Türkiye’nin Doğu Akdeniz’de Sondaj faaliyetlerinin dünya kamuoyunda yankıları sürüyor. Konuyla ilgili yaşanan sıcak gelişmeleri ve Yunan medyasının tutumunu derledik.
Yunan ve ABD Dışişleri Bakanları Doğu Akdeniz’i Konusunu Değerlendirecek
Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikos Dendias, Avrupa’ya resmi ziyarette bulunan ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo’yla 14 Ağustos Cuma günü Avusturya’nın başkenti Viyana’da biraraya gelerek, Türkiye’nin Doğu Akdeniz’de yürüttüğü sondaj ve sismik araştırma faaliyetlerini masaya yatıracaklar.Yunanistan Dışişleri Bakanlığı ayrıca Bakan Dendias’ın Cuma günü Yunanistan’ın talebiyle yapılması planlanan Avrupa Birliği Dış İlişkiler Konseyi toplantısına da katılacağını açıkladı. Bu toplantının konusunun da Türkiye’nin Doğu Akdeniz’deki faaliyetleri olacağı ifade edildi. Dış İlişkiler Konseyi Toplantısı’nın video konferans yöntemiyle yapılacağı belirtildi.
AB Dışişleri Bakanları Belarus ve Akdeniz gündemiyle toplanacak
Avrupa Birliği Dışişleri Bakanları’nın cuma günü olağanüstü toplanacağı öğrenildi. Dışişleri Bakanlarının gündeminde Belarus’taki tartışmalı devlet başkanlığı seçimleri ve ardından yaşanan gelişmeler ile Akdeniz’deki yetki krizi var. Toplantıda ayrıca Lübnan’daki durum ve Beyrut’taki patlama konularına da yer verilmesi bekleniyor. Avrupa Dış Eylem Servisi’nden bir sözcü söz konusu tarihle ilgili soruya net bir yanıt vermezken, oturumların tüm hazırlıklar tamamlandıktan sonra ilan edildiği açıklamasını yaptı.
Yunan Başbakan’dan Türkiye’ye “kaza çıkabilir” uyarısı
Yunanistan Başbakanı Kiryakos Mitsotakis, Türkiye ile Kıbrıs açıklarındaki doğalgaz ve petrol arama faaliyetleri konusunda yaşanan gerginliğin bölgede bir “kazaya” neden olabileceğine dair uyarıda bulundu. Yunan Başbakan, “Komşumuzda sonunda mantığın üstün geleceğini ümit ediyoruz. Böylece gerçek diyalog da başlayabilir” ifadesini kullandı. “Kısıtlı bir alana bu kadar çok askeri güç yığıldığında, kaza tehlikesi de ortaya çıkar” diyen Mitsotakis, Yunanistan’ın tansiyonun yükselmesinden yana olmadığını belirtti ancak ekledi: “Hiçbir provokasyon cevapsız kalmaz.” Öte yandan, Atina, Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikos Dendias’ın yarın İsrail’e giderek görüşmelerde bulunacağını duyurdu.
Akar: Yunanistan ile gerilimi diyalog ile çözmek istiyoruz
Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Ankara’nın bölgedeki ‘haklarını ve çıkarlarını savunacağını’ ifade etti. Akar, “Tüm bunlara rağmen, sağduyunun üstün geleceğine inanmak istiyoruz. Hem sahada, hem masada biz uluslararası hukukun, iyi komşuluğun ve diyalogun tarafındayız. Uluslararası hukukla uyumlu barışçıl yollarla siyasi çözümler bulmak istiyoruz” diye konuştu. Akar, Türkiye’nin kıyılarında ‘haklarını, bağlarını ve çıkarlarını korumaya devam edeceğini’ de söyledi ve “Şu bilinmelidir. Denizlerimiz bizim mavi vatanımız. Her bir damlası değerlidir” dedi.
İsrail: Doğu Akdeniz’de Yunanistan’ın yanındayız
Doğu Akdeniz’de Ankara ile Atina arasında yaşanan krize ilişkin İsrail’den açıklama geldi. İsrail Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada İsrail’in Yunanistan’ın yanında olduğu belirtildi. Açıklamada “İsrail Yunanistan’a, deniz alanları ve münhasır ekonomik bölgesini sınırlandırma hakkı konusunda tam destek ve dayanışmasını ifade eder” denildi.
