Ermenistan’da Darbe Girişiminden Sonra Son Gelişmeler

Ermenistan'da Darbe Girişiminden Sonra Son Gelişmeler

Ermenistan Genelkurmay Başkanı ve üst rütbeli komutanlar, Başbakan Paşinyan’ı istifaya çağıran bir bildiri yayımlamış, bildiride, Paşinyan hükümetinin kritik ve yeterli kararlar alamayacağı, bunlara haiz olmadığı ifade edilmişti.

Bunun ardından Paşinyan, Genelkurmay Başkanını görevden aldı. Destekçilerini sokağa çağıran Ermenistan Başbakanı Paşinyan, ordunun kendisine yönelik istifa çağrısını “darbe girişimi” olarak nitelendirdi; Genelkurmay Başkanı Onik Gasparyan’ı görevden aldığını duyurdu.

Son 24 saatte Ermenistan’da olayların gelişimi şöyle;

• Ermenistan Genelkurmay Başkanı Onik Gasparyan, ordunun Paşinyan’ın istifasına dair talebini değiştirmeyeceğini belirterek istifa talebini reddetti. Generaller, Paşinyan’a Gasparyan üzerindeki baskı devam ederse durumun daha da kötüleşeceğine dair bir uyarı gönderdiler.

• Ermenistan İstihbarat Başkanı Abazyan ve sözde Artsakh Başkanı Arayik Harutyunyan Genelkurmay Başkanı O. Gasparyan ile görüştü. Muhalefet partileri ile de görüşmeler yapıldığı bildirildi.

• Ermenistan Başbakanı Paşinyan, Erivan’da taraftarlarına seslendi: “Demokratik yollar dışına çıkan herkes gerekli cevabı alacaktır. Politikacılar bir çizgi olduğunu bilmeli. Eğer onu geçerseniz tutuklanacaksınız.

• Paşinyan’ın basın servisi, telefon görüşmesi sırasında “Putin, Ermenistan’ın meşru yetkililerine destek verdiğini” kaydetti.

• Rusya Savunma Bakanlığından açıklama: “Dağlık Karabağ savaşında Rus yapımı İskender füzesi kullanılmamıştır.”
• ABD Dışişleri Bakanlığı Basın Sorumlusu Ned Price, Ermenistan’daki tüm tarafları itidale çağırıp ve ordunun iç siyasete karışmaması gerektiğine inandığını söyledi.

• Paşinyan, Karabağ savaşında İskender kullanıldığı ve patlamadığı açıklamasıyla aslında Rusya’yı hedef aldı. Çünkü bugüne kadar dünyada İskander’in kalitesi de dahil olmak üzere Rus silahlarının kalitesi hakkında efsane çöktü.

Ermenistan’daki Olaylara Dünyadan Tepkiler

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu,”Biz dünyanın neresinde olursa olsun darbeye ve darbe girişimine karşıyız. Ermenistan’da olan bu durumu da şiddetle kınıyoruz” dedi.

AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell’in ofisinden yapılan açıklamada, Ermenistan’daki gelişmelerin yakından takip edildiği bildirildi. Açıklamada, siyasi farklılıkların barışçıl ve parlamenter demokrasi ilkelerine bağlı kalarak çözülmesi gerektiği kaydedildi.

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ned Price, günlük basın toplantısında, Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan’ı, başbakan olarak destekleyip desteklemedikleri sorusu üzerine,”Tüm taraflara, demokrasinin, orduların demokratik siyasete karışmamasına yönelik temel prensibini hatırlatıyoruz. ABD, Ermenistan’daki demokratik süreç ve kurumların gelişmesine destek olmuştur. Ermenistan demokrasisini ve egemenliğini desteklemeye devam ediyoruz ve liderlerine, hukukun üstünlüğüne, Ermeni demokrasisi ve kurumlarına saygı gösterecek şekilde farklılıklarını barışçıl bir şekilde çözmeleri çağrısında bulunuyoruz” ifadelerini kullandı.

Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, Ermenistan’daki gelişmeleri endişeyle takip ettiklerini belirterek “Yaşananlar Ermenistan’ın iç işleridir. Tüm tarafları itidale çağırıyoruz.” dedi. Rusya ile Ermenistan arasında üst düzey temasların gerçekleştirilmediğini belirten Peskov, “Gerekmesi halinde bu tür bir görüşme hızlıca ayarlanabilir.” dedi.

Zafer Partisi
Zafer Partisi
Giriş Yap

Haberiniz.com.tr ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!