Vasif Namazov: Türk dövüş sanatlarının her birine kapımızın açıktır

Vasif Namazov:  Türk dövüş sanatlarının her birine kapımızın açıktır

Türk Savaş sanatları araştırmacısı, uluslararası spor ustası, Azerbaycan Dövüş Sanatları Konfederasyonu Genel Sekreteri, Alpagut Turan savaş sanatının kurucusu “Kutsan”  Vasif Namazov  yaşı bilinmeyen eski türk savaş sanatlarının ve yeni  20. ve 21. yüzyılın başlarında Türk dünyasında kurulan savaş sanatlarının dizgesini (listesini) basına sundu.

Vasif Namazov şunları söyledi: “Uzun zamandır bu işler devam etmektedir.  Bazı Türk savaş sanatları var ki, onlara da kanıt bulmakta araştırmalarımız devam etmektedir. Tüm Türk savaş sanatları hakkında bilgiler “Alpagut Bitik” kitabında, kaynaklarla ayrıntılı olarak gösterecektir. Burada iki dizge vardır. Onlardan biri eski zamanlarda yaşı bilinmeyen ve yeni çağda Türk dünyasında ortaya çıkan savaş sanatlarıdır.

Tabii ki, biz de Alpagut savaş sanatı olarak yeni çağda kurulan Türk savaş sanatları dizgesinde varız. Bu yüzden okuyucular, ilgilenen spor uzmanları ve diğer amatörler bu savaş sanatlarını bu çizelge üzerinden araştırabilecekler. Bunların içerisinde etkin olmayan, biraz zayıf olan veya daha etkin Türk savaş sanatları vardır.  Aynı zamanda bu savaş sanatlarının bazılarının isimlerinde ve terminolojilerinde Rumca, İngilizce, Japonca, Arapça kelimelerin de yer aldığı sözler vardır.

 Araştırmacı olarak, benim borcum ve görevim ayrımcılık yapmadan Türk savaş sanatı kurduğu söylenen (iddia edilen) savaş sanatlarını, hem de kurucularını dizgede göstermektir. Yorum yapmak veya değerlendirmek ise bana değil TÜRK insanına ve Türk dünyasına bağlıdır.

Bununla birlikte, bir uzman olarak, değerlendirmek için aşağıdaki soruların ana ölçü olduğunu söylemek isterim.

  1. Kurulan savaş sanatının kavramı; (temel programlar)
  2. Kurulan savaş sanatının bilirkişi sonuç dökümü (raporu), Buluş belgesi (patenti), telif hakkı belgeleri;
  3. Kurulan savaş sanatının faaliyet yaptığı ülke sayısı hakkında bilgi;
  4. Kurulan savaş sanatının yabancı ülkelerde olan sorumlularının adları ve soyadları ile etkinlikleriyle ilgili ağ (web) ve sosyal sayfalar; (dipçe: bu ağda (sitede) yazılanlar yanlış bilgilere dayanmamalıdır.)
  5. Kurulan savaş sanatı kurucusunun kaç ülkede eğitim (seminer) verdiğiyle ilgili bilgiler; (dipçe: resimler ve izletiler (videolar) onaylanmalıdır.)
  6. Kurulan savaş sanatı üzere kaç tane uluslararası yarışma düzenlendi; (Savunma maksatlı kurulan savaş sanatları için eğitim (seminer) ve şenlik (festival) düzenlenmesi dahildir.)
  7. Kurulan savaş sanatı üzere uluslararası Asya, Avrupa veya Dünya Şampiyonalarına katılan yabancı takımların resmi protokolünün, fotoğraflarının ve izletilerinin (videolarının) onaylanması;
  8. Kurulan savaş sanatının resmi facebook, twitter, instagram, vb. yasal ağda gerçekleştirilen etkinliklerin onaylanması;
  9. Kurulan savaş sanatının kurucusunun bir veya iki araştırma makalesi;
  10. Kurulan savaş sanatı sporunun yasal bir örgüt olarak federasyonlaşma belgeleri ve bu örgütün (federasyonun, klubun, merkezin) hangi uluslararası örgütlere kabulüne ilişkin belgeleri.

Bu ve diğer sorularla okuyucularımız Türk dünyasında Türk savaş sanatları olarak görev yapan uzmanlarımızı değerlendirebilirler. Ancak özellikle bildirmek isterim ki, dizgede yeni kurulan savaş sanatları da vardır. Yukarıda söz ettiğim ölçütler onlar için geçerli değildir. Çünkü yeni kurulan Türk savaş sanatlarının kendilerini kanıtlamak için zamana ihtiyaçları vardır.

Fırsattan yararlanarak, Dünya Alpagut Federasyonu Yönetim Kurulu Başkanı olarak bildirmek isterim ki, yukarıda belirtilen Türk dövüş sanatlarının her birine kapımızın açıktır. Kardeş bir federasyon olarak, her zaman Türk ulusunun savaş kültürünü düzgün bir şekilde geliştirmeye çalışan ustalarımıza ve örgütlerine destek olmakla kalmıyor, aynı zamanda mümkün olduğunca bunu yapıyoruz. Bundan sonrada her zaman yapacağız.”

Zafer Partisi
Zafer Partisi
Giriş Yap

Haberiniz.com.tr ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!