Sözcü TV’de yaptığı açıklamalarda, emeklilik dilekçeleriyle ilgili de önemli bilgiler paylaşan Dilek Ete şu ifadeleri kullandı:
“Emekli aylık hesaplama sistemi yanlış. 2008 yılı itibarıyla hatalar arttı. Yapılan düzenleme ile beraber, birinin emekli aylığını hesaplarken emekli dilekçesini verdiği yıl içinde emeklilere yapılan zammı ve bir yıl önceki enflasyonla güncelleme kat sayısını bulup hesaplayın.
‘2023’ÜN ENFLASYON RAKAMLARI 2024 YILINDAN DAHA YÜKSEK’
Yani , 2024 yılında emeklilik dilekçesi verirseniz size 2024 yılında emeklilere verilen zamları vereceğiz; sizinle ilgili güncelleme yaparken 2023 yılının enflasyon rakamlarını alacağız. 2023’ün enflasyon rakamları 2024 yılından daha yüksek, büyüme hızı da daha yüksek.
Eğer ki 31 Aralık 2024’e kadar emeklilik dilekçesi verirsek hem 2023’ün enflasyon rakamları yüksek olduğu için güncelleme kat sayısı oranları yüksek olacak hem de 2024 ocak ayında SSK ve BAĞ-KUR’lulara verilen yüzde 49.25 ve temmuz ayında emeklilere verilen 24.73 toplam emeklilik zammını alacağız. 1 Ocak 2025 yılında emeklilik dilekçesini verirsek bu iki rakamı alamayacağız, güncelleme kat sayımızda 2024’ün kat sayısına göre hesaplanacak ve bu da yüzde 41.5 olarak bekleniyor. Yani önceki yıla göre daha düşük”
YÜZDE 30 DAHA DÜŞÜK MAAŞ!
SSK BAĞ-KUR ve kamu işçisini emeklilik başvurularını 31 Aralık’a kadar verirlerse yüzde 30 daha yüksek maaş alacaklarını söyleyen Ete, “1 Ocak 2025 yılında emeklilik dilekçelerini verirlerse yüzde 30 daha düşük maaş alacaklar. Kamu işçileri 14 Ocak 2025’e kadar emeklilik dilekçesi verebilirler. Devlet memurları bu kapsam içinde değildir” dedi.
KAYIT DIŞILIKLA MÜCADELEYİ SEKTEYE VURDURACAK ÇALIŞMA
Ete, SGK’nın geçtiğimiz günlerde 8 milyon kişiden GSS borcu istediğini hatırlatarak yeni düzenlemenin devreye alınmasına az kaldığını hatırlatan Ete GSS hakkında şu cümleleri kurdu:
“Emekli olup çalışma hayatına devam edenlerden GSS primi altında bir kesinti yapılacak. Çalışam süresi boyunca sigorta primi ödenen siporta primi üzerinden GSS zaten ödenir. İşçi yüzde işveren de yüzde 7.5 şeklinde ödeme yapar. Emekli olunca GSS primi ödenmez, çalışma hayatına devam etseler bile. İki milyon aktif emekli çalışan var onlardan da GSS primi alalım. Emekliler aylıkları yetmediği çalışmaya devam etmektedir. Bunun yapılması kayıt dışılığı artırır. Yeni bir prim ödemek yerine emekli çalışan sigortasız çalışmayı tercih eder”
Dilek Ete, yapılması gereken için, “Bir GSS ödenmesi değil, emeklilere yapılması gereken ek seyyanen yapılması bir intikabın yapılması” diyerek konuyla ilgili açıklamalarını sonlandırdı.