Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Kalın: ”Belarus sınır krizi için Türkiye’yi suçlamak yanlış”

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Kalın: ''Belarus sınır krizi için Türkiye'yi suçlamak yanlış''

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, Belarus ile Polonya sınırındaki insani kriz için Türkiye’yi veya ulusal havayolunu suçlamanın “yanlış” olduğunu söyledi.

Fransız basınına konuşan İbrahim Kalın, Türkiye’nin sınır krizine bir şekilde katkıda bulunduğu yönündeki suçlamaların haksız olduğunu vurguladı.

Kalın, ”Belarus, Polonya, Litvanya ve diğer birkaç Avrupa ülkesi arasındaki bu son yasadışı göçmen krizinin aslında Türkiye ile hiçbir ilgisi yok. Göçmenler, Belarus’a, oradan da Litvanya, Polonya ve diğer AB ülkelerine gidiyor. Bunun için Türkiye’yi veya Türk Hava Yolları’nı suçlamak çok yanlış” dedi.

Ankara, Avrupa Birliği ile Belarus arasındaki yasadışı sınır geçişleri sorunu nedeniyle üç Orta Doğu ülkesinin vatandaşlarının Türk havaalanlarından eski Sovyet cumhuriyetine uçmalarını yasaklamıştı. Kalın, Türkiye’nin kararını Polonyalı ve diğer Avrupalı ​​yetkililerle yoğun istişareler sonrasında verdiğini kaydetti.

Karar, Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen’in ”insan kaçakçılığı” yapan havayollarına yaptırım uygulama olasılığını gündeme getirmesinden günler sonra geldi.

Türk Hava Yolları, Belarus’un başkenti Minsk’e en yoğun kullanılan uluslararası bağlantılardan birini sağlıyor.

Türkiye’nin duyurusu, Ankara’nın Brüksel ile ilişkilerinde gerilimin devam ettiği bir dönemde Avrupalı ​​yetkililer tarafından memnuniyetle karşılandı.

Avrupa Birliği Konseyi Başkanı Charles Michel de Twitter’dan yaptığı açıklamada, ”Destek ve işbirliği için Türk makamlarına ve (sivil havacılık teşkilatına) teşekkür ederiz” dedi.

Kaynak:AjansBizim

Zafer Partisi
Zafer Partisi
Giriş Yap

Haberiniz.com.tr ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!