Devasa bir kuyruklu yıldız Güneş Sistemine doğru ilerliyor

Devasa bir kuyruklu yıldız Güneş Sistemine doğru ilerliyor

Devasa bir kuyruklu yıldız Güneş Sistemine doğru ilerliyor. İnsanlık tarihinde ilk kez görülen büyüklükte bir kuyruklu yıldız 10 yıl sonra Güneş Sistemi’ne ulaşacak. 

Bilim adamlarının daha önce bir ”cüce gezegen” zannettikleri devasa bir kuyruklu yıldız güneş sistemine doğru hızla ilerliyor ve son araştırmalara göre yaklaşık 10 yıl içinde ulaşacak.

Astronomların ilk kez Haziran ayında belirledikleri ”Bernardinelli – Bernstein” adı verilen kuyruklu yıldızın, geleneksel bir kuyruklu yıldızdan bin kat daha büyük ve 90-190 kilometre çapında olduğu tahmin ediliyor. Bilim adamları, bunun muhtemelen modern zamanlarda keşfedilen en büyük kuyruklu yıldız olduğunu söylüyor.

Hemen belirtmek gerekir ki bu kuyruklu yıldız, Dünya için herhangi bir tehdit oluşturmuyor. 2031’de Güneş’in en yakın noktasından 10,71 astronomik birim (au) uzaklıktan,  Satürn’ün yörüngesinin hemen ötesinden geçecek . Bilim adamları, mesafenin uzaklığını ifade ederken 1 au’nun 150 milyon kilometre olduğunu hatırlatmak gerektiğini belirtiyor.

Kuyruklu yıldızın yolculuğu, gizemli Oort Bulutu’nun derinliklerinde, güneşten tahminen 40.000 au uzaklıkta başladı.

Bilim adamları, kuyruklu yıldızın Oort Bulutu’ndan şimdiye kadar tespit edilen en büyük nesne olabileceğini ve bu yolla gelen şimdiye kadar tespit edilen ilk kuyruklu yıldız olduğunu belirtiyor.

Önce küçük bir gezegen sanıldı

Gökbilimciler,  6ı yıl önce, kuyruklu yıldızlara özgü hiçbir kuyruk veya “koma” tespit edilmediğinde nesneyi incelemeye başladı. Tahminler küçük bir gezegen olduğu yönündeydi. Son üç yıldır devam eden araştırmalar, nesnenin bir kuyruklu yıldız olduğunu doğrulayan kuyruğunun varlığını ortaya çıkardı.

Bilim adamları, nispeten yakın ve çok büyük olmasına rağmen, nesneyi görmek için hala bir teleskop ihtiyacı olduğunu belirtiyor. Yörünge analizlerine göre insanlık daha önce böyle bir kuyruklu yıldız görmedi. Ancak yine de kuyruklu yıldız güneş sistemine yaklaştıkça birçok yeni bulgular ortaya çıkacak.

Bilinenin en büyüğü

Kuyruklu yıldızı meslektaşı Pedro Bernardinelli ile keşfeden Pennsylvania Üniversitesi’nden Gary Bernstein, “Belki de şimdiye kadar görülen en büyük kuyruklu yıldızı keşfetme ayrıcalığına sahibiz ya da bildiklerimizin en büyüğü bu olacak. Ancak, 3 milyon yıldan fazla bir süredir Güneş Sistemi’ni bu kadar büyük bir kuyruklu yıldız ziyaret etmedi” dedi.

Kaynak: AjansBizim

Zafer Partisi
Zafer Partisi
Giriş Yap

Haberiniz.com.tr ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!