Dışişleri Bakanlığı’ndan AP’nun “Türkiye’nin tam üyelik müzakerelerinin askıya alınması” İsteğine Tepki

Dışişleri Bakanlığı’ndan AP’nun “Türkiye’nin tam üyelik müzakerelerinin askıya alınması” İsteğine Tepki

Avrupa Parlamentosu (AP), Avrupa Birliği’ne (AB) “Türkiye ile tam üyelik müzakerelerini askıya alması” çağrısı yapılan raporu kabul etti. Türk Dışişleri Bakanlığı karara tepki gösterdi.

Dışişleri Bakanlığı’nın açıklamasında, “İlişkilerin AB’ye üyelik temelinde olumlu bir gündem çerçevesinde yeniden canlandırılmasına yönelik çaba harcandığı bir dönemde, nesnellikten uzak söz konusu tavsiye kararının kabul edilmesi mümkün değildir” denildi. AB üyeliğinin, Türkiye için stratejik bir hedef olduğu belirtilen açıklamada, “Ülkemiz bu hedef doğrultusunda çalışmalarını kararlılıkla sürdürecektir” ifadelerine yer verildi.

Avrupa Parlamentosu, Türkiye raportörü İspanyol parlamenter Nacho Sanchez Amor tarafından hazırlanan ve temel haklar, demokrasi, hukukun üstünlüğü, insan hakları konularında Türkiye’ye sert eleştiriler yapan Türkiye raporunu kabul etti.

Raporda, “Türkiye’nin AB değerlerinden gün geçtikçe ve hızlıca uzaklaştığı” ifadeleri kullanıldı.

Kabul edilen raporda, “Parlamento, Türkiye’nin AB’ye tam üyelik müzakerelerinin resmi olarak askıya alınması çağırısı yapıyor” ifadelerine şu gerekçeler gösterildi:

“Parlamento bir önceki yıllık raporunda Türkiye’deki gelişmeler ve ciddi gerileme konusundaki endişelerini vurgulamış ve Türkiye’den AB Üye Devletlerinin egemenlik ve egemenlik haklarını ihlal edecek her türlü eylemden ve beklentiyi zedeleyecek her türlü provokasyondan kaçınmasını istemiştir. AP, Türkiye’ye temel haklar, demokrasinin gerilemesi, hukukun üstünlüğüne uymadaki yetersizlik, insan hakları konularında defalarca çağrıda bulundu.”

Söz konusu raporda, Boğaziçi Üniversitesi rektörünün hükümet tarafından atanması ile ilgili protestoların Türk makamlarının şiddetli baskısını, protestocuların (öğrenciler, mezunlar, akademisyenler) terörist olarak tanımlanması ve LGBTI grupların hedef alınmasını kınandı; keyfi olarak gözaltına alınan, barışçıl toplanma hakkını kullanan kişilerin serbest bırakılması çağrısı yapıldı.

Dışişleri Bakanlığı’ndan karara tepki: Kararın kabul edilmesi mümkün değildir!

Dışişleri Bakanlığı, AP’nin Türkiye raporu kararına tepki gösterdi.

Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, “İlişkilerin AB’ye üyelik temelinde olumlu bir gündem çerçevesinde yeniden canlandırılmasına yönelik çaba harcandığı bir dönemde, nesnellikten uzak söz konusu tavsiye kararının kabul edilmesi mümkün değildir” denildi.

Bakanlıktan yapılan açıklamanın satır başları şöyle:

“İnsan hakları, demokrasi, hukukun üstünlüğü, yönetim yapımıza ve siyasi partilere ilişkin gerçek dışı iddialar içeren, ülkemizin etkin, çözüm odaklı, insani ve girişimci dış politikasını tehdit olarak gören, Ege, Doğu Akdeniz ve Kıbrıs konularında tamamen haksız, yanlı Yunan ve Rum tezlerini yansıtan ve 1915 olaylarına ilişkin tek taraflı tutarsız Ermeni anlatılarına dayanan önyargılı bu yazımı reddediyoruz.”

Raporda, Türkiye’nin katılım müzakereleri sürecinin geleceğini tartışmaya açmaya yönelik ifadeleri vizyonsuzluk ve ahde vefa ilkesinden sapma çabası olarak görüyoruz. Ülkemizin katılım müzakereleri sürecinde yaşanan duraksamanın, Türkiye’nin reform iradesinin eksikliğinden veya AB müktesebatını üstlenme yetersizliğinden değil, bazı çevrelerin en başından bu yana, üyelik sürecini Türkiye aleyhinde siyasi istismar vesilesi olarak kullanmış olmasından kaynaklandığını en iyi AB kurumları ve AP üyeleri bilmektedir.

AB üyeliği, Türkiye için stratejik bir hedeftir ve tüm Avrupa ve ötesi için bir kazanç olacaktır. Ülkemiz bu hedef doğrultusunda çalışmalarını kararlılıkla sürdürecektir.”

 

 

Zafer Partisi
Zafer Partisi
Giriş Yap

Haberiniz.com.tr ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!