Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın açıkladığı Ekonomik Reformlar kapsamında kredi garanti fonu teminatıyla 5. ve 6. bölgelerde yapılacak imalata dayalı ithal ikamesini sağlayan ve ihracatı önceleyen yatırımlara uzun vadeli cazip kredi destekleri verilerek yenilikçi ve güçlü bir sağlık endüstrisi amacıyla Cumhurbaşkanlığına Bağlı Sağlık Endüstrileri Başkanlığı kuruluyor, mevzuat çalışmalarına başlandı.
İlaçtan aşıya medikal cihazlardan biyoteknolojik ürünlere kadar pek çok stratejik malzemenin yurt içi imkanlarla rekabetçi bir şekilde üretilmesi başkanlığın sorumluluğunda olacak.
Dünya Gazetesi’ne konuşan OSTİM Sağlık Kümelenmesi Yönetim Kurulu Üyesi de olan Uyanık, “Türk tıbbı cihaz sektörünün böyle bir gücü ve altyapısı var. Ben bütün bölgeye ihracat yapıyorum. 31 yıldır bu sektördeyim. Bizim sorunumuz teşvik değil, teşvike ihtiyacımız yok. Normal ticaret kuralları işlesin yeter” diye konuştu.
ORDER Başkanı Erkin Delikanlı ise bu başkanlığı 10 ve 11’inci Kalkınma Planları’nda da geçtiğini ancak bir türlü gerçekleşmediğini belirtti. Çalışmanın altı doldurulduğunda başarılı olabileceğini kaydetti.
Samsun Medikal İhtisas Organize Sanayi Bölgesinin (OSB) Medikal Kümelenme Derneği (MEDİKÜM) Başkanı Ahmet Aydemir, Bu başkanlık bünyesinde Medikal Kümelerin ve Tıbbi Cihaz Üreticisi Sivil Toplum Örgütlerinin de temsilcilerinin yer alması gerektiğine inanıyoruz.” dedi.
Ancak 2014 yılında kurulan Türkiye Sağlık Enstitüleri Başkanlığı (TÜSEB) bu amaca hizmet etmiyor yahut edemiyor muydu?
TÜSEB 2014’te, sağlık bilim ve teknolojileri alanında ülkemize ve insanlığa hizmet etmek, planlı ve sürdürülebilir kalkınmaya destek sağlamak amacıyla kurulmuştu.
Türkiye’nin sağlık bilim ve teknolojileri alanında ileri teknoloji ve inovasyon ihtiyacını karşılamak, dışa bağımlılığı azaltmak, rekabet gücünü artırmak ve sürekli kılmak hedefleri doğrultusunda kurulan TUSEB aynı hedefe ulaşamadı mı?
TÜSEB, aynı hedef doğrultusunda kurulacak olan Sağlık Endüstri Başkanlığı sonrası kapatılacak mı?
Daha Ocak ayında 38 personel için kadro açan TÜSEB bu görevi yerine getiremiyorsa Sağlık Endüstri Başkanlığı’nın ne gibi bir farkı olacak?