2022 Yılı bütçe görüşmeleri kapsamında TBMM’de muhalefetin sorularını yanıtlayan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Dönmez, birbiri ardına gelen zamlardan pandemi, kuraklık ve enerjiye talebi artan yurttaşları sorumlu tuttu. Dönmez, enerji fiyatlarının 2022 ilk çeyreğinden sonra daha makul bir noktaya geleceğini umduğunu söyledi
Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanlığı tarafından hazırlanan 2022 Yılı Bütçe Teklifi’nin TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’ndaki görüşmeleri sürüyor.
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, enerji fiyatlarının, tüketicilerin özellikle doğalgaza olan talebinin artması nedeniyle arttığını söyledi. Artan enerji fiyatları ve bunun yol açacağı yeni zamlarla ilgili ülkede kaygılar artarken Bakan Dönmez, “2022’nin ilk çeyreğinden sonrasını” işaret etti.
Plan ve Bütçe Komisyonu’nda, doğalgaz ve elektriğe artarda gelen zamları eleştiren muhalefet milletvekilleri, Bakan Dönmez’e bu zamların nedenini sordu. Zamların küresel bir sorun olduğunu ifade eden Bakan Dönmez, Türkiye’de de yüksek enerji fiyatlarına pandemi, doğalgaz başta olmak üzere enerjiye olan talebin artması ve ülkenin büyük bölümünde yaşanan kuraklığı gerekçe olarak gösterdi.
Enerji fiyatlarıyla ilgili 2022’ye dönük umudunu dile getiren Dönmez, “Bizim beklentimiz ve temennimiz önümüzdeki yılın ilk çeyreğinden sonra fiyatların daha makul, daha rasyonel bir noktaya gelecek olması” diye konuştu.
Bakan Dönmez, “Kademeli tarife, sosyal tarife gibi konular gündemimizde. Bunlar için hukuki yani yasal seviyede de bazı düzenlemelere ihtiyacımız olduğunu düşünüyoruz” dedi.
TERMİK SANTRALLARLA 32 YIL DAHA
Yerleşim yerleri ve doğaya verdiği tahribat nedeniyle karşı çıkılan termik santralların aktif olarak tam kapasite hizmet vereceğini ifade eden Dönmez, şunları söyledi:
“Termik santrallardan çıkan karbon yakalama teknolojileri 2053’e yetişmemiş olursa bu santralların o tarihten sonra çalışma imkanı kalmayacaktır ama çalışan santrallar, 2053’e kadar rehabilite edilerek hayatlarını devam ettirecekler.”