Dr. Aslan Yaman’dan ilginç Karabağ değerlendirmesi

Dr. Aslan Yaman'dan ilginç Karabağ değerlendirmesi

21. Yüzyıl Türkiye Enstitüsü yazarlarından Dr. Aslan Yaman Karabağ konusunda değerlendirmelerde bulundu.

“Karabağ Savaşında İran Kimin Yanında?” başlığıyla kaleme aldığı yazısında Yaman, İran’ın Karabağ savaşında kimin tarafında olduğuna dair değerlendirmelerde bulundu.

Yaman, 21. Yüzyıl Türkiye Enstitüsü için kaleme aldığı yazısında, “Karabağ’da başlayan savaşta nasıl bir tavır alacağı en çok merak edilen ülke İran’dı, çünkü ortak geçmişin büyüklüğüne rağmen (ki bunlar içinde İran’ı yüzyıllarca yöneten iki büyük hanedan Safaviler ve Kacarlar Karabağ’lıdır) Azerbaycan’a karşı yıllardan beri uyguladığı tanımsız ve değişken zeminli politikayı devam ettireceği ve, tüm temenniler aksi yönde olsa da, İran’ın Ermenistan’dan yana tavır alacağı beklentisi vardı.

İran beklentileri boşa çıkarmadı. Savaşın başlangıcında, ilerleyen günlerinde ve az çok nasıl sonuçlanacağının belli olduğu aşamada üst düzey yetkililerin, hatta aynı yetkililerin, birbiri ile çelişen açıklamaları oldu. Bu çelişkili açıklamaları yapanların başında, hala önemli bir siyasal figür olan ve dini lider Ali Hameney’in danışmanlarından, Eski Dışişleri Bakanı Ali Ekber Velayeti gelmiştir. Velayeti, savaşı başlatan ve sivil hedeflere doğrudan saldıran Ermenistan olmasına rağmen Azerbaycan’ı tek yanlı ateşkese çağırırken, İran hükümeti de sevk ettiği silah ve mühümmatı insani yardım olarak açıklayıp kendi topraklarından üçüncü ülkelere ait savaşçıları Azerbaycan Ordusuna karşı savaşmak üzere Karabağ’a geçirmekten çekinmemiştir” ifadelerini kullandı.

Dr. Aslan Yaman’ın yazısının devamı için tıklayınız

Zafer Partisi
Zafer Partisi
Giriş Yap

Haberiniz.com.tr ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!