Dilek: “Türkiye’ye Türk askerine yeni bir görev biçiliyor

Dilek:

Emekli Kurmay Albay Cahit Armağan Dilek, sosyal medya hesabından ABD’nin Afganistan’dan çekilmesini değerlendirdi.

Dilek: “RUSYA VE KOALİSYONLA BİRLİKTE ABD’NİN YENİLDİĞİ AFGANİSTAN’DA SADECE TÜRKİYE’Yİ BIRAKMAK” başlığı ile yaptığı paylaşımda, “Türk askerine Orta Asya’nın belki de en sorunlu kavgalı çatışmalı bölgesine Afganistan’a yol görünmüş gibi. Aslında Türk askeri 20 yıldır Afganistan’da koalisyon şemsiyesi altında. Ama şimdi o koalisyon yenildi ve çekiliyor. Ama Türkiye’ye Türk askerine yeni bir görev biçiliyor.” ifadelerini kullandı.

Cahit Armağan Dilek sözlerine şöyle devam etti;

“ABD ve tüm koalisyon ülkeleri askerlerini çekerken Türk askerinin havaalanı işletilmesi ve çevre güvenliği için Kabil-Afganistan’da görevlendirilmesinin dayanakları sorunlu.
Şubat 2020 ABD-Taliban anlaşmasına göre hiçbir yabancı gücün Afganistan’da kalamayacağı iddia ediliyor.
11 Eylül saldırıları sonrasında El Kaide’nin peşinden gitmek adına ABD liderliğindeki koalisyonun Afganistan’a müdahalesinin önünü açan BMGK kararının da geçerliliğini yitirdiği diğer bir iddia.
Yani Türk askerinini görevlendirilebilmesi için yeni bir BMGK kararı gerekecek.
Tabi Afgan hükümeti ve Taliban’ın da BM kararını kabul etmesi gerekecek.
Bu durumda Türk askerinin yeni BM kararları çerçevesinde Afganistan’da görevlendirilebilmesi için de TBMM’den yeni yetki alınması gerekir.
Sadece ABD ile anlaşıp Afganistan’da operasyona girişmek ua ilişkiler, siyasi, askeri, ekonomik, lojistik alanlarda bir çok sorunla yüzyüze kalınmasına neden olacaktır.
Bütün bu risk/tehditler analiz edilmeden karar vermenin bedeli ağır olur.
Hiç unutmayın… ABD’nin ipiyle kuyuya inilmez.
Önce Rusya’nın işgal edip terk etmek zorunda kaldığı, sonra ABD liderliğindeki koalisyonun olağanüstü istihbarat lojistik silah ekonomik desteğine rağmen 20 yıl sonra mağlubiyetle çekilmek zorunda kaldığı Afganistan’da Türkiye’nin tek başına istikrarı sağlayacağını düşünmek hayal.
Türkiye’nin Irak Suriye’deki askeri operasyonlarına D.Akdeniz Ege Libya’daki askeri hamlelerine şiddetle karşı çıkan ABD ve Avrupa’nın Türk askerinin sınırlarından binlerce km uzakta Afganistan’da bir yerde görev almasını kuvvetle desteklemesi ve övmesi çok ama çok manidardır.
Pentagon ABD askerlerinin çekilmesinden sonraki iki yıl içinde El Kaide ve IŞİD gibi terör örgütlerinin hem sayı hem de alan olarak güçlenip kontrol alanlarını genişleteceğini değerlendiriyor.
Yani terör örgütlerinin güç savaşının yaşanacağı bir ülkeye asker gönderilecek.
ABD 2011 sonunda her şeyi yarım yamalak bırakıp Irak’ı terk etti, sonrasında 2014’te IŞİD Irak ve Suriye’nin yarısını işgal etti.
Aynı senaryo şimdi Afganistan’da sergileniyor. Batı 20 yıl önceki işgalden daha kötü bir durumdaki Afganistan’ı terk ediyor.
Fatura kime kesilecek?”

Zafer Partisi
Zafer Partisi
Giriş Yap

Haberiniz.com.tr ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!