Ermenistan, Rusya aracılı ateşkes ilan etti

Ermenistan, Rusya aracılı ateşkes ilan etti

Ermenistan,  Azerbaycan sınırında gün boyu süren şiddetli çatışmaların ardından Rusya’nın aracılık ettiği bir ateşkes ilan etti.

Ülkenin Savunma Bakanlığı, Rus tarafının arabuluculuğunda varılan anlaşmaya göre ateşkesin Azerbaycan ile doğu sınırında 16 Kasım akşamı saat 18:30’da yürürlüğe girdiğini söyledi.

Bakanlık, durumun şu anda nispeten istikrara kavuştuğunu söyledi.

Ermenistan askeri yetkilileri, ölü ve yaralılarla ilgili bilgilerin şu anda özetlendiğini de sözlerine ekledi. Yetkililer, ”Şu anda bir kurban hakkında doğrulanmış veriler var, 1991 doğumlu bir sözleşmeli asker olan er Meruzhan Harutiunian. Yaralı askerlerin sayısı da doğrulanıyor. Toplam 12 Ermeni askeri esir alındı” dedi.

Ermenistan daha önce  çatışmalar sırasında 15 kadar Ermeni askerinin öldürülmüş olabileceğini öne sürmüştü.

Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinian, bugün ülkenin Güvenlik Konseyi’nin acil toplantısında yaptığı konuşmada, sınırdaki son tırmanışı Azerbaycan’ın Ermenistan’ın egemen topraklarına doğrudan saldırganlığı olarak nitelendirdi. Ermenistan’ın uluslararası ortaklarını bu saldırganlığı açıkça kınamaya çağırdı.

Azerbaycan, Ermenistan’a yönelik herhangi bir saldırganlık iddiasını reddederek, sınırdaki son tırmanışın provokasyonlar ve Ermeni tarafının bir saldırısının sonucu olduğu konusunda ısrar etti.

Ermenistan, önemli askeri ve siyasi müttefiki olan Rusya’dan Azerbaycan’a karşı savunmada yardım talebinde bulundu ve Paşinyan, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile telefon görüşmesi yaptı.

Ayrıca Avrupa Konseyi Başkanı Charles Michel, gelişmeleri görüşmek üzere hem Paşinyan hem de Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev’i aradı.

Michel telefon görüşmesinden önce Twitter’da, bölgedeki durumun “zorlayıcı” olduğunu ve “AB’nin müreffeh ve istikrarlı bir Güney Kafkasya için gerilimlerin üstesinden gelmek için ortaklarla birlikte çalışmaya kararlı olduğunu” söyledi.

Bu arada Fransa Dışişleri Bakanlığı, Ermenistan ile Azerbaycan arasındaki sınır olaylarından duyduğu endişeyi dile getirerek, iki tarafı ateşkes anlaşmasına uymaya çağırdı.

İran Dışişleri Bakanlığı ise iki tarafı uluslararası kabul görmüş sınırlara saygı göstermeye çağırdı. Tahran ayrıca Ermenistan ve Azerbaycan’a aralarındaki farklılıkların giderilmesi konusunda yardım etmeye hazır olduğunu ifade etti.

Birleşmiş Milletler de Ermenistan ve Azerbaycan’ı sorunları diyalog yoluyla çözmeye çağırdı.

Ermenistan ve Azerbaycan geçen yıl Dağlık Karabağ’a karşı 44 gün savaşmıştı. Yaklaşık 7 bin kişinin öldüğü çatışmalar, Moskova’nın arabuluculuğunda, Azerbaycan’ın toprak kazanımlarını teyit eden ve yerel etnik Ermeni güçlerinin kontrolü altında kalan bölgelere yaklaşık 2 bin Rus barış gücü askeri getiren bir ateşkes anlaşması nedeniyle durduruldu.

Kaynak:AjansBizim

Zafer Partisi
Zafer Partisi
Giriş Yap

Haberiniz.com.tr ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!