Doğu Türkistan zulmü Kayseri ve Bursa’da protesto edildi

BM'de düzenlenen panelde Çin'e Doğu Türkistan'da İnsan Hakları ihlallerini sonlandırma çağrısı yapıldı

Bursa ve Kayseri’de Uygur Türklerinin yaşadığı zulüm protesto edildi.

Bursa’da, bazı siyasi partilerin temsilcileri, Filistin ve Doğu Türkistan’da yaşanan olayları protesto etti. Cumhuriyet Halk Partisi, İYİ Parti, Saadet Partisi, Demokrat Parti, Demokratik Sol Parti, Gelecek Partisi, DEVA Partisi, Yeniden Refah Partisi, Türkiye Değişim Partisi ve Memleket Partisi üyeleri, 15 Temmuz Demokrasi Meydanı’nda toplandı.

Programda, söz konusu partilerin il başkanları birer konuşma yaptı.

Siyasi partiler adına hazırlanan ortak açıklamayı okuyan İsmail Arslan, Doğu Türkistan ve Filistin’deki acımasız katliamlara “dur” denilmesi için toplandıklarını söyledi.

Doğu Türkistan’daki zulüm karşısında susmayacaklarını, Kudüs’ün bütün İslam ülkelerinin ve bütün dünyanın ortak meselesi olduğunu ifade eden Arslan, şunları kaydetti:

“Hepimizin yüreği oradaki kardeşlerimiz için atıyor. Tüm dünya kamuoyunun gözü önünde yaşanan ve her biri medeniyet adına utanç verici olan insanlık dramlarının adeta biri bitmeden diğeri başlıyor. Kudüs’ün Müslümanların en çetin imtihanı olduğuna tüm kalbimizle inanıyoruz. Bizler tüm dünyaya bu mezalimi Bursa’dan haykırıyoruz. Çünkü hepimiz biliyoruz ki mesele din, dil, ırk ya da renk meselesi değil, mesele insanlık meselesidir. İşte o nedenle de her şeye rağmen umutluyuz. 10 siyasi partinin Bursa il başkanları olarak Doğu Türkistan’daki Uygur kardeşlerimizin, Filistinli kardeşlerimizin, Doğu Türkistan ve Kudüs davasını savunanların yanındayız ve yanlarında olmaya devam edeceğiz.”

Doğu Türkistan zulmü Kayseri ve Bursa'da protesto edildi

Kayseri’de ise Cumhuriyet Meydanı’nda toplanan bir grup vatandaş, Türkiye ve Doğu Türkistan bayrağı açıp, “Ne mutlu Türküm diyene” sloganları atarak Çin’e tepki gösterdi.

Grup adına açıklama yapan Baykal Altay, katliamlara, saldırılara, tecavüzlere, işkencelere ve insanlık dışı uygulamalara yüzyıllardır maruz kalan Doğu Türkistan için bir araya geldiklerini söyledi.

Yaşanan soykırımı, sesleri çıktıkları kadar haykıracaklarının aktaran Altay, “Ömrümüzü adadığımız Türkçülük davasında kan kardeşlerimizin sesine ses olacak, başta Doğu Türkistan olmak üzere mazlum Türk milletinin sessiz çığlığı olacağız. Bu dava ne şahsın ne de bir kurumun davası değildir. ‘Türküm’ diyen herkesin davasıdır. Bu davada sizleri birlik ve beraberliğe davet ediyorum.” ifadelerini kullandı.

Doğu Türkistan Milli Meclis Başkanı Seyit Tümtürk ise Doğu Türkistan’da yaşayanların Çin baskısı nedeniyle zor günlerden geçtiğini belirtti.

Tümtürk, Doğu Türkistan’da 35 milyon Türkün 5 milyonunun kamp ve cezaevinde hiçbir suçları yokken kaldığını vurguladı.

Doğu Türkistan’ın insanlığın ve tarihin yazmadığı bir zulümle karşı karşıya olduğunu ifade eden Tümtürk, yaşanan bu olaylara karşı bütün Türklerin birlikte hareket etmesi gerektiğini kaydetti.

Doğu Türkistan zulmü Kayseri ve Bursa'da protesto edildi

Zafer Partisi
Zafer Partisi
Giriş Yap

Haberiniz.com.tr ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!