uluslararası Enerji Ajansı açıklamasında, 2023 yılında petrol fiyatlarında ralli olabileceğine değindi. Brent petrolde 79,51$ – 78,29$ – 77,00$ destek noktaları, 81,80$ – 83,07$ ve 84,50$ direnç noktaları olarak takip edilebilir.

USD/JPY

ABD’de perakende satışlar Kasım ayında ekim ayındaki artışın ardından %0,6 gerileme kaydederek bir yılın en büyük düşüşünü yaşadı. Benzin ve otomobil hariç perakende satışlar da %0,2 düştü. Ülkede işsizlik maaşı başvuruları 20 bin gerileyerek zayıflayan ekonomide iş gücü piyasasının gücüne işaret etti. Salı günü gerçekleşecek Japonya Merkez Bankası toplantısına ilişkin bankanın faiz oranlarını aşırı düşük tutmaya ve gevşek para politikası yönlendirmesini önümüzdeki hafta da sürdürmeye kararlı olması bekleniyor. Japonya’da bu sabah açıklanan aralık ayı öncü imalat sektörü PMI endeksi 48,8 seviyesine düşerken, hizmet PMI 51,7 seviyesinde iyileşme kaydetti. Paritede 138,20 – 138,84 ve 139,36 seviyeleri direnç, 136,78 – 136,18 ve 135,60 takip edilen destek noktalarıdır.

Kaynak: Gedik Yatırım

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Zafer Partisi
Zafer Partisi
Giriş Yap

Haberiniz.com.tr ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!