Erdoğan: ”Ortadoğu Barış Süreci Türk-Rus İlişkilerine Bağlı”

Erdoğan: ''Ortadoğu Barış Süreci Türk-Rus İlişkilerine Bağlı''

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Ortadoğu’da bir barış sürecinin Türkiye ile Rusya arasındaki gelecekteki ikili ilişkilere bağlı olduğunu söyledi.

Erdoğan, Rusya’nın güneyindeki tatil kenti Soçi’de Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile yaptığı ikili görüşmede, “Rus-Türk ikili ilişkilerinin güçlendirilmesi büyük fayda sağlayacak. Suriye’deki ortak adımlarımız büyük önem taşıyor. Bu bölgede barışçıl çözüm Rusya ve Türkiye arasındaki ikili ilişkilere bağlıdır” dedi.

Putin ile şahsen görüşme şansına sahip olmaktan mutluluk duyduğunu ifade eden Erdoğan,  koronavirüs salgınına da değindi ve Dünya genelinde 4,7 milyonu aşkın insanın  COVID-19’dan öldüğüne dikkati çekerek, ”Aldığımız tüm önlemlere rağmen, mücadele zor koşullarda devam ediyor” diye konuştu.

Mersin’deki Akkuyu nükleer santralinin (NGS) ilk güç ünitesinin gelecek yıl açılabileceğini belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Önümüzdeki yıl öyle zannediyorum ki birinci ünitenin açılışını yapabileceğiz. Yoğun bir çalışma var. Şu anda burada 13 bin insan çalışıyor, bunların 10 bini Türk, 3 bini Rus, ama bunların hemen hemen tamamına yakını da Rusya’da eğitim aldı. Bu da tabii yine aramızdaki ilişkilerin pekişmesine neden oluyor” ifadesini kullandı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Bir diğer konu da tabii özellikle bizim savunma sanayinde beraber attığımız adımlar. Bunu da ayrıca zaten konuşmamızda fayda var. Birleşmiş Milletler Genel Kurulunda da malum zevat hep bize bazı konuları özellikle sordular. Biz de onlara zaten gereken cevabı verdik. Çünkü attığımız adımlardan geri dönmemiz mümkün değil. Özellikle şuna inanıyorum yani bizim Türkiye-Rusya ilişkilerinde her geçen gün çok daha güçlenerek devam etmemizde çok büyük faydalar var. Suriye ile ilişkili birlikte attığımız adımlar da büyük önem arz ediyor. Oranın da barışı yine Türkiye-Rusya ilişkilerine bağlı.” değerlendirmesinde bulundu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan ev sahipliği için, Rusya Devlet Başkanı Putin’e teşekkür etti.

Rusya lideri Putin ise Rusya ile Türkiye arasındaki müzakerelerin  her zaman sorunsuz gitmediğine değinerek, ”Ancak ülkeler uzlaşma bulmayı öğrendi. Müzakereler bazen zordur, ancak nihai sonucu olumludur. Bakanlıklarımız her iki ülke için de faydalı olan tavizler bulmayı öğrendi” dedi.

Kaynak: AjansBizim

Zafer Partisi
Zafer Partisi
Giriş Yap

Haberiniz.com.tr ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!