Unutkanlığın ön planda olduğu demans hastalığının özellikle yaşlılarda görülme sıklığı fazladır. Peki Demans hastalığı nedir? İşte Demans hastalığı hakkında tüm bilinmesi gerekenler…
Demans hastalığı Pakize Suda’nın bu hastalığa yakalanması ile gündeme geldi. Özellikle yaşlılarda bu hastalığın hafıza kaybı, kafa karışıklığı gibi pek çok belirtisi oluyor. Peki Demans hastalığı tam olarak nedir?
Demans hastalığı, genellikle yaşlılığa bağlı olarak görülür. Bu hastalık, zihinsel kabiliyetin günlük yaşamı etkileyecek derecede düşüş göstermesi hakkında kullanılmakta olan genel bir terimdir.
Kişinin günlük faaliyetlerini yerine getirme becerisini azaltan, zihinsel becerilerinde düşüş yaşanmasına sebep olan semptom grubudur. Bilinen en yaygın demans türü Alzheimer’dır.
Bu hastalığın belirtileri, sebebine bağlı olarak değişiklik gösterir. Ancak yaygın belirtileri : Akıl yürütme ve sorun çözmede zorlanma, Karışık işleri yürütmede zorlanma, Motor fonksiyonlarda ve koordinasyonda zorlanma, Kafa karışıklığı ve odaklanamama, Bilişsel değişiklikler, Hafıza kaybı, İletişimde ya da kelime bulmakta zorlanma, Görsel beceriler ve yön bulma becerilerinde eksiklik, Psikolojik değişiklikler, Kişilik değişikliği, Depresyon (Bunalım), Paranoya, Halüsinasyon, Anksiyete (Kaygı Bozukluğu), Uygunsuz Davranışlar.
Demans hastalığının tedavisi ise ilerleyici demans türlerinin çoğunda maalesef mümkün değildir. Ancak belirtileri ve semptomları yönetmenin bir takım yolları vardır. Çeşitli ilaçlar semptomları azaltmak için kullanılabilmektedir.
Kaynak: Mynet