DSÖ’ne göre Tütün kullanımı düşmeye devam ediyor, ancak hala ‘gidilecek uzun bir yol var’

DSÖ’ne göre Tütün kullanımı düşmeye devam ediyor, ancak hala 'gidilecek uzun bir yol var'

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Salı günü yaptığı açıklamada, tütün kullanıcılarının sayısının 2015’te 1,32 milyardan geçen yıl 1,30 milyara düştüğünü, küresel olarak tütün kullanımının azalmaya devam ettiğini söyledi.  

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Salı günü yaptığı açıklamada, tütün kullanıcılarının sayısının 2015’te 1,32 milyardan geçen yıl 1,30 milyara düştüğünü, küresel olarak tütün kullanımının azalmaya devam ettiğini bildirdi.

DSÖ Küresel Tütün Eğilimleri 4. Raporuna göre, tütün kullananlarının sayısının 2025 yılına kadar 1,27 milyara düşmeye devam etmesi bekleniyor.

Altmış ülke, 2025 yılına kadar yüzde 30’luk gönüllü küresel hedefe ulaşma yolunda çalışıyor; bu yalnızca 32 ülkenin çalışmalarının iki yıl öncesine göre bir önemli bir artış.

Teşvik edici haberler 

DSÖ Genel Direktörü Dr. Tedros Ghebreyesus için rakamlar çok cesaret verici, ancak daha fazla çalışma yapılması gerekiyor.

Dr. Tedros, “Daha gidecek çok yolumuz var ve tütün şirketleri, ölümcül mallarını satmaktan elde ettikleri devasa kârları savunmak için kitaptaki her numarayı kullanmaya devam edecekler” dedi.

DSÖ’ye göre, son kanıtlar tütün endüstrisinin COVID-19 pandemisini 80 Ülkede Hükümetler üzerinde etki oluşturmak için kullandığını gösteriyor .

Rapor, Üye Devletleri, DSÖ Tütün Kontrolü Çerçeve Sözleşmesi (WHO FCTC)’ nde ana hatlarıyla belirtilen tedbirlerin uygulanmasını hızlandırmaya çağırıyor.

DSÖ Sağlığın Teşviki ve Geliştirilmesi Departmanı Direktörü Ruediger Krech, ilerlemenin bir kısmını WHO FCTC ile uyumlu önlemlere bağlayarak başarının “kırılgan” olduğunu söyledi.

“Tütün kontrolünün etkili olduğu açıktır ve Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri  (SKH) bağlantısına ulaşmak için insanlarımıza agresif bir şekilde hareket etme konusunda ahlaki bir yükümlülüğümüz var ” dedi.

İyi yatırım 

Yakın zamanda yayınlanan bir DSÖ Tütün Bırakma Küresel Yatırım Vakası, aynı zamanda bırakma müdahalelerine yatırım yapılmasını da gündeme getirmektedir.

Rapora göre, ulusal ücretsiz bırakma hatlarına, SMS tabanlı desteğe ve diğer müdahalelere her yıl kişi başına 1,68 ABD doları katkıda bulunmak, 2030 yılına kadar 152 milyon tütün kullanıcısının başarılı bir şekilde sigarayı bırakmasına yardımcı olabilir.

Rapor ve yatırım dosyasında, Tütün Ürünlerinde Yasadışı Ticareti Ortadan Kaldırma Protokolü Taraflar Konferansı’nın dokuzuncu oturumunun hemen ardından yayınlandı.

Önemli bulgular 

Geçen yıl, dünya nüfusunun yüzde 22,3’ü, tüm erkeklerin yüzde 36,7’si ve dünyadaki kadınların yüzde 7,8’i tütün kullandı.

Halen 13-15 yaş arası yaklaşık 38 milyon çocuk, 13 milyon kız ve 25 milyon erkek çocuk tütün kullanmaktadır. Küçüklerin satın alması yasa dışı olsa da, amaç sıfır çocuk tütün kullanıcısına ulaşmaktır.

Ortalama olarak, üst orta gelirli ülkeler en yavaş ilerlemeyi gösteriyor, ancak 29 ülkede veri kalitesi düşük veya yetersiz olduğundan, bir eğilimi değerlendirmek için daha fazla izlemeye ihtiyaç var.

DSÖ Bağlı Bölgeler 
DSÖ’ne bağlı 6 Bölge arasında en hızlı düşüş, DSÖ Amerika Bölge Ofisinde oldu. Ortalama kullanıcı oranının 2010’da yüzde 21’den geçen yıl yüzde 16’ya düştüğü  tespit edildi.

Afrika’da oran yüzde 15’ten yüzde 10’a düştü ve kıta en düşük rakamlara sahip olmaya devam ediyor.  

Avrupa’da, kadınların yüzde 18’i, diğer herhangi bir DSÖ Bölgesinden önemli ölçüde daha fazla olmak üzere, hâlâ  tütün kullanıyor, diğerleri ise 2025 yılına kadar kadınların kullanım oranlarını en az yüzde 30 oranında azaltma yolunda ilerliyor.

Güneydoğu Asya, yaklaşık 432 milyon kullanıcı ile nüfusunun yüzde 29’u ile en yüksek oranlara sahip olsa da sayıların en hızlı düştüğü bölge olarak öne çıkıyor.

Son olarak, Batı Pasifik Bölgesinde, erkekler arasında en yüksek kullanımın olduğu bölge olması bekleniyor ve göstergeler 2025’te yüzde 45’ten fazlasının tütün kullanacağını gösteriyor.

DSÖ’ye göre, bu ürün  her yıl 8 milyondan fazla insanı öldürüyor, bunların 7  milyondan fazlası doğrudan sigara içmenin sonucu olarak ölürken, yaklaşık 1,2 milyon kişi de pasif içiciler arasından ölüyor.

Kaynak:AjansBizim

Zafer Partisi
Zafer Partisi
Giriş Yap

Haberiniz.com.tr ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!