Dolar Yükselir mi, Düşer mi? Gözler FED Kararına Çevrildi! Doların Durumunu ABD’nin Borçlarını Ödeyememesi Belirleyecek

featured

FED Faiz Artırırsa veya Düşürürse Ne Olur?

FED’in açıklayacağı faiz kararı da doların uluslararası piyasalarda yönünü belirlemesini sağlayacak. FED’in faizi artırma kararı alması halinde uzmanlar, ABD’deki enflasyonun düşmesiyle birlikte ülke para biriminin dünya para birimleri karşısında değer kazanarak güçlenmesine yol açacağını düşünüyor. Bununla birlikte altın fiyatlarının da düşmesi bekleniyor.

FED kararını bu akşam saat 21:00’de açıklayacak.

FED’in faizi indirme kararı alması halinde ise piyasada doların değer kaybedeceği görüşü hakim. Böylece doların değer kaybetmesiyle, altın fiyatlarının da yükseleceği tahmin ediliyor. Ancak, FED’in bugünkü faiz kararında bir değişim beklenmiyor. Uzmanlar FED’in bu yıl faizi artırmasını beklemiyor. Fed Başkanı Jerome Powell’ın konuşmasının takip edilmesi gerektiğine dikkat çeken uzmanlara göre, Powell ‘şahin’ mesajlar verirse piyasada hareketlilik olabilir.

Öte yandan doların seyrini belirleyecek en önemli konunun, ABD’nin 15 Haziran’da yapması gereken faiz ödemesi olduğu belirtiliyor. Tüm piyasalar ABD’nin temerrüde düşüp düşmeyeceğini merak ediyor. Öyle ki ABD’yi derecelendirme kuruluşları Fitch ve Moody’s de takip ediyor. Fitch, ABD’yi negatif izlemeye alırken, Moody’s de ABD’nin yarın faiz ödemesini yapamaması halinde, ülkenin kredi notunu düşüreceğini açıkladı.

ABD faiz ödemesini yapabilecek mi?

Doların hareketinde hem yurtiçi hem de yurtıdışı gelişmeler etkili oluyor. Yurtdışında yaşanan en önemli gelişmelerin başında ABD’nin 15 Haziran’da yapması gereken faiz ödemesi var. Dünya piyasaları ABD’nin temerrüde düşüp düşmeyeceği konusuna odaklanmış bulunuyor. Derecelendirme kuruluşu Fitch, ABD’yi negatif izlemeye aldığını açıklarken, Moody’s ise 15 Haziran’da ödemeyi yapamazsa ABD’nin kredi notunu düşüreceğini belirtti.

Akılları karıştıran bir konu ise, Fed Başkanı Jerome Powell’ın ‘şahin’, Fed üyelerinin ‘güvercin’ açıklamaları. Gözler ise Fed’in haziran ayında faiz artırıp artırmayacağına çevrilmiş durumda. Yani bir yandan temerrüt bir yandan faizler… Piyasalardaki beklenti ise Fed’in haziran ayında faizi artırmayıp, pas geçeceği yönünde kuvvetleniyor. Ancak, temerrüt riskinin, ABD Başkanı Biden’ın temsilciler meclisiyle yaptığı görüşmelerde net sonuç alamamasının bunun yanında üst üste nakit sıkıntısına dikkat çekmesinin doları baskıladığı belirtiliyor.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Zafer Partisi
Zafer Partisi
Giriş Yap

Haberiniz.com.tr ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!