Dün "Zorlu Bir Toparlanma" başlığıyla yayınlanan IMF Dünya Ekonomik Görünüm Raporunda, 2023 yılı küresel büyüme tahmini %2,8’e, 2024 yılı büyüme tahmini ise %3’e düşürüldü. Raporda özellikle dikkat çekenler ise gelişmiş ülke ekonomilerinde sert yavaşlamaların bekleniyor olması oldu. Merkez bankalarının faiz oranlarını yükseltmesi, gıda ve enerji fiyatlarının düşmesiyle enflasyonun gerilediğine işaret edilen raporda, temel fiyat baskılarının bazı ekonomilerde iş gücü piyasalarındaki sıkılıkla "yapışkan" göründüğü belirtildi. Ayrıca raporda, bankacılık sektöründeki kırılganlıkların odak noktası haline gelmesi ve banka dışı finansal kuruluşlar dahil finans sektöründe daha geniş kapsamda yayılmasına dair korkuların artmasıyla politika faizlerindeki hızlı artışın yan etkilerinin belirginleştiği belirtildi.
IMF’in aksine ABD Hazine Bakanı Janet Yellen, küresel ekonomik büyüme konusunda daha iyimserdi ve 'negativizmi' abartmaya karşı uyardı. Yellen piyasayla ayrışmasının yanı sıra IMF ile de yollarını ayırmışa benziyor. Büyüme tahminlerinin yüksek enflasyon ve faiz artışları nedeniyle geriye çekildiği günde ABD tarafında faiz için belirleyici olacak olan TÜFE verisini dikkatle takip ediyor olacağız. Bakalım negativizm mi yoksa realizm mi?
Önemli enflasyon verileriyle birlikte Fed tutanaklarını beklerken, ABD borsaları karışık seyretti ve özellikle kapanışa doğru değer kayıpları hızlandı. Dolar endeksinde düşüş devam ederken altının onsu tekrar 2000 bin doların üzerine çıktı. Tahvil getirileri ise yükselişine devam etti. Asya tarafında ABD merkez Bankası FED’in para politikasında izleyeceği yolu etkileyecek ABD enflasyon raporu öncesinde karışık bir görünüm hakim. Bu sabah açılışla birlikte MSCI'nin Japonya dışındaki en geniş Asya-Pasifik hisse endeksi %0.17 geriledi. Japonya'nın Nikkei endeksi %0,49 daha artıdayken Avustralya'nın S&P/ASX 200 endeksi %0.65 yükseldi.
Petrol fiyatları, ABD ham petrol ve benzin stoklarında beklenmedik bir artış olduğunu göstermesinin ardından sabah saatlerinde yataya yakın açılış gerçekleştirildi. Böylece OPEC üreticilerinin üretim kesintileri öncesinde arzın sıkılaştırılması konusundaki endişeleri telafi etmiş oldu. Brent ham petrolü varil başına % 0.01 artış göstererek 85.62 dolardan işlem görüyorken, ABD West Texas Intermediate varil başına 6 sent düşerek 81,48 dolara geriledi.
Bugün açıklanacak verilere baktığımızda ise Yurt içinde perakende satışlar ve ciro endeksleri, yurt dışında ABD enflasyonu ve ABD Merkez Bankası(Fed) tutanakları yakından takip edilecek.
MANŞETTE ÖNE ÇIKANLAR
IMF Dünya Ekonomik Görünüm raporunda Türkiye'nin 2023 yılı büyüme tahminini yüzde 3'ten yüzde 2,7'ye düşürdü. 2024 tahminini ise yukarı yönlü revize eden kurum bu yıl için küresel büyüme tahminini de düşürdü.
New York Fed Başkanı John Williams bu yıl son bir kez daha 25 baz puanlık faiz artışı, ardından duraklama beklentisinin 'uygun bir başlangıç noktası' olacağını ve bankanın gelen verilere bağlı olarak karar almaya devam edeceğini belirtti.
ABD Hazine Bakanı Janet Yellen küesel ekonominin 6 ay öncesine kıyasla daha iyi durumda olduğunu ve risklere karşı tetikte olduklarını söyledi.
Avrupa Merkez Bankası üyesi ve Fransa Merkez Bankası Başkanı Francois Villeroy de Galhau, Euro Bölgesi'nde enflasyonun kemikleşmesi riski bulunduğunu belirterek ECB'nin politika yanıtı vites değiştirse bile aşırı fiyat artışı ile mücadeleyi devam ettirmesi gerektiğini söyledi.
Chicago Fed Başkanı Austan Goolsbee, bankacılık sektöründeki son gerilim karşısında Fed'in faizleri artırmak konusunda ihtiyatlı olması gerektiğini söyledi. Goolsbee, bankacılık sektöründeki gerilimin etkisiyle banka kredilerinde yaşanacak bir geri çekilmenin enflasyonun bastırılmasına yardım ederek para politikasına yapılacak daha az iş bırakabileceğini belirtti.
Philadelphia Fed Başkanı Patrick Harker, Fed'in faiz oranını yakın zamanda yüzde 5'in üzerine çıkararak 1980'lerden bu yana görülen en hızlı parasal sıkılaştırmayı bitireceğini hissettiğini söyledi.
Minneapolis Fed Başkanı Neel Kashkari, Fed'in faiz artırımlarının ve iki bankanın batmasının ardından kredilerdeki olası geri çekilmenin bir resesyona tetikleyebileceğini ancak, enflasyonun yüksek kalmaya devam etmesine izin vermenin iş gücü piyasası için en kötüsü olacağını söyledi.
Rusya'nın dış ticaret fazlası, yılın ilk çeyreğinde 2022'nin aynı dönemine göre yüzde 65 azalarak 29 milyar dolara düştü.
Suudi Arabistan, Çin ile temiz hidrojen enerjisi alanında imzalanan mutabakat zaptını onayladığını duyurdu.
BALAT-Balatacılar Balatacılık 2022 yılı 12 aylık konsolide net dönem zararı 2.004.899 TL (Önceki -11.369.072 TL )
Kaynak A1 Capital