Eskimeyen Aşklara; Atatürk ve Fikriye

Eskimeyen Aşklara; Atatürk ve Fikriye

Atatürk araştırmacısı Eriş Ülger’in paylaşımı ortaya çıkmıştı Mustafa Kemal Atatürk’ün gizemli aşkı Fikriye Hanım’a yazdığı şiiri.

Ülger, eski Türkçe ile kaleme alınan şiiri Atatürk’ün,  Hamideye Kruvazörü ile Giresun’dan Ordu’ya geçerken kamarasına çağırdığı yaveri Salih Bozok’a dikte ettirdiğini açıklıyor.

Atatürk’ün Fikriye Hanım’a hitaben söylediği şiir

“İçsem de bir kadeh hayat iksirinden,

Zamansız ayrıldım, bilinsin Fikriye’den.

Bıkmadım ki doyayım o narin ellerinden,

Ümmid-i aşkım saracak seni, cefakâr teninden.”

 ‘Fikriye Hanım, Çankaya’nın kapısında kalbine ateş ederek intihar ediyor’

“Fikriye Hanım, Ankara Garı’ndaki Direksiyon Binası’nda ulusal mücadelenin en zorlu sürecinde Atatürk’ün yanı başındaydı. Karargâh olarak kullanılan binada, Fikriye Hanım âşık olduğu Atatürk’ün yanında yemekler yaptı, çamaşırlar yıkadı; cepheden gelenleri, ziyaretçileri ağırladı, gidenleri uğurladı. Birinci ve İkinci İnönü Savaşları’nın kazanıldığı sürecin ardından Atatürk, cepheden döndü ve iki yıla yakın omuz omuza mücadele verdiler.”

“Fikriye Hanım, kendisi yurtdışında tedavi görürken Atatürk’ün Latife Hanım ile evlendiğini öğrenip geri döner ve 30 Mayıs 1924 günü Atatürk’ün kendisine hediye ettiği, üzerinde isminin baş harf ‘F’ olan Brownik marka tabancasıyla kalbini intihara teşebbüs eder. Fikriye Hanım, kaldırıldığı Memleket Hastanesi’nde hayatını kaybeder.”

Salih Bozok’un notlarından anlaşıldığı üzere Atatürk, Fikriye Hanım’ın büyük bir gizlilik içinde defnedilmesini istiyor.

‘Atatürk, Fikriye’yi mezarında ilk ve son kez ziyaret ediyor’

Tarihçi Eriş Ülger’e göre Atatürk, Salih Bozok ile birlikte Fikriye’nin mezarını ziyaret etti. Ülger, bilinmeyen ziyareti belgelere dayanarak şöyle anlattı:

“Mustafa Kemal, 30 Mayıs 1924 tarihinde defnedenlerin bile kimi defnettiklerini bilmediği Fikriye’yi, ölümünden 5-6 hafta sonra, 25 Temmuz 1924 günü Salih Bozok’u da yanına alarak ziyaret eder. Sıcak hava Mustafa Kemal’i terletir. Cebinden ipek beyaz mendilini çıkarır, yüzünü ve alnını siler. Beyaz mendil sırılsıklam olur. Beş, on adım arkasında duran Salih Bozok’a dönüp yeni bir mendil isteyince yüzü her şeyi ele verir. Paşa, Bozok’a, ‘Çocuk, bu mendiller insanın terini silmiyor, senin mendilin var mı?’ diye sorar. Mezarın başında Fikriye ile baş başa kalan Mustafa Kemal ayrılırken beyaz mendilini bırakır. Bu, Fikriye’yi ilk ve son ziyaretidir.”

Atatürk’ün, Latife Hanım’dan ayrılma kararı

Eriş Ülger, Fikriye’nin ölümü ardından Atatürk ve Latife Hanım arasındaki gerilimi de şu sözlerle aktardı:

“Uşşakizade Latife bütün gayretine, bütün kuvvetine rağmen Fikriye Hanım’a mağlup olmuştur. Dirisiyle baş edemeyen Latife, Fikriye’nin hem maddi ve hem de manevi varlığına yenildi. Atatürk de ayrılma kararını İsmet İnönü’ye açtı.”

 

Kaynak:T24

Zafer Partisi
Zafer Partisi
Giriş Yap

Haberiniz.com.tr ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!