Domates ve meyve fiyatlarında 8 yılın rekoru

featured

Antalya Ticaret Borsası, ağustos ayı Antalya hallerinde işlem gören domates, meyve ve sebze endeksini açıkladı.

Buna göre, ağustos ayında domates miktarı bir önceki aya göre yüzde 24.01, meyve miktarı yüzde 8.48 azalırken, sebzede yüzde 76.38 arttı.

Miktar endeksleri geçen yılın aynı ayına göre ise domateste yüzde 2.97, meyvede yüzde 38.72 azalırken, sebzede yüzde 52.86 yükseldi.

Ağustos ayında endekslerdeki yıllık değişimler, miktarda meyve rekor azalışı, sebze rekor artışı ve domates ise ortalama altı bir azalışı işaret etti.

Yıllık fiyat endekslerindeki değişimler domates ve meyve için 8 yılın rekoru olurken, sebze için ortalama üstü düzeyinde gerçekleşti.

Ağustos ayında domates fiyat endeksi yıllık yüzde 125.48 artarken, miktardaki yüzde 2.97’lik azalış ve artan talep, fiyattaki yüksek artışın temel nedeni oldu.

ZAMDA ARTAN TALEP ETKİLİ OLDU

Sebze fiyat endeksi yıllık yüzde 93.25 arttı.

Sebzenin yıllık miktar endeksinin yüzde 52.86 artmasına rağmen bu ortalama üstü fiyat artışında, artan talep önemli bir rol oynadı.

Meyve fiyat endeksi yıllık yüzde 146.37 artarken, meyvenin yıllık işlem miktarındaki yüzde 38.72’lik azalış fiyatta artışa neden oldu.

Ağustos ayında miktar ve fiyat endekslerindeki aylık değişimler, domates için son 5 yılın miktarda rekor artış, fiyatta ise ortalama altında artış olarak tabloya yansıdı.

Bir önceki aya göre (aylık) domates işlem miktar endeksi, ağustos ayında yüzde 24.01’lik azalış gösterirken, işlem fiyat endeksi de aylık yüzde 30.94 azaldı.

Bir önceki aya göre (aylık) sebze işlem miktar endeksi, ağustos ayında yüzde 76.38’lik sıra dışı artış gösterirken, işlem fiyat endeksi aylık yüzde 14.53 gibi yüksek bir azalış gösterdi.

Son 5 yılın ağustos ayları dikkate alındığında sebze miktar endeksi rekor artış ve fiyat endeksi değişimi ise ortalama altında azalış gösterdi.

Bir önceki aya göre (aylık) meyve işlem miktar endeksi, ağustos ayında yüzde 8.48 azalırken, işlem fiyat endeksi yüzde 49.24 arttı. Son 5 yılın ağustos ayları dikkate alındığında aylık değişimler, meyve miktar endeksinde ortalama üzerinde azalış ve fiyat endeksinde ise rekor artış gösterdi.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Zafer Partisi
Zafer Partisi
Giriş Yap

Haberiniz.com.tr ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!