Sosyal medya estetik trendlerini beslemeye devam ederken, Market Watch tarafından yayımlanan veriler, 2021 yılında 2 milyon doları aşan dudak dolgusu pazarının ortalama %7,7’lik bileşik büyümeyle 2028’e kadar 3,4 milyon dolara çıkacağına işaret ediyor.
Son yıllarda dolgun dudaklara sahip olma arzusunun katlanarak arttığını belirten Dermatoloji Uzmanı Dr. Hande Ulusal, konuya dair şu açıklamada bulundu:
“Bazı araştırmalar, yağ ve implant maddeleri kullanılarak yapılan dudak dolgularının son 10 yılda yaklaşık %60 büyüdüğünü gösteriyor. Estetik alanında talep edilen işlemler sosyal medyanın etkisiyle birlikte her dönem farklılık gösteriyor. Son dönemin yükselen trendlerinden dudak dolguları, özellikle iki yıldır hastalarımızın sıklıkla başvurduğu işlemlerin başında geliyor. Bu süreçte kaydettiğimiz deneyimlerden hareketle, tek başına veya yüzey yenileme tedavileriyle birlikte yapılabilen dudak dolguları, yalnızca ince dudak yapısına sahip olan kadınlar tarafından da tercih edilmiyor. Dudaklar çizgilerini daha da belirginleştirmek, alt ve üst dudak boyutlarını eşitlemek ve dudaklarının yüzünün tamamında daha görünür hale getirerek ilgi çekici kılmak isteyenler de bu yöntemi kullanıyor.”
Dudak dolgusunun günümüzde en yaygın minimal estetik tedavilerden biri olduğuna dikkat çeken Dr. Hande Ulusal, “Dünya genelinde dudak dolgusu yaptıranların sayısının artmasıyla paralel olarak, birçok hasta da alanında yeterli yetkinliğe sahip olmayan uzmanlardan dolayı doğal olmayan ya da sağlık açısından olumsuz sonuçlar doğuran uygulamalarla karşılaşıyor. Bu durumun nedenlerinin başında insanların dudak dolgusu nedir ve nasıl yapılır gibi soruları araştırırken bilgi kirliliğine maruz kalması yer alıyor” dedi.
Dudak dolgusunda kullanılan ruhsatsız ilaçların ve başarısız işlemlerin sonrasında hastaların hem psikolojik hem de fiziksel sıkıntılar yaşayabileceğinin altını çizen Dermatoloji Uzmanı Dr. Hande Ulusal, “Dudak dolgusunda hastaların en tereddüt etttiği durumların başında yüzle orantısız olan büyük dudaklar geliyor. Dolgu maddelerinin fazla enjekte edilmesiyle oluşan bu durum elbette yine uzmanlar tarafından belirlenen süre sonrasında düzeltilebiliyor. Ancak hastaların bu görüntülüyle karşılaşması psikolojik olarak negatif etkiye yol açabiliyor. Başarısız işlemlerin her sonucu da bu kadar masumane olmayabiliyor. Süreçte yapılan yanlışlar farklı komplikasyonlar doğurabiliyor” ifadelerini kullandı.
Dudak dolgusu sonrasında görülen aşırı morarmaların yanlış bir uygulamaya işaret edebileceğini aktaran Dr. Hande Ulusal, “Dudak enjeksiyonunu takiben biraz morarma normaldir. Ancak bu morarmanın üst seviyeye ulaşması ya da zamanla pürüzlü hale gelen dudaklar, uzmanın tedavide yanlış yöntemler izlediğinin göstergesi olabilir. Hastaların bu gibi durumlardan kaçınmasının yolu ise tedavilerini gerçekleştirecek uzmanları seçerken, eğitimini ve deneyimini göz önünde bulundurmaktan geçiyor. Çünkü dudak dolgusu gibi insanların dikkatini doğrudan kişinin yüzüne çeken işlemlerin, alanında yetkin ve hastalarının beklentilerini önceliklendiren uzmanlar tarafından yapılması gerekiyor” şeklinde konuştu.