Fransa Cumhurbaşkanı Macron: Türkiye doğalgaz arama faaliyetlerini durdurmalı, Doğu Akdeniz’deki askeri varlığımızı artıracağız
Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Yunanistan Başbakanı Kyriakos Miçotakis ile telefonda yaptığı görüşmenin ardından yazılı bir açıklama yayımladı. Açıklamada, Macron’un Miçotakis’e Türkiye’nin “tek taraflı” gerçekleştirdiği arama faaliyetlerinden kaygı duyduğunu ve iki NTO üyesi arasında “barışçıl bir diyalog ortamının doğabilmesi için” bu faaliyetlerin durdurulması gerektiğini söylediği belirtildi. Macron ayrıca, “bölgedeki durumu izlemek ve uluslararası hukukun uygulanma kararlığını vurgulamak amacıyla” Doğu Akdeniz’deki askeri varlığını “geçici olarak güçlendireceklerini” de sözlerine ekledi.
Yunan Basınında Doğu Akdeniz Krizi
• Liberal Ta Nea gazetesinin manşeti, “Türk Yunan İlişkileri Sıfır Noktasında”. Gazetedeki haberde; “Türkiye’nin provokatif önlemlerine karşı Atina, kararlığını ortaya koydu. Doğu Akdeniz’de 28-30 boylamları arasında savaş oyunları oynanıyor. Oruç Reis, Yunan kıta sahanlığının 25 km içinde kablolar serdi ancak bölgdeki savaş gemilerinin çıkardıkları gürültüden sismik araştırma yapamıyor. İki Yunan fırkateyn ile denizaltılar Oruç Reis’i yakın takibe aldı. Berlin tarafları diyalog masasına çağrıyor. Yunanistan Başbakanı NATO’nun eşit mesafe tutumundan rahatsız” gibi haber başlıkları var.
• ktidar yanlısı Eleftheros Typos gazetesinin manşeti “Doğu Akdeniz’de Sinir Harbi”. Gazeteden bazı haber başlıkları ise şöyle: “Erdoğan mukavemetimizi deniyor. ABD ve Almanya, Türkiye’nin bölgedeki faaliyetlerini kınıyor. Yunanistan Genelkurmay Başkanı Dış İlişkiler ve Savunma Konseyi’ne askeri üniformasıyla katıldı. Başbakan Miçotakis NATO’ya ‘Mesafeli tutumunuza son verin’ çağrısı yaptı.”
• Muhalif Efimerida Synakton gazetesinin manşeti, “Ankara’dan Sinir Harbi”. Gazetenin haberinde; “Erdoğan, Oruç Reis gemisini Türk savaş gemileri eşliğinde Yunan kıtasahanlığına göndererek Yunanistan’ı test ediyor. Oruç Reis, Yunan savaş gemilerinin ‘Bölgeden uzaklaş!’ anonslarını duymazlıktan geliyor” gibi ifadeler yer alıyor.
• Liberal Kathimerini gazetesine göre ise “Türk-Yunan ilişkileri bıçak sırtında”. Gazete manşetindeki haberinde Oruç Reis’in Yunan kıtasahanlığı içinde seyrettiğine ve bölgeye çok sayıda savaş gemisi gönderildiğine dikkat çekiyor. ABD ve Almanya’nın Türkiye’yi uyaran açıklamalarına yer veren gazete, askeri ünüformasıyla görünen Yunanistan Genelkurmay Başkanı Konstantinos Floros’un “Her şey iyi olacak” ifadesine de yer veriyor. “Önümüzdeki 48 saat oldukça kritik” diyen gazete her şeye rağmen Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın “Doğu Akdeniz’de adil bir çözüm için tarafların masaya oturup bir formül bulması gerektiği” sözünün önemli olduğuna dikkat çekiyor.
Kaynaklar: BBC, DW, AFP, CÖ, JD, Euronews