Dünya Sağlık Örgütü, salgının Avrupa’da yayılma ritminin “çok kaygı verici olduğunu” belirtiyor.
Dünya Sağlık Örgütü, Covid-19’un Avrupa’da bulaşma temposunun “çok kaygı verici olduğunu” belirterek, şubat ayına kadar Avrupa ülkelerinde yarım milyon kişinin daha salgın yüzünden ölebileceği uyarısında bulundu.
Dördüncü yoğun dalga özellikle Almanya’yı çarptı. Almanya bugün, son 24 saatte tespit edilen 33 bin 949 yeni günlük vaka sayısıyla Aralık 2020’den bu yana en yüksek vaka sayısına ulaştı.
DSÖ Avrupa Direktörü Hans Kluge, çevrimiçi olarak yaptığı basın toplantısında, “Yine merkez üssü olduk. 53 Avrupa ülkesinde mevcut bulaşma ritmi çok kaygı verici (…) bu yolda devam edersek Covid-19’a bağlı olarak şubat ayına kadar yarım milyon kişinin ölmesine tanık olabiliriz” dedi.
DSÖ, vakaların artışını, salgına karşı alınan önlemlerin gevşetilmesi ve aşılama temposunun yetersiz kalmasıyla açıklıyor. DSÖ Avrupa bölgesinin verilerine göre, Covid’e bağlı hastaneye yatışlar, bir haftada iki kattan daha fazla yükseldi.
Dünyada koronavirus salgınında ölenlerin sayısı pazartesi günü 5 milyon düzeyini geçmişti. Salgında Avrupa’da ölenlerin sayısı ise 1,4 milyon kişi civarında oldu.
DSÖ’nün verilerine göre, günlük vaka sayısındaki artış Avrupa’da yaklaşık altı haftadır sürüyor. Günlük ölüm sayısındaki artış da arka arkaya yedi haftadır devam ediyor. Avrupa ülkelerinin tümünde günlük vaka sayısı 250 bin, ölüm sayısı da 3 bin 600 civarında seyrediyor.
Rusya başı çekiyor
Avrupa’da şimdiki artış, özellikle Rusya’dan kaynaklanıyor. Rusya’da son bir hafta, bir önceki haftaya kıyasla ölenlerin sayısı yüzde 8 artışla 8 bin 162’ye çıktı. Rusya’dan sonra Ukrayna (3 bin 819 ölüm ve yüzde 1 artış) ve Romanya (3 bin 100 ölüm ve yüzde 4 artış) geliyor.
Kluge, “Günümüzde Covid-19 nedeniyle hastaneye yatan ve ölenlerin, aşılarının eksik olan kişiler olduğuna” dikkat çekti.
DSÖ’nün hesaplamalarına göre, Avrupa ile bazı Orta Asya ülkelerinde iki doz aşı olanların oranı ortalama yüzde 47 civarında bulunuyor.
BM’ye bağlı olan kuruluş, pandemiye karşı mücadele etmek için aşılama kampanyalarına devam edilmesi ile maske kullanımı ve sosyal mesafe kuralına titizlikle uyulması çağrısında bulunuyor.
Hans Kluge, “Güvenilir tahminler, Avrupa ve Orta Asya’da maske kullanım oranını yüzde 95’e yükseltebilirsek 2022 şubat ayına kadar ölme riski taşıyan yarım milyon kişiden 188 bininin hayatını kurtarabileceğimizi gösteriyor” dedi.
Almanya
Almanya’da son yedi günde ortalama 19 bin 702 vaka belirlendi ki bu sayılara nisan ayından bu yana rastlanmıyordu.
Almanya Şansölyesi Angela Merkel’in yardımcısı Helge Braun, kamu televizyonu ZDF’ye yaptığı açıklamada, “Durum ciddi. Özellikle salgından çok etkilenen Türingiya ve Saksonya’da hastanelerde ciddî bir doluluk gözlemliyoruz” dedi.
Almanya yerel ve federal Sağlık Bakanlarının yeni kısıtlama önlemlerini alması bekleniyor.
Almanya’da salgının yeniden baş göstermesinin sebebinin daha ziyade siyasî olduğu düşünülüyor. Eylül ayında yapılan seçimlerden bu yana Angela Merkel başkanlığındaki hükümet günlük işleri yönetmekle görevli ve Liberaller, Yeşiller ve Sosyal Demokratların mevcut koalisyon müzakerelerinin bitmesi bekleniyor.