Covid-19 araştırmasından çok çarpıcı sonuçlar

Covid-19 araştırmasından çok çarpıcı sonuçlar

Covid-19 salgınının seyrine ilişkin bilimsel metotlarla öngörüler geliştiren ECONiX Araştırma şirketinin yeni raporunsa, Türkiye’de nüfusun yüzde 33.78’i bağışıklık kazandığı belirtildi

Bir yılı aşkın süredir pandemi ile mücadeleye ilişkin ECONiX Araştırma, “Covid-19 Pandemisi İlk Yıl Değerlendirmesi” başlıklı bir rapor yayımladı. Rapora göre dünyada 110 milyondan fazla kişiye virüsün bulaştı, ölümler 2.5 milyonu aştı. Dünya genelinde yüzde 2.22 olan vaka-ölüm oranı Türkiye’de yüzde 1.06 olarak kaydedildi. Türkiye nüfusunda 12 Nisan itibarıyla aşılama oranının yüzde 9 olduğuna işaret edilen raporda, hastalık geçirme ya da aşı yoluyla her 3 kişiden 1’inin bağışıklık kazandığına yer verildi. Raporda, Türkiye’de devletin son bir yılda Covid-19 hastaları için 10.6 milyar lira harcadığı da kaydedildi.

AVRUPA’DA  ÜÇÜNCÜ

Raporda, 1 Mart itibarıyla dünya genelinde aşılama oranının yüzde 3.39 olduğu, kıta bazında en yüksek aşılama oranı yüzde 13.82 ile Kuzey Amerika’da olduğu kaydedilerek, Avrupa’nın aşılamada yüzde 8.61’le ikinci sırada yer aldığı vurgulandı. Diğer kıtalardaki (Güney Amerika, Asya, Afrika ve Okyanusya