Enflasyonu bekliyoruz: Yıllık enflasyonda zirve, aylık enflasyonda yavaşlama umudu

featured

2023 ortasında başlayan faiz artışları Mart 2024’te politika faizinin %50-53 bandına çekilmesiyle tamamlandı. Hükümet enflasyondaki gerilemenin yaz aylarından itibaren başlamasını öngörüyor. TCMB’de dezenflasyon döneminin başlayacağını iddia ediyor.

Fakat bugün açıklanacak mayıs enflasyonunun ise zirveyi görmesi bekleniyor.

2024 Mayıs ayında İstanbul’da; perakende fiyat hareketlerinin göstergesi olan İstanbul Ücretliler Geçinme İndeksi bir önceki aya göre % 3,59, toptan fiyat hareketlerini yansıtan Toptan Eşya Fiyatları indeksi ise % 2,59 oranında arttı.

İstanbul Ticaret Odası (İTO) tarafından açıklanan verilere göre, 2023 Mayıs ayına göre 2024 Mayıs ayında yaşanan fiyat değişimlerini gösteren bir önceki yılın aynı ayına göre değişim oranı İstanbul Ticaret Odası’nın (İTO) 1995 bazlı Ücretliler Geçinme İndeksinde % 82,20, Toptan Eşya Fiyatları İndeksinde ise % 61,21 olarak gerçekleşti.

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, mayısta baz etkisi nedeniyle enflasyonun zirve yapacağını, ancak sonraki aylarda çok hızlı bir şekilde ineceğini öngördüklerini söyledi.

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz ise yılın ikinci yarısında enflasyonda belirgin düşüşler görüleceğini kaydetti. Merkez Bankası Başkanı Fatih Karahan, bu ayın başında, yıl sonu enflasyon tahminini %36’dan %38’e çıkardıklarını hatırlattı.

Ekonomistlerin enflasyon beklentisi ne?

Anadolu Ajansı’nın mayıs ayı enflasyon beklentilerinin ortalaması %3,04 oldu. Ankete katılan 15 ekonomistin mayıs ayı için enflasyon beklentileri en düşük %2,85, en yüksek %3,50 aralığında yer aldı.

Ekonomistlerin mayıs ayı enflasyon beklentilerinin ortalamasına göre, bir önceki ay %69,80 olan yıllık enflasyonun %74,89’a çıkacağı öngörülüyor. Öte yandan, ekonomistlerin 2024 sonu enflasyon beklentisi mayısta 4%3,95 oldu.

Tüketici Fiyat Endeksi, nisanda %3,18 artış kaydetmişti.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Zafer Partisi
Zafer Partisi
Giriş Yap

Haberiniz.com.tr ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!