Diplomatik Krize Neden Olan Lübnan Dışişleri Bakanı İstifa Etti

Diplomatik Krize Neden Olan Lübnan Dışişleri Bakanı İstifa Etti

Suudi Arabistan’ın başını çektiği Körfez ülkelerinin ateş püskürdüğü Bakan Vehbe görevini bıraktı, Cumhurbaşkanı Avn istifayı kabul etti.

Lübnan Dışişleri Bakanı Şerbil Vehbe, Suudilerden ‘Bedevi’ diye söz edip IŞİD’den Körfez’deki Arap krallıklarını sorumlu tutmasının yarattığı diplomatik kriz karşısında görevden affedilmesi talebini Cumhurbaşkanı Mişel Aun’a iletti. Cumhurbaşkanı Mişel Avn, Bakan Vehbe’yi Cumhurbaşkanlığı Sarayında kabul etti. Avn’a istifa mektubunu sunan Vehbe, “katıldığı bir programda dile getirdiği ifadelerin Lübnan ve Lübnan halkı aleyhine kullanılmaması için bu kararı aldığını” belirtti.

Suudi Arabistan ve Körfez ülkelerine ilişkin yaptığı açıklamaları nedeniyle Lübnan Dışişleri Bakanı Şerbil Vehbe’den resmi özür dilemesini istemişti.

Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri (BAE), ülkedeki Lübnan büyükelçilerini Dışişleri Bakanlıklarına çağırarak kendilerine resmi protesto notu vermişti.

Vehbe’nin ifadeleri üzerine Lübnan Cumhurbaşkanı Avn, Vehbe’nin sözlerinin devletin resmi politikasını yansıtmadığı ve Beyrut’un başta Suudi Arabistan olmak üzere Körfez ülkeleriyle iyi ilişkileri daha da geliştirmek istediğini vurguladığı yazılı açıklamada, “Vehbe, açıklamalarıyla şahsi görüşünü ifade etmiştir. Hiçbir şekilde Lübnan devletinin ve cumhurbaşkanının tutumunu yansıtmamıştır.” ifadelerine yer verilmişti.

Bakan Vehbe de yetkililerin tepkilerinden sonra yaptığı yazılı açıklamada, televizyon programında Cumhurbaşkanı Avn’a yönelik hakaret içerikli ifadeler üzerine sarf ettiği sözler nedeniyle özür dilemişti.

Sözlerinin yanlış yorumlandığını kaydeden Vehbe, “Dost ve kardeş ülkeler, (Irak’taki) Ninova ve Enbar ile (Suriye’deki) Tedmur’a terör örgütü DEAŞ’ı yerleştirdi.” demiş, spikerin “Körfez ülkelerini mi kastediyorsunuz?” sorusunu ise isim vermek istemediğini söyleyerek cevaplamıştı.

Zafer Partisi
Zafer Partisi
Giriş Yap

Haberiniz.com.tr ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!