Rusya’nın Ukrayna’ya saldırmasıyla 200 yıllık tarafsızlığına son veren İsveç, komşusu Finlandiya ile NATO’ya katılmak için başvurdu. Terör örgütlerine verdiği destek nedeniyle Türkiye’nin vetosuyla karşı karşıya kalan Stockholm yönetimi, ülkenin başkentinde aralıklarla gerçekleşen provokasyonlara ise engel olmadı.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın maketinin asılması, Türkiye Büyükelçiliği önünde Kur’an-ı Kerim yakılması gibi provokasyonlar, Ankara-Stockholm hattında iplerin kopmasına yol açtı.
Litvanya’nın başkenti Vilnius’taki tarihi NATO Zirvesi’ne haftalar kala yeniden temas kuruldu, ABD’nin yoğun çabalarıyla müzakereler başladı. Ankara’nın talebi üzerine terörle mücadele yasalarını değiştiren İsveç, Türkiye’den muhtemel bir yeşil ışık beklerken Stockholm’de yeni bir provokasyon daha gerçekleşti. Iraklı bir göçmenin cami önünde Kur’an yakması gerilimi yeniden tırmandırdı, Türkiye İsveç’e sert tepki gösterdi.
NATO Zirvesi yaklaşırken ilk kez terör örgütü PKK adına para toplamaktan bir terör yandaşına hapis cezası verilen İsveç’te, yanı sıra uyuşturucu kaçakçılığı suçundan Türkiye’de hüküm giyen bir kişinin iade edileceği resmen duyuruldu.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve İsveç Başbakanı Ulf Kristersson’un NATO Zirvesi’ne bir günü kala buluştuğu hassas görüşme, İskandinav ülkesine ittifak kapısını açtı. Cumhurbaşkanı Erdoğan Ankara’nın Stockholm’ün NATO’ya üyeliğine destek vereceğini ilan etti, karar bütün dünyada manşetlere çekildi.
Yedi maddelik anlaşmayla Stockholm yönetimi Ankara’nın terörle mücadele taleplerini yerine getireceğini taahhüt ederken, Türkiye NATO Zirvesi’ne damgasını vurdu. Söz konusu yedi maddede İsveç yönetiminin teröre karşı bir yol haritası sunması, NATO Genel Sekreteri tarafından ilk kez Terörle Mücadele Özel Koordinatörü atanması gibi detaylar vardı.
NATO Zirvesi’nin sona ermesinden yalnızca bir gün sonra ise, İsveç Yüksek Mahkemesi Türkiye’nin iadesini istediği iki teröristin sınır dışı edilmesini engelleyen bir karar açıkladı.
Agence France-Presse (AFP) haber ajansı, Türkiye tarafından iadesi istenen FETÖ mensubu iki teröristin terör örgütünün kendi arasında iletişim kurmak için hazırladığı uygulamayı kullandığını bildiriyor. İsveç Yüksek Mahkemesi ise, söz konusu uygulamanın teröristlerin Türkiye’ye gönderilmesi için yeterli olmayacağını savundu.
AFP ayrıca, Ankara’nın Stockholm’e gönderdiği iade listesinin Türkiye’nin İsveç’in NATO üyeliğine nihai onayı vermek için kilit talepler arasında yer aldığını kaydetti.