Covid-19: Dünyadaki Gelişmeler

Sokağa çıkma yasağıyla ilgili yeni gelişme

Johns Hopkins Üniversitesi’nin verilerine göre dünya çapında tespit edilen Covid-19 vakalarının sayısı 2,5 milyonu geçti.Vaka sayısında 788 bin 920 ile ABD ilk sırada. ABD’nin ardından İspanya ve İtalya geliyor.

ABD’de can kaybı 42 bini geçti

Gürcistan bir ay önce koronavirüs nedeniyle başlattığı olağanüstü hal kararını bir ay daha uzattığını açıkladı. Karar Cumhurbaşkanı Salome Zurabişvili tarafından televizyondan duyuruldu.

İtalya Başbakanı Giuseppe Conte, 4 Mayıs’tan itibaren ülkede sokağa çıkma kısıtlamalarını adım adım kaldırmaya dair planlarını hafta sonuna doğru açıklayacağını duyurdu, ancak “çok temkinli davranın” uyarısı yaptı.

Avusturya Başbakanı Sebastian Kurz 15 Mayıs’ta bar ve restoranların yeniden açılacağını duyurdu, ancak çalışanların muhtemelen yüz maskesi takmalarının gerekeceğini ve içerideki kişi sayısı ile açılış-kapanış saatlerine sınırlamalar getirileceğini belirtti.

İspanya’da sokağa çıkma sınırlandırmaları boyunca çocukların dışarı çıkması yasaktı. Pazartesi’den itibaren 14 yaşın altındaki çocuklar ebeveynlerine eczaneye ya da markete giderken eşlik edebilmeye başladı, ancak sokakta oyun oynamalarına izin verilmeyecek.

Fransa’da yoğun bakım tedavisi gören hasta sayısı peş peşe 13. gün azaldı. Son 24 saatte yoğun bakımdaki hasta sayısı 5.638’den 5.433’e düştü. Can kaybı Salı günü yükselmeye devam etti, 531 kişinin daha hayatını kaybetmesiyle 20.796’ya yükseldi.

Almanya’nın başlıca kamu sağlığı kuruluşu Robert Koch Enstitüsü’nden yapılan açıklamada, Covid-19’un kalp ve böbreklere zarar verdiği ve kanda pıhtılaşmaya neden olduğunu gösteren kanıtlar bulunduğu kaydedildi. Enstitü’nün Başkan Yardımcısı Prof. Lars Schaade “Otopsiler de dahil, tüm kanıtları sistemli bir şekilde incelemeliyiz” dedi.

BM Dünya Gıda Programı (WFP), koronavirüs nedeniyle dünya genelinde akut açlıkla karşı karşıya olan insan sayısının neredeyse iki katına çıkabileceği uyarısında bulundu. WFP’nin projeksiyonlarına göre, koronavirüsün ekonomik etkileri yüzünden akut gıda güvensizliğiyle karşılaşacak insanların sayısı 2020’de 265 milyona çıkabilir. Geçen yıl bu sayı 130 ila 135 milyon kişiydi.

Birleşmiş Milletler (BM) üyesi 193 ülke, koronavirüse karşı önümüzdeki süreçte geliştirilecek aşıya adil erişim talebinde bulundu. Pazartesi günü New York’ta gerçekleştirilen BM Genel Kurulu’nda oybirliğiyle kabul edilen kararda gelecekte salgına karşı geliştirilecek ilaçlar ve aşıların ihtiyacı olan tüm ülkelere “adil, şeffaf, eşit ve verimli” bir biçimde sunulması gerektiğine dikkat çekildi.

 

Zafer Partisi
Zafer Partisi
Giriş Yap

Haberiniz.com.tr ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!