Fizik Kuralları Üzerine Bahse Giren Fizikçi Profesör ve YouTuber

Fizik Kuralları Üzerine Bahse Giren Fizikçi Profesör ve YouTuber
SR71 Blackbird photographed by advertising photographer Blair Bunting

Fizik kuralları ifadesinde “kurallar” kelimesi geçtiğine göre, ortada iddiaya girilecek bir ihtimalin olmaması lazım diye düşünülebilir. Ancak yine de bir fizik profesörü ile ünlü bir youtuber arasındaki fizik kuralları üzerine bahse girildi. Peki bu nasıl oldu?

İddia Nedir?

Ünlü youtuber Derek Muller kendine ait olan ve bilimsel içerikler yayınladığı Veritasium adlı kanal üzerinden “Bir Fizik Tartışmasını Çözmek İçin Hayatımı Riske Atıyorum” adlı video paylaştı. Muller, videoda “kara yatı” olan Blackbird ile bir test yapıyor. Bütün olay ise bu aracı tasarlayan ve geliştiren Rick Cavallaro’nun “aracın, güç aldığı rüzgardan daha hızlı gidebileceği” iddiasıydı.

Bu iddia, California Üniversitesi fizik profesörü Alexander Kusenko dahil olmak üzere pek çok insan için imkansızdı. Fizikçilere göre rüzgar enerjisi ile çalışan araçlar, sadece yokuş aşağı giderken güç aldıkları rüzgardan hızlı gidebilir.

Aracın tasarımcısı Rick Cavallaro ise iddiasını gerçekleştirdiğini iddia etti. Youtuber Muller ise bu aracın gücünü göstermek adına bir video çekti ve videodaki görüntülere göre gerçekten de araç, rüzgardan daha hızlı gidebiliyordu. İşte bu video üzerine Kusenko, Muller ile iletişime geçerek videoda yanlış çıkarımlarda bulunduğunu ve söz konusu deneyin cevap aradıkları sorulara yanıt veremeyeceğini belirtti.

10 Bin Dolarlık Bahis

İkili, fikir ayrılıkları yaşadıkları konu için 10 bin dolarlık bahse girmeye karar verdi.

Bahsi kazanmak için tek kural, Muller’ın Blakcbird ile benzer şekilde çalışan bir model ile rüzgardan daha hızlı gitmesiydi. Muller, doğru pisti ve hava koşullarını bulmanın çok zor olacağını ve bu sebeple de deneyi kontrollü bir ortamda model araçla yapacağını belirtti.

Kusenko ise “Gerçek araca denk olduğu sürece her türlü model kabul edilebilir” diyerek kuralları onayladı. Kusenko’ya göre rüzgâr hızını geçmelerinin tek sebebi rüzgârın kimi zaman hızlı kimi zaman da yavaş esmesiydi. Bu sayede araç hızlandığında ve rüzgar yavaşladığında araç geçici olarak rüzgârdan daha hızlı gidebiliyordu.

Kusenko bahsi kazanması durumunda, 10 bin doları, aynı zamanda kurucularından olduğu “Kudu” isimli eğitim platformuna bağışlayacağını duyurdu. Muller ise iddiayı kazanması durumunda para ile ne yapacağına dair bir beyanda bulunmadı.

Bu bahsin kazananını bulmak için yapılacak deneyin hazırlıkları devam ediyor. Hazırlıkların ne kadar süreceği ya da deneyin ne kadar sürede yapılacağı şu anda için bilinmese de deneyin sonucunun ne olacağı heyecanla bekleniyor.

Zafer Partisi
Zafer Partisi
Giriş Yap

Haberiniz.com.tr ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!