Emniyet Genel Müdürlüğü yıllar sonra görevde yükselme ve unvan değişikliği sınavı açtı. Sınav 28 Kasım’da yapılacaktı ancak hükümete yakınlığıyla bilinen Memur-Sen’e bağlı Büro Memur-Sen’in Emniyet’te çalışan temsilcisinin “soruları biz hazırladık” açıklaması ortalığı karıştırdı.
Aydın Nazilli Emniyet Müdürlüğü’nde sivil memur olarak görev yapan Mustafa Acartürk, sosyal medya hesabından, şu duyuruyu yaptı: “Arkadaşlar, konular nasıl belirlendi? Sınav konularının belirlenmesi amacıyla Emniyet Genel Müdürlüğü, Büro Memur-Sen’e bilgi notu sunması için resmi yazı gönderdi. Türkiye genelinde Büro Memur-Sen’in Emniyet üyeleri, şube başkanı, şube başkan yardımcıları ve ileri gelen temsilcilerinden oluşan bir ekip telekonferans yöntemi ile bir araya geldi. EGM’nin istediği bilgi notunun içeriğini doldurduk. Cemal Üstün, Muhammet Doğan, Mehmet Ümit Uğur 7-8 kişi idik. Diğer arkadaşlarım aklımda değil. Bu çalıştayda yazmış olduğumuz konu başlıkları nihai şekli BMS tarafından Emniyet Genel Müdürlüğü’ne üst yazı ile gönderildi. Ve bu çalıştaydaki konular EGM tarafından olduğu gibi tasdiklenmiştir. Emniyet Genel Müdürlüğü ekstra bir konu dahi koymamış. Bir konuyu dahi çıkarmamıştır. Sadece mesleki alan bilgisi sorularını EGM eklemiştir. Size sağda solda ne anlatıyorlar bilmiyorum. Saygılarımla!”
Konunun sosyal medya üzerinden yayılması üzerine Acartürk bu kez yeni bir duyuru ile Büro Memur-Sen Nazilli İlçe Temsilciliği görevinden istifa ettiğini açıkladı.
SINAV ERTELENSİN
Cumhuriyet’ten Mustafa Çakır’ın haberine göre; gelişmeler üzerine Türkiye Kamu-Sen’e bağlı Türk Büro-Sen, İçişleri Bakanlığı ile Emniyet Genel Müdürlüğü’ne yazı gönderdi. Sendika yazısında, “kişinin isim vermek suretiyle kesin bir dille yapmış olduğu paylaşım, sınavın objektifliğine ve tarafsızlığına şüphe düşürmüş, yapılacak sınavda belirlenecek konu başlıklarının adı geçen sendika tarafından belirlendiği ve hatta sınav içeriğinin de bu sendikaca hazırlandığı algısını oluşturmuştur” dedi. Sınavda bu sendikaya üye personele ayrıcalık yapılacağı düşüncesinin personelin moral ve motivasyonunu düşürdüğünü belirten Türk Büro-Sen, şöyle devam etti: “Kurumda açılan görevde yükselme ve unvan değişikliği sınavı birçok personelin kariyer imkânı için önem arz etmekte olup, söz konusu sınavda bu denli büyük bir şaibenin ortaya çıkması hem kurum itibarını hem de personelin idareye duyduğu güveni sarsmaktadır.”
Sendika, öncelikle paylaşımı yapan kişi ve bu kişinin iddia ettiği komisyon içerisinde yer alan ismi anılan ve anılmayan kişilerin tespit edilmesini, “şaibenin” ortadan kaldırılması için sınavın ileri bir tarihe ertelenmesini istedi. Soruların da genel müdürlükten bağımsız sınav hazırlamaya yetkili bir kuruluş tarafından hazırlanması talep edildi.
EMNİYET’TEN AÇIKLAMA: BU TEŞKİLATIMIZ İÇİN KABUL EDİLEMEZ BİR İFTİRADIR
EGM’den yapılan yazılı açıklamada ise söz konusu iddialar yalanlandı.
İddiaların “teşkilat açısından kabul edilemez bir iftira” olarak nitelendiği açıklamada şunlar kaydedildi:
Emniyet Genel Müdürlüğü tarafından 28 Kasım 2020 tarihinde gerçekleştirilecek olan Görevde Yükselme ve Unvan Değişikliği sınavı ile ilgili olarak, 16 Ekim 2020 tarihinde Cumhuriyet gazetesinde yayınlanan “FETÖ taktiğiyle Emniyet Sınavı” başlıklı haberde, “sınav sorularını hükümete yakın Memur-Sen’e bağlı Büro Memur Sen’in hazırladığı” iddia edilmiştir.
Bu, teşkilatımız açısından kabul edilemez bir iftiradır. Kahramanca mücadele eden, terör, asayiş, uyuşturucu, göçmen kaçakçılığı, siber suçlar organize suçlar, trafik ile tarihin en büyük ve en başarılı sonuçlarını üreten emniyet teşkilatımıza FETÖ artığı bir zihniyetle iftiralar atan, yalanı ve yalancılığı meslek edinen, sözde gazetecilik yaptığını iddia edenler, her fırsatta tarihi ve köklü teşkilatlarımızı hedef almaktadır
“ADI GEÇEN GAZETE FETÖ ZİHNİYETİYLE TEŞKİLATIMIZA İFTİRA ATIP YALAN HABER ÜRETMEKTEDİR”
EGM tarafından bahse konu haber hakkında yapılan açıklamada ayrıca şu ifadeler yer aldı:
Teşkilatımız uzun yıllardır yapılamayan Görevde Yükselme ve Unvan Değişikliği sınavının heyecanını yaşamaktadır. Bu konuda uzun zamandan beri bir hazırlık yapılmış ve salgın nedeni ile akamete uğramıştır. Ancak, tüm şartlar zorlanarak Polis Akademisi Başkanlığı birçok üniversite ile görüşmüş ve nihayetinde akademik olarak soruların hazırlanması hususunda Başkent Üniversitesi’ne sorumluluk verilmiştir. Sorular, Başkent Üniversitesi tarafından bu tip sınavların usulüne uygun hazırlanmaktadır. Herhangi bir sendika ile yazışma, paylaşım veya istişare yapılması söz konusu değildir.
Ancak adı geçen gazete, haberi “FETÖ taktiğiyle Emniyet Sınavı” diyerek FETÖ zihniyetiyle teşkilatımıza iftira atıp yalan haber üretmektedir. Elbette ki, memuriyetteki tüm yükselme sınavlarında olduğu gibi sınava gireceklere konu başlıkları bildirilmektedir. Aksi durum, akla mantığa hakkaniyete ve sınav usulüne aykırıdır. Yoksa, sınava girecekler hangi alanda nasıl hazırlık yapıp sınava gireceklerdir. Tüm Ülkemizde ve görev verilen sınırlarımızın dışında fedakârlıkla görev yapan, 24 saat gazete binalarının önünde güvenlik için bekleyen teşkilatımıza yapılan bu ithamın kabulü mümkün olmayıp, söz konusu haber ile ilgili de suç duyurusunda bulunulacaktır.
Söz konusu iddiaların kaynağı olarak gösterilen memur hakkında da işlem yapıldığının belirtildiği açıklamada, “Bu iftiraya zemin hazırlayan, hiç bir dayanağı olmadan böyle bir bilgisi varmış gibi hareket eden ve rol kapmaya çalışan, sosyal medyayı bilgisizce kullanırken kendi arkadaşlarına ve içinde bulunduğu teşkilata iftira atılmasına imkan sağlayan ilgili memur da görevden uzaklaştırılmıştır” denildi.