Euro’nun dolar karşısında düşüş serisi 8. haftaya taşınıyor

featured

Avrupa Birliği ekonomileri ABD ekonomisine kıyasla zayıf performans gösterirken Euro da ABD doları karşısında geriliyor.

Euro, dolar karşısındaki kesintisiz gerileyişini sekizinci haftada da sürdürmeye yakın.

Temmuz ortasında 1,12 olan Euro/dolar paritesi, bugün 1,07’nin altını gördü. 8 haftada Euro’nun dolar karşısındaki kaybı yüzde 5’i aştı.

Bazı yatırımcılar, yüksek enflasyon ve düşük büyümeye sahip Euro Bölgesi’nin bir stagflasyon döneminden geçtiğine işaret ediyor.

Euro Bölgesi’nde ikinci çeyrekte bir önceki çeyreğe göre ekonomik büyüme yüzde 0,1’de kalmıştı. AB genelinde ise bu oran yüzde 0,4 olmuştu.

İlk çeyrekte Euro Bölgesi yüzde 0,1, AB yüzde 0,2 büyümüştü.

Uzmanlar, AB’nin en büyük ekonomisi olan Almanya’da da bu sene küçülme bekliyor. Almanya’da sanayi üretimi mayıs-temmuz döneminde üst üste üç ayda da geriledi.

FAİZ POLİTİKASI DA FARKLILAŞABİLİR

Euro Bölgesi’nde ekonomiler yavaşlarken ve resesyon endişeleri büyürken, Avrupa Merkez Bankası’nın (ECB) gelecek haftaki toplantıda faizleri artırıp artırmayacağı da merak ediliyor.

ABD’de ise işsizlik maaşı başvuruları geçen hafta sürpriz şekilde geriledi ve bu veri faiz artışlarına rağmen ABD ekonomisinin dayanıklılığına işaret etti.

ABD ekonomisindeki pozitif seyir, ABD Merkez Bankası’nın (Fed) faiz artışları konusunda elini rahatlatıyor ve bu da doların Euro karşısında cazibesini artırıyor.

ING döviz strateji şefi Chris Turner, ABD’de güçlü gelen ekonomik veriler ile Avrupa’da imalat sektöründeki zayıflığa işaret ederek ECB’nin faiz artışında sona gelebileceği şüphelerine dikkat çekti.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Zafer Partisi
Zafer Partisi
Giriş Yap

Haberiniz.com.tr ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!