Covid kısıtlamaları protestoları: Belçika’da şiddet, Fransa’da isyan

Covid kısıtlamaları protestoları: Belçika'da şiddet, Fransa'da isyan

Avrupa’da artan koronavirüs vakaları nedeniyle getirilen kısıtlamalara karşı protestolarda Belçika’da şiddet patlak verdi. Fransa’da ise ayaklanmaya dönüşen gösteriler nedeniyle polise ek olarak özel birlikler devreye girdi.

Belçika’nın başkenti Brüksel’de, binlerce kişinin katıldığı protestoda şiddet yaşandı.  Protesto yürüyüşü önce barışçıl bir şekilde başladı, ancak polis daha sonra bir grup katılımcının taşkınlıklarına tepki olarak tazyikli su ve göz yaşartıcı gaz kullandı.

Çevik kuvvet polisiyle çatışma, kentin AB ve hükümet bölgesi yakınında gerçekleşti. Polis, 35 bin protestocunun hükümetin Çarşamba günü açıkladığı yeni bir COVID-19 önlemi turuna karşı Brüksel’deki Kuzey İstasyonundan yürüdüğünü söyledi.

”Özgürlük için Birlikte” adlı gösteri, büyük ölçüde aşısızların restoran ve bar gibi mekanlardan çıkarılmasına odaklandı.

Son dalganın en çok vurduğu ülkelerden biri olan Belçika’da evden çalışma kuralları genişletildi ve aşısızlara karşı kısıtlamalar artırıldı.

Fransa ise Covid-19 kısıtlamaları nedeniyle birkaç gündür süren protestolar ve yol blokajlarının ayaklanmaya dönüşmesinin ardından Karayipler’deki Guadeloupe adasına özel kuvvetler gönderdi.

İçişleri Bakanı Gerald Darmanin,  Le Parisien gazetesine verdiği demeçte, polis özel kuvvetlerinden 50 polis memurunun, Fransa anakarasından gönderilen 200 polis memuruna ek olarak, Fransız denizaşırı topraklarına seyahat edeceğini söyledi.

Guadeloupe’de, polis memurlarına ateş açıldığını ve yağmaların yapıldığını belirten Darmanin, Fransız denizaşırı topraklarında ”kabul edilemez” şiddeti kınadı.

Darmanin, yol ablukalarının hastaneleri ”birkaç saat için çok zor bir duruma” soktuğunu ve hastaların ve malzemelerin kendilerine ulaşamayacağını söyledi.

Sosyal medyadaki görüntüler arabaların ve binaların ateşe verildiğini gösterirken, Fransız medyası adanın en büyük şehri Pointe-a-Pitre şehir merkezindeki birkaç binanın yıkıldığını bildirdi.

Kaynak:AjansBizim

Zafer Partisi
Zafer Partisi
Giriş Yap

Haberiniz.com.tr ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!