7 Haziran günü, 20 Aralık 2018’de gerçekleştirilen Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’nda Dünya Gıda Güvenliği Günü ilan edildi. 2019 yılından itibaren her 7 Haziran, güvenli gıdanın sayısız faydasını kutlandığı gün oldu.
Dünya Gıda Güvenliği Günü, güvenli gıda üretiminin ve tüketiminin insanlar, gezegenimiz ve ekonomi için güncel ve uzun vadeli faydalarını hatırlamak için bir fırsat. 2021 yılında Gıda Güvenliği günü “sağlıklı yarınlar için şimdi güvenli gıda” teması ile kutlanıyor, güvenli ve sağlıklı gıdanın dijital yenilikler ve bilimsel çözümleri ile zamana direnen geleneksel bilgiler temelinde gelecekte de sürdürülebileceğini hatırlatıyor. 7 Haziran 2021’de kutlanacak olan Dünya Gıda Güvenliği Günü, gıda kaynaklı risklerin önlenmesine, tespit edilmesine ve yönetilmesine dikkat çekmeyi ve bu yönde eylemlerde bulunmayı, böylece gıda güvenliğine, insan sağlığına, ekonomik refaha ve gıdaya erişime katkıda bulunmayı amaçlıyor.
Dünya Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) ile Dünya sağlık Örgütü (WHO), Dünya Güvenli Gıda Günü’nün üçüncü yıldönümünde hükümetleri, üreticileri ve tüketicileri “Gıda güvenliği herkesin işi” diyerek beş konuda harekete geçmeye çağırıyor:
- Gıdaların güvenli olduğundan emin olun: Hükümetler herkes için güvenli ve besleyici gıda sağlamalıdır
- Ürünlerinizi güvenli bir şekilde büyütün: Çiftçilerin iyi üretim uygulamaları benimsemesi gerekiyor
- Güvende tutun: İşletmeler ürettikleri gıdaların güvenli olduğundan emin olmalıdır
- Neyin güvenli olduğunu bilin: Tüketicilerin güvenli ve sağlıklı gıda hakkında bilgi edinmesi gerekiyor
- Gıda güvenliği için ekip kurun: Güvenli gıda ve sağlık için birlikte çalışalım.
Dünya Gıda Güvenliği Günü’nün hedefini; insanları gıda güvenliği konularında bilinçlendirmek, gıda güvenliği yoluyla hastalıkların nasıl önleneceğini göstermek, sektörler arasında gıda güvenliğine yönelik iş birliğini geliştirmek ve gıda güvenliğini artırmanın yollarını teşvik etmek olarak özetleyebiliriz.