Erdoğan, Yanan Yerlerin İmara Açılmayacağını Söyledi

Erdoğan:

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, yanan orman yerlerinin yapılaşmaya açılacağına ilişkin tartışma için, “Maalesef siyasetçilerden bazılarının ifade ettiği gibi; şahsımın, ‘buralar inşaata açılacaktır’, yapılaşmaya müsaade edilecektir’ istikametinde onayımın olduğu asla böyle bir şey yok” diye konuştu. Erdoğan, “Yangın mahalline, görevli olmayanlar bundan böyle kesinlikle alınmayacaktır” dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, cuma namazını İstanbul Üsküdar’daki Çilehane Camisi’nde kıldı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, namazın ardından gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Orman yangınları ile ilgili soru üzerine Erdoğan, şunları söyledi:

“5 İLDE 12 YANGININ KONTROL ALTINA ALINMA ÇALIŞMALARI DEVAM EDİYOR: 28 Temmuz’da başlayan yangın süreci, bugün itibarıyla artık 9 günü aşmış vaziyette. 44 ilimizde çıkan 208 orman yangınının 196’sı kontrol altına alınmış vaziyette. 5 ilimizdeki 12 yangının kontrol altına alma çalışmaları devam ediyor. Bu illerimiz; büyükşehir olarak başta Antalya, Muğla, Isparta, Aydın ve Denizli illerimiz. Şu anda yoğun yangın söndürme çalışmalarımız var. Uçaklarımız, helikopterlerimiz, arazözlerimiz; bunun yanında TOMA’larımız, köylülerimizin kendi imkanları da dahil olmak üzere yoğun bir çalışma buralarda devam ediyor.

UKRAYNA’DAN GELEN 5 HELİKOPTER FUL ÇALIŞACAK: Orman yangınları ile mücadele için tüm imkanlarımızı seferber etmiş durumdayız. Karadan ve havadan müdahale araç sayısı hızlıca artmış durumda. Bu konu ile ilgili olarak Azerbaycan’ı özellikle zikretmek durumundayım. Buraya gelmeden önce İlham Aliyev kardeşimizle, 11.15’te bir telefon görüşmesi yaptık. Şu an itibarıyla 600’ü aşkın yetişmiş itfaiyeci göndermiş durumdalar, bunu biraz daha artırabiliriz, araç gereçleri ile beraber gönderebiliriz diyorlar. Bunlar yetişmiş itfaiyeciler. ‘İsabetli olur’ dedim. Hemen gönderecek. Büyük ihtimalle bugün gelirler. 16 amfibik uçak, yoğun bir şekilde çalışmalara devam ediyor. Son olarak Ukrayna’dan gelen gece görüşlü olmanın ötesinde, gece söndürme kabiliyeti olan 5 tane helikopter var. Bunlar 24 saat ful çalışacak. Havada durma süreçleri de bunların yüksek. Şu anda onlar da çalışmaya başladılar. Ukrayna’dan gelenlerle ciddi bir güç sağlamış olduk. 56 helikopter yangın söndürme faaliyetlerin devam ediyor. 9 insansız hava aracı, arazide çalışıyor.

TERMİK SANTRALDEKİ GELİŞMELER OLUMLU İSTİKAMETTE: 850 arazöz ve su tankeri, 150 iş makinesi, bunlar termik santralin etrafını açmada, dozerlere çok ihtiyacımız var. Etrafı açmak suretiyle, termik santralin tehlikeden arındırılması lazım. Termik santraldeki gelişmeler olumlu istikamette. 5250 personel ile müdahale ediyoruz.

YANGIN MAHALLİNE GÖREVLİ OLMAYAN ALINMAYACAK: Yangın mahalline, görevli olmayanların bundan böyle kesinlikle alınmayacaktır. Bu işi bilmeyenlerle yangın mahallinde mücadele etmek başımıza başka sıkıntılar, Allah göstermesin, bu sıkıntıların dışında yaralanmalar, buna benzer konular başımıza gelebilir. Bunları yaşamak istemiyoruz.

AZERBAYCAN’DAN 100 KADAR İTFAİYECİ DAHA GELECEK: Hava filomuz; 16 uçak, 565 helikopterden oluşuyor. Orman teşkilatımızda 3 amfibik uçak, 39 helikopter var. 7 adet helikopterle, farklı ülkelerden gelen 23 hava aracı, söz konusu. Diğer ülkelerden gelen hava araçlarına baktığımızda; Rusya 5 tanker uçağı ve 3 helikopter, Ukrayna 3 tanker uçak ve 4 helikopter, İspanya 2 amfibik uçak, Hırvatistan 1 amfibik uçak, İran 1 tanker uçak, 2 helikopter, Azerbaycan 1 amfibik uçakla ve 1 helikopter göndermişti. 100 kadar itfaiyeci daha gelecek. Yurt dışından temin edilen 4 uçak ve 1 helikopter bugün itibarıyla çalışmalara katılacaktır.

‘BURALAR İNŞAATA AÇILACAKTIR…’, ASLA BÖYLE BİR ONAYIM YOK: Bitkisel üretim ve hayvancılıktaki zararlar en kısa sürede giderilecektir. Anayasanın 169. maddesi uyarınca yanan alanlar tekrar ağaçlandırılır ve başka amaçla kullanılamaz. Yani bunu maalesef siyasetçilerden bazılarının ifade ettiği gibi; şahsımın, ‘buralar inşaata açılacaktır…’, yapılaşmaya müsaade edilecektir…’ istikametinde onayımın olduğu asla böyle bir şey yok.

YAPTIKLARI İŞ YANGINA KÖRÜKLE GİTMEK: Kılıçdaroğlu’nun da yalandan başka bir sıfatı yoktur. Böyle bir zamanda muhalefet, ‘acaba iktidara nasıl yardımcı olacağız’ bunu düşünmesi gerekirken; bunu düşünmeyip, ‘acaba yangına nasıl körükle gideriz’, bu işi yapıyorlar. Bunların yaptıkları iş, yangına körükle gitmek. Bunların eline bir körük daha verseniz inanın, ‘ne yapıyorsun demez.’ Onu da alır, onunla beraber yangına gider.

252 MİLYON FİDANI YIL BİTMEDEN DİKECEĞİZ: Yine ağaçlandırma, doğal bitki örtüsü ile uyumlu olacaktır. ‘Geleceğe Nefes’ kampanyası ile her vatandaşımız için 3 fidan olacak şekilde, 252 milyon fidanı yıl bitmeden dikeceğiz. Yeşil vatanı korumak için mücadelemiz devam edecektir. İktidarımız döneminde, 5 milyar 400 milyon yetişmiş ağaç diktik. Bunu yapan bir iktidarız biz. Bundan sonra da bu çalışmalarımızı yoğun olarak devam ettireceğiz. Ülkemizi asla çöle teslim etmeyeceğiz, kurak bırakmayacağız.”

“TÜRKİYE ZAYIF BİR ÜLKE DEĞİL:

Erdoğan, “Help Turkey” kampanyası ile ilgili soruya ise şu yanıtı verdi:

“Türkiye’yi fakir fukara, garip gureba göstermek için ‘Help Turkey’ diye bir kampanya başlattılar. Tabii bunun karşısında bizim söyleyeceğimiz tek şey ‘Güçlü Türkiye.’ Biz güçlüyüz. Dayanamadılar, sildiler. Türkiye’nin ABD’den yönetilecek, AB’den yönetilecek belli yönlerden dezenformasyonla bir terör estirmek, ‘yalan terörü’ dediğim gibi halkımızı yalana esir etme gayreti içinde olanlar var. Biz onlara prim vermedik, vermeyeceğiz. Kobani’de bu millet büyük imtihan verdi, Kobani’yi biz çözdük. Eğer Türkiye’de, 4 milyon ağırlıklı olarak Arap ve Kürt mülteci varsa, onlar bizim korumamız altındaysa, göçmenleri koruması altına alan Türkiye zayıf bir ülke değil. Alırken de bunu mevcut imkanları ile alıyor. Finansmanı iyi yönettiği için bunu alıyor. Bundan sonra da finansmanı iyi yönetmek suretiyle bu tür adımları atacağız. Bundan da çekincemiz yok. Güçlü Türkiye, darda kalana elini uzatan, koşan bir Türkiye.

İktidara gelince, ‘burada ne kadar Suriyeli varsa, kovacağız’ diyen bir iktidar olarak gelmedik. O, Bay Kemal’in şahsiyetidir. O, bütün Türkiye’deki mültecileri kovmanın hesabı içindedir. Biz, böyle bir şeyi asla söylemedik. Ülkemize sığınan, bizden el aman dileyene, kendi ülkesindeki yönetimlerin öldürmeye gayret ettiği bu insanlara kapımızı açtık , bunları koruma altına aldık.”

SAATTE 70 BİN 945 FİDAN DİKİLECEK

Cumhurbaşkanı Erdoğan, “252 milyon fidanı yıl bitmeden dikeceğiz” dedi. Buna göre, yıl sonuna kadar günde ortalama 1 milyon 702 bin 702 adet; saatte ise ortalama 70 bin 945 fidan dikilmesi gerekiyor.

ANKA

Zafer Partisi
Zafer Partisi
Giriş Yap

Haberiniz.com.tr ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!