Erdoğan’dan enflasyon açıklaması

Erdoğan:

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, döviz kurlarının artmasıyla ilgili olarak, “Küresel emtia fiyatlarındaki olağan dışı seyir dünyada enflasyon oranlarını tetikledi” ifadelerini kullandı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, İslam İş Birliği Teşkilatı Ekonomik ve Ticari İşbirliği Daimî Komitesi 37. Bakanlar Toplantısı’na videomesaj ile katıldı.

Erdoğan, konuşmasında şu ifadeleri kullandı:

“Örneğin küresel ölçekte meydana gelen arz talep dengesizlikleri emtia fiyatlarında yüksek artışlara yol açmıştır. Dünya Gıda ve Tarım Örgütü Gıda Fiyatları Endeksi Ekim ayında yıllık yüzde 31,5 oranında artarak 2011 yılından bu yana en yüksek seviyesine çıkmıştır. Uluslararası Para Fonu emtia genel endeksi keza ekim ayında yüzde 74, enerji fiyatları yüzde 176, enerji dışı emtia fiyatları ise yüzde 20,5 oranında artmıştır. Küresel emtia fiyatlarında gözlemlenen bu olağan dışı seyir dünya genelinde enflasyon oranlarını da tetiklemiştir. Doğal kaynakların israfı gıda üretimini ve gıda güvenliğini tehlikeye atmıştır. Böyle bir konjektörde teşkilatımızın 8’inci Gıda Güvenliği ve Tarımsal Kalkınma Bakanlar Konferansına ev sahipliği yaptık. Konferansta tarım sektörünün güçlendirilmesi, kırsal kalkınmanın teşviki, gıda israfının önlenmesi, su kaynaklarının etkin yönetimi ve İslam İşbirliği Teşkilatı Stratejik Tarımsal Ürünler Eylem Planı ile gıda güvenliği rezervi gibi önemli konuları ele aldık.”

‘DESTEKLERİMİZİ DAHA DA ARTIRDIK’

Bir diğer önemli İSEDAK projesi olan ’50 İslami Endeksi’ kapsamında alım satıma konu olacak ürün geliştirme çalışmalarının da meyvelerini verdiğini belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Somut bir yatırım aracı olarak Ziraat Portföy tarafından ’50 İslami Endeksi’ hisse senedi fonu oluşturulması bunun örneklerindendir. Bu senenin ‘Bakanlar Görüş Alışverişi Oturumu’nda mikro, küçük ve orta ölçekli işletmelerin koronavirüse karşı desteklenmesinde ‘İslami finansın rolü’ konusu ele alınacak. Çalışma grupları kapsamında teknik konularda düzenlenen toplantılarda ise uzmanlarımızın bilgi paylaşımı, tecrübe aktarımı ve bilgiye dayalı politika geliştirilmesi faaliyetlerini sürdürmelerini çok önemsiyorum. Çalışma grupları tarafından geliştirilen somut politika tavsiyelerinin uygulanması da son derece önemlidir. İSEDAK Kudüs Programı ve İSEDAK Covid Müdahale Programı ile üyelerimiz ile İslam İşbirliği Teşkilatı kuruluşlarına mali anlamda sunduğumuz desteklerimizi daha da arttırdık. Başlattığımız yeni programlar ile özellikle İSEDAK kapsamında bu yıl 20 üye ülkenin 42 projesinin desteklenmesi kararlaştırıldı. İslam coğrafyasında gençlerimizin iyi yönetim alanında yetiştirilmesi ve onlara gerekli kabiliyetlerin kazandırılmasına ehemmiyet veriyorum” şeklinde konuştu.

Zafer Partisi
Zafer Partisi
Giriş Yap

Haberiniz.com.tr ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!