Cumhurbaşkanlığı Makamı ve Ekmeleddin İhsanoğlu

“Cumhurbaşkanlığı Makamı ve Tayyip Erdoğan” başlıklı yazımda  Anayasa’da yazılanların dışında Cumhurbaşkanı olacak kişide bulunması gereken nitelikleri belirtmiş, Tayyip ERDOĞAN’ın bu niteliklere sahip olup olmadığını açıklamaya çalışmıştım. Bu yazımda muhalefetin çatı adayı Ekmeleddin İHSANOĞLU’nun bu niteliklere sahip olup olmadığını açıklamaya çalışacağım. Önce, Anayasa’da yazılanların  dışında Cumhurbaşkanı olacak kişide bulunması gereken niteliklerin neler olduğunu hatırlayalım.

Cumhurbaşkanı olacak kişi,
1- Devletin varlığı ve bağımsızlığı, vatanın ve milletin bölünmez bütünlüğü, milletin kayıtsız şartsız egemenliği konularında yüksek bir hassasiyete sahip olmalı,  herkese güven vermelidir.

2- Türkiye Cumhuriyeti’nde yaşayan milletin Türk Milleti olduğunu kabul etmeli, Türklüğe ve Türk Milleti’ne derin sevgi ve saygı duymalıdır.

3- Hukukun üstünlüğüne, demokrasiye olan inanç ve bağlılığını bugüne kadar sergilediği söz ve davranışları ile ispatlamış olmalıdır.

4- Laik Cumhuriyet ilkesine samimiyetle bağlı olmalıdır.

5- Atatürk ilke ve inkılaplarına saygılı olmalı ve korumalıdır.

6- Temel hak ve özgürlüklere saygılı olmalı, söz ve davranışlarıyla bunları korumaya niyetli olduğunu göstermelidir.

7- Meşru her siyasi ve ideolojik düşünce karşısında tarafsız olmalıdır.

8- Toplumu ayrıştırıcı, kutuplaştırıcı değil; aksine birleştirici ve uzlaştırıcı olmalıdır.

9- Gerek kendi şahsı, gerekse yakın aile bireyleri hakkında en ufak bir yolsuzluk şüphesi bulunmamalıdır.

Cumhurbaşkanı olacak kişide bulunması gereken nitelikleri hatırladıktan sonra Ekmeleddin İHSANOĞLU’nun bu niteliklere sahip olup olmadığını  inceleyelim.

· Ekmeleddin İHSANOĞLU, adaylığı açıklandığı günden beri yaptığı konuşmalarda Devletin varlığı ve bağımsızlığı, vatanın ve milletin bölünmez bütünlüğü, milletin kayıtsız şartsız egemenliğine verdiği önemi vurgulamaktadır. Yazdığı kitaplarda da aynı konulara önem verdiği kolay bir şekilde anlaşılmaktadır. Böylece Ekmeleddin İHSANOĞLU’nun 1 numarada belirttiğimiz niteliğe sahip olduğunu kesin olarak söyleyebiliriz.

· Ekmeleddin İHSANOĞLU, Türk anne ve babadan doğduğunu, Türk olmaktan gurur duyduğunu açık ve net olarak açıkladı. Bu nedenle Ekmeleddin İHSANOĞLU, 2 numarada belirttiğimiz niteliğe de sahiptir.

· Gerek yaptığı açıklamalardan, gerekse yazdığı kitaplarda açıkladığı fikirlerinden Ekmeleddin İHSANOĞLU’nun hukukun üstünlüğüne ve demokratik değerlere büyük önem verdiği açıkça anlaşılmaktadır. Bu nedenle Ekmeleddin İHSANOĞLU’nun 3 numarada belirttiğimiz niteliğe sahip olduğunu rahatlıkla söyleyebiliriz.

· Dini ilimlerde kariyer yapmış bir akademisyen olarak Ekmeleddin İHSANOĞLU, laiklik konusunda oldukça pozitif bir tutum sergilemektedir. Bu nedenle 4 numarada belirttiğimiz niteliğe sahip olduğunu rahatlıkla ifade edebiliriz.

· Ekmeleddin İHSANOĞLU, hiçbir tereddüde yer bırakmayacak şekilde Atatürk’e ve Cumhuriyet değerlerine sahip çıktığını açıklamıştır. Böylece, Ekmeleddin İHSANOĞLU’nun 5 numarada belirttiğimiz niteliğe sahip olduğunu rahatlıkla söylemek mümkündür.

· Ekmeleddin İHSANOĞLU, adaylığı gündeme geldiği tarihten beri söylediği sözler ve sergilediği davranışları ile temel hak ve özgürlüklere saygılı olduğunu açık bir şekilde ortaya koymaktadır. Bu nedenle Ekmeleddin İHSANOĞLU’nun 6 numarada belirttiğimiz niteliğe sahip olduğu tartışmasız bir biçimde meydandadır.

· Medyadaki görüntülerinden Ekmeleddin İHSANOĞLU’nun meşru her siyasi ve ideolojik düşünce karşısında sabırlı ve hoşgörülü davrandığı rahat bir şekilde anlaşılmaktadır. Bu nedenle Ekmeleddin İHSANOĞLU’nun 7 numarada belirtilen niteliğe sahip olduğu tartışmasızdır.

· Ekmeleddin İHSANOĞLU, adaylığı gündeme geldiği günden beri  sürekli olarak etnik, mezhepsel ve diğer farklılıklar yönünden ayrıştırıcı, kutuplaştırıcı değil; aksine, hiçbir ayrım gözetmeden toplumun tüm kesimlerini kucaklayacağı, uzlaştırıcı ve birleştirici olacağı yolunda mesajlar vermektedir. Verdiği bu olumlu mesajlar nedeniyle Ekmeleddin İHSANOĞLU’nun 8 numarada belirtilen niteliğe sahip olduğunu rahatlıkla ifade edebiliriz.

· Ekmeleddin İHSANOĞLU’nun  ne kendisi ne de ailesi aleyhinde en ufak bir yolsuzluk iddiası medyada yer almadı. Kendisi ve ailesi aleyhinde zerre kadar dahi bir iddia veya haber mevcut olsaydı yandaş medya, bunu binlerce kat abartarak yeri göğü yıkardı. Kendisi ve ailesi hakkında en ufak dahi bir yolsuzluk şüphesinin olmaması Ekmeleddin İHSANOĞLU’nun 9 numarada belirtilen niteliğe de sahip olduğunu kesin olarak ortaya koymaktadır.

Değerli okuyucularım,
Dilimin döndüğünce Ekmeleddin İHSANOĞLU’nun Cumhurbaşkanı olacak kişide bulunması gereken niteliklere sahip olduğunu açıklamaya çalıştım. Ekmeleddin İHSANOĞLU’nda açıkladığımız niteliklerden fazlası mevcut. Ekmeleddin İHSANOĞLU, hem pozitif bilimlerde hem de dini bilimlerde oldukça önemli bir birikime sahip. Bu konularda doktora tezleri ve yazdığı  kitaplar var. Ekmeleddin İHSANOĞLU, Türkçe’nin dışında İngilizce, Fransızca, Arapça ve Farsça’yı iyi derecede biliyor.
Bunların dışında dünyada çok iyi tanınan bir kişi. Ekmeleddin İHSANOĞLU’dünya siyasetini de iyi biliyor. Kendisi İslam Konferansı Teşkilatı’nda 9 yıl genel sekreterlik yaptı.

Sonuç olarak söyleceğim şudur ki, Ekmeleddin İHSANOĞLU, mevcut adaylar içerisinde Cumhurbaşkanlığı makamına yakışan, bu makamın hakkını verebilecek, Devletin tekliğini, milletin birliğini ve vatanın bütünlüğünü koruyabilecek tek adaydır. Bu nedenle  Devletin tekliği, milletin birliği, vatanın bütünlüğü konusunda hassasiyet taşıyan her seçmen 10 Ağustos günü sandık başına giderek Ekmeleddin İHSANOĞLU’nu desteklemelidir.  

Zafer Partisi
Zafer Partisi
Giriş Yap

Haberiniz.com.tr ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!