Cumhurbaşkanı Xi’den ağaçlandırma kampanyasına vurgu

featured

Çin’in geleneğine göre Qingming Günü (5 Nisan) civarında ağaçlar dikilir. Qingming Günü’nün arifesinde Beijing’de yağmur yağdı. Yağmurluk giyen Çin’in üst düzey lideri Xi Jinping, Beijing kentinin Chaoyang bölgesinde yer alan Dongba Merkez Parkı’na gelip vatandaşlarla beraber gönüllü olarak ağaçlar dikti. Çin Komünist Partisi (ÇKP) Merkez Komitesi Genel Sekreterliğine seçildikten sonra 11. kere ağaç dikme etkinliğine katılan Xi, aynı zamanda merkez yönetimine geçtikten sonra 16. kez aynı etkinliğe katıldı.

Xi, dünkü etkinliğe katılan vatandaşlarla samimiyetle sohbet etti. Ağaçlandırmanın anlamı, memleket özlemi ve yeşil gelişime değinen Xi’nin özellikle üç sözü, insanların büyük dikkatini çekti.

Ağaç dikme etkinliği

“Ağaçlandırma, çok anlamlı bir iş”

Xi, 2016 yılında düzenlenen ağaç dikme etkinliğinde çevresindeki öğrencilere şunları söyledi: “10 yılda ağaç ve yüz yılda yetenek yetişir. 10 yıl ve 20 yıl sonra buraya bizzat ellerinizle diktiğiniz bu fidanların nasıl olduğuna bir bakabilirsiniz. Bu çok anlamlı bir iş.”

Xi, dünkü etkinlikte ağaçlandırmanın çok anlamlı bir iş olduğunu tekrarladı. Xi, "Bundan asrımız şeref kazanırken gelecek nesillerin faydalanacağını, bu yüzden bunu yapmaya devam etmemiz gerekiyor" diye vurguladı.

Öncelikle Çin’in ağaçlandırma faaliyetine bir göz atalım. ÇKP 18. Ulusal Kongresi’nin düzenlenmesinden bu yana Çin’de ağaçlandırma alanı, 68 milyon hektarı buldu. Ormanlık alanın toprağın yüzeyini örtme oranı 10 yıl önce yüzde 21,63 iken şimdi 24,02’ye yükseldi. Çin, suni orman yüzölçümü açısından dünyanın birinci sırasındaki yerini korurken ağaçlandırmaya devam ederek dünyayı yeşillendirmek ve küresel iklim değişikliğiyle mücadele etmek için kendi katkısını yapıyor.

Dongba Merkez Parkı’nda ağaç dikme etkinliği

Yüz yılda yeteneklerin yetişebildiği sözüne bakıldığında, Xi yıllardır başkentteki ağaç dikme etkinliklerine katılarak hem "Güzel Çin"in inşasına katkıda bulunmak hem de toplumda özellikle gençler ve çocuklar arasında ekolojik medeniyet kavramını oluşturmak için fidan dikmeyi amaçladığını belirtti. Xi, dünkü etkinliğe katılan ilkokul ve ortaokul öğrencilerine hitap ederken, "Siz de anne baba olduktan sonra çocuklarınızın ve torunlarınızın da ağaç dikmeye devam etmelerini isteyeceksiniz. Bu nesilden nesile devam ederse, 'Güzel Çin'in inşası tamamlanabilir." şeklinde konuştu.

“Memleketime olan hasretimin çoğu ağaçlarla ilgili”

Xi Jinping, Çin pagoda ağacı, hurma ağacı ve süs kızılcığı gibi fidanları dikti. Kendisinin Beijing’de büyüdüğünü hatırlatan Xi, memleketine olan özleminin çoğunun ağaçlarla ilgili olduğunu belirtti. Xi, eskiden Beijing'e özgü inşaat yapısı olan Siheyuan'ın avlusunda mutlaka pagoda ağacı, hurma ağacı, sibirya elma ağacı veya nar ağacının bulunduğunu söyledi.

Xi, 2013 Aralık’ta yaptığı konuşmada kentlerin doğayla kaynaşması, şehir sakinlerinin dağları ve nehirleri görebilmesi ve memleket hasretinin unutulmaması gerektiğine işaret etti.

cüce crabapple ağacı 

“Yeşil gelişme, Çin’in gelişmesi için önemli bir stratejidir”

Xi, etkinlikte şu anki ve gelecek dönemde yeşil gelişmenin Çin’in gelişmesi için önemli bir strateji olduğunu kaydetti. Xi, bu stratejinin ancak tüm vatandaşların birleşik gücüyle gerçekleştirilebileceğini dile getirdi.

Xi’nin söylediği gibi hepimiz ağaçların altında serinliyoruz ama aynı zamanda ağaç da dikmeliyiz. 10 yıldır Xi, ağaç dikme etkinliklerine vatandaşların gönüllü olarak ve aktif şekilde katılmaları için etkinliklerin çeşitlendirilmesi gerektiğine dikkat çekti.

Alınan bilgilere göre gönül ağaç dikme kampanyasının başlatılmasından beri Beijing’de yüz milyondan fazla kişi, çeşitli etkinliklerle gönüllü olarak ağaç dikti ve bu etkinlikler kapsamında 220 milyon ağaç dikildi.

Kaynak Çin Uluslararası Radyosu 

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Zafer Partisi
Zafer Partisi
Giriş Yap

Haberiniz.com.tr ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!