Önlem alınmaması durumunda iklim değişikliğinin 2050’ye kadar 216 milyon kişiyi iç göçe zorlayabileceği öngörülüyor.
Dünya Bankası yayınladığı yeni bir raporda, iklim değişikliğinin, acil önlem alınmadığı taktirde 2050 yılına kadar 216 milyon insanı kendi ülkeleri içinde göç etmeye zorlayabileceğini kaydetti.
”Dip dalgası” (Groundswell) adlı rapor, su kıtlığı, azalan mahsul verimliliği ve yükselen deniz seviyeleri gibi yavaş başlayan iklim değişikliğinin etkilerini inceledi.
Rapor, iklim değişikliğinin altı bölge üzerindeki etkilerini modelleyerek, iklim göçü “sıcak noktalarının” 2030’da ortaya çıkacağı ve 2050’de yoğunlaşarak dünyanın en yoksul bölgelerini en çok vuracağı sonucuna vardı.
Rapor, yüksek düzeyde emisyon ve eşitsiz gelişme ile en kötümser senaryoda, analiz edilen altı bölgede 216 milyona kadar insanın kendi ülkeleri içinde hareket ettiğini tahmin ediyor. Bu bölgeler Latin Amerika; Kuzey Afrika; Sahra-altı Afrika; Doğu Avrupa ve Orta Asya; Güney Asya; ve Doğu Asya ve Pasifik.
Raporda, bu tür göç hareketlerin hem gönderen hem de alan alanlara, şehir merkezlerine baskı yapacağı ve kalkınma kazanımlarını tehlikeye atacağı belirtildi.
Raporun yazarları, bulgularının, bölgesel ve ulusal hükümetlere ve küresel topluluğa, sera gazlarını azaltmak, kalkınma açıklarını kapatmak ve ekosistemleri eski haline getirmek için şimdi harekete geçmeleri için acil bir çağrı olarak görülmesi gerektiğini söylüyor. Bunu yapmanın göç sayısını yüzde 80 azaltarak 44 milyon kişiye indirebileceğini kaydediyorlar.
Nurdan Mısırlıoğlu / Ajans Bizim