Di George Sendromlu Kızı Müzik Tutkusu Hayata Bağladı

Di George Sendromlu Kızı Müzik Tutkusu Hayata Bağladı

Konya’da yaşayan Neda Naz Kasırga, müziğe olan tutkusu sayesinde genetik bir anomali olan Di George Sendromu ile mücadelesini sürdürebiliyor. Öyle ki, Neda Naz, V. Uluslar arası Genç Yetenekler Müzik Yarışması’nda özel kategoride birinci olmayı başardı. Neda Naz Kasırga’nın annesi Sevda Aydın, “Neda, öfke nöbetlerinde hep kemanına sarıldı, sebepsiz ağlamalarında odasına kapanıp kemanını çalardı, müzik onun kendi kendini tedavi etme şekliydi” dedi.
Daha 1 yaşındayken kızının DGS hastası olduğunu öğrenen anne Sevda Aydın, doktorların tavsiyesi üzerine kızına müzik sevgisi kazandırmaya çalışmış ve onun keman çalması için elinden geleni yapmış.

Mor Kemanlı Küçük Kız Neda

İngilizce öğretmeni olan anne Sevda Aydın, kızının sağlığı için mesleğini bırakmak zorunda kaldığını dile getirdi. Aydın, “Neda’nın küçüklüğünden itibaren müzik aletlerine ilgisi vardı, benden müzik aletleri almamı isterdi hep. İlkokula başladığımızda okul müdürümüz, müzik kursu açılacağını söyledi. Neda’ya gitar mı kemanı mı istediğini sordum, o da kemanı seçti ve ona çok sevdiği mor kemanını aldık. Neda’nın müzik sayesinde kendine duyduğu özgüven ortaya çıktı” dedi.

Adeta onu hayata bağlayan şeyin müzik olduğunu belirten Sevda Aydın, kızının “mor kemanlı kız” olarak anıldığını ifade ederek, sözlerine şöyle devam etti: “Neda’ya okulda öğrendikleri yeterli gelmiyordu, okuldan sonra evde de internetten farklı parçalar bulup çalmaya çalışıyordu. Video çekip müzik öğretmenimiz Eylül Yılmaz’a atıyorduk ancak öğretmeni Neda’ya parça yetiştiremiyordu. Öğretmenimizin de ilgisiyle Neda kendini ilerletti. Yeni tip koronavirüs salgınıyla kursa ara vermek durumunda kaldık. Neda bu duruma çok üzüldü ancak çalışmalarına düzenli şekilde evde devam etti, hiç bırakmadı.”

Yarışma Dönüm Noktası Oldu

Anne Aydın, Neda Naz’ın sınıf öğretmeni Melike Çevik kendilerine Milli Eğitim Bakanlığı destekli Uluslar arası Genç Yetenekler Müzik Yarışması’na katılmasını önermesi üzerine yarışma için sıkı çalışmalara başlandığını ve nihayetinde yarışmanın galibi olduklarından sevinç duyduğunu aktardı. “Yarışma onun için bir dönüm noktası oldu. Yapabildiğini ve kazanabildiğini görünce bir de sosyal medya hesapları da açınca kendini göstermek adına daha özverili çalışıyor” diye konuştu.

En Büyük Hayali Annesiyle Keman Düeti Yapmak
Neda, tüm başarını annesinin ve öğretmenlerinin desteklerine borçlu olduğunu dile getirirken, en büyük hayalinin ise annesiyle keman düeti yapmak olduğunu belirtti.

DGS’de Erken Teşhisin Önemi

DGS’nin kişiden kişiye farklı sonuçlar gösterebildiğine vurgu yapan Selçuk Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Genetik Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Nadir Koçak, 22. kromozomdaki bir bölgenin kaybıyla ortaya çıkıp bağışık sistemini derinden etkileyen DGS için şunları dile getirdi: “Kalpte ve böbrekte sorunlar oluşabiliyor, hastanın timus bezi olmayabiliyor, bu nedenle enfeksiyon hastalıklarına kolay yakalanabiliyor, kalsiyum düşüklüğüne bağlı konvulziyon adı verilen kasılma nöbetleri yaşanabiliyor, yüz görünümünde bazı farklılıklar yaşanabiliyor. DGS’de tamamen bulguları yok etme yolunda değil ortaya çıkan anomalileri azaltma yönünde tedaviler uygulanıyor. Bazen DGS’ye bağlı ortaya çıkan rahatsızlıklar farklı hastalıklarla karıştırılabiliyor, hastalarda doğru ve erken tanı büyük önem taşıyor.”

Zafer Partisi
Zafer Partisi
Giriş Yap

Haberiniz.com.tr ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!