Dolar, güçlü perakende satışlarla işgücü piyasası verilerinin desteği ile Avrupa’da yükseldi ancak Hazine getirilerinin düşerek diğer dövizleri nispeten daha çekici hale getirmesi ile haftayı düşük bitirme yolunda ilerliyor.
Çeşitli raporlara göre küresel makro hedge fonları gibi büyük kurumsal katılımcılar, bu hafta ABD Hazine getirilerindeki kısa pozisyonlarını sattı ve Fed’in, önümüzdeki birkaç ay boyunca enflasyonda yaşanan artışlar yüzünden para politikasını sıkılaştırma konusunda aceleci davranmadığına ikna etti. Bu artış, 2020 baharında petrol fiyatlarında yaşanan çöküş nedeniyle garanti edildiği kadar iyi.
Getiri farkının daralması nedeniyle euro fayda sağladı – özellikle de Hazine getirilerindeki düşüşün, Avrupa’nın ihracata hassas ekonomisini destekleyecek güçlü bir ABD toparlanmasına dair işaretlerle el ele gitmesinden dolayı.
Baz etkileri ayrıca Mart ayında Avrupalı otomobil satışlarında yıllık %63 artış olarak görüldü.
Ekonominin beklenenden daha az büyüdüğünü gösteren ilk çeyrek GSYH verileri ile yuan, büyük oranda hareketsiz kaldı. Çeyrek bazlı büyüme, dördüncü çeyrekteki %2,6’dan %0,6’ya yavaşladı. Dolar offshore yuan karşısında %0,1 yükselerek 6,5310’a ulaştı ancak hafta bazında hala %0,4 düşük.
Bu haber ile Avustralya ve Yeni Zelanda dolarları da zayıfladı ancak bunlar da bu hafta Amerikan doları karşısında güçlü artışlar elde etti.
Bugün ABD Hazinesi, döviz manipülasyonu üzerine son raporunu paylaşacak. Raporun, eski yönetimin ABD ticaret açığını daraltmak için para birimini söylemlerle düşürme politikasının bittiğine işaret etmek için bir fırsat olarak kullanılması bekleniyor.
Bu bağlamda çeşitli raporlar, Çin’in bir döviz manipülatörü olarak listelenmeyeceğini ancak TWD’nin aşırı değerlenmesini durdurmak için döviz rezervleri geçen yıl şiddetli bir artış yaşayan Tayvan’ın listede olacağını öne sürdü.
Ruble de haftayı güçlü bir artışla bitiriyor. ABD yaptırımlarının korkulandan daha az cezalandırıcı olmasının ardından ruble de dolar karşısında %0,5 artarak 75,91’e ulaştı. ABD’li yatırımcıların birincil piyasada Rusya devlet senedi alması engellenecek olsa da ikincil piyasayı kullanabilecekler.
Tam tersi Türk Lirası için geçerli. Yeni merkez bankası yöneticisi, enflasyonu düşürmek için uzunca bir süreliğine faizleri yüksek tutmaya yönelik selefinin taahhüdünü düşürmeye karar verdikten sonra lira yine baskı altında. Dolar lira karşısında %1,0 artarak 8,0872 oldu.(Investing.com)