Ekonomist Güldem Atabay: Ekonomi yönetimi sınıfta kaldı

featured

Hazine ve Maliye Bakanlığına Mehmet Şimşek’in getirilmesiyle ekonomi politikalarında ‘U’ dönüşü yapılmasının ardından geçen 14 ayda ne Türkiye’nin yüksek enflasyon sorununa ne de vatandaşın geçim derdine çözüm üretildi.

Ekonomi yönetiminin 14 aylık performansına 10 üzerinden 4 puan veren Ekonomist Güldem Atabay, “Bu performanslarıyla sınıfta kalırlardı” değerlendirmesini yaptı. Ekonominin genel görünümüne ilişkin yorumlar yapan Ekonomist Atabay, 2024’ün ikinci yarısının yavaşlayan ekonomi ve yıllık enflasyonda görülen düşüş nedeniyle ilk yarının tam tersi şeklinde olacağını belirtti.

Ekonomist Güldem Atabay

“2024’Ü ARAYABİLİRİZ”

Yıl sonu enflasyon beklentisini yüzde 45 olarak açıklayan Atabay, “2025’te de Merkez Bankası’nın (TCMB) yüzde 14’lük enflasyon hedefi gerçekleşmeyecektir. Enflasyon, 2025’te yüzde 30’un altına inmeyecektir. Önümüzdeki 5-6 yılda enflasyon yüzde 25-35 bandında kalır” açıklamasını yaptı. Uzun vadede tek haneli enflasyonun mümkün olmadığını vurgulayan Güldem Atabay, “Tek haneli enflasyona yalnızca para politikasıyla ulaşamazsınız. Ekonominin yapısal sorunlarına çözüm üretme gibi bir hedefleri yok. Enflasyonu düşürmek için para politikasına maliyet politikası da destek vermeli ama bu yönde adımlar atılmıyor” ifadelerini kullandı.

Yaşanan zorlukların hızlı bir şekilde bitmeyeceğini söyleyen Ekonomist Atabay, “2024’ün son çeyreğinden 2025’in ortalarına kadar zor bir dönem bekliyorum. Gelecek yıl, 2024’ü ‘güzel günler’ olarak anmak zorunda kalabiliriz” ifadelerini kullandı.  

“ÜCRETLER ERİMEYE DEVAM EDER”

2025 yılı da ücretliler için zor geçebilir. 2025’te ücret artışlarına ilişkin tahmin yürüten Güldem Atabay “Asgari ücrete yüzde 30-40 aralığında zam yapılacaktır. Ancak yüksek enflasyon devam edeceği için reel ücretler erimeye devam edecek” dedi. Güldem Atabay, ayrıca 2025’te büyümenin yüzde 1’i geçemeyeceğini ve Türkiye’nin ekonomik durgunluğa sürükleneceği öngörüyor. Atabay, stagflasyonu tartışmak için “erken” olduğunu belirtti.

“KADEMELİ FAİZ İNDİRİMLERİ GELİR”

Ekonomist Güldem Atabay, Merkez Bankası’ndan ilk faiz indirimini aralık ayında bekliyor. TCMB’ye ilişkin tahminlerini paylaşan Atabay, “Pozitif reel faiz devam edecek. Kasım olmasa da aralıkta TCMB’den 2-2.5 puanlık faiz indirimi bekliyorum. 2025’te de enflasyona göre kademeli faiz indirimleri devam eder” dedi. Para politikasındaki sıkı duruşun 2025 ve 2026’da süreceğini belirten Atabay, sonrasında Türkiye’nin yeniden erken seçim atmosferine girmesini bekliyor. 

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Zafer Partisi
Zafer Partisi
Giriş Yap

Haberiniz.com.tr ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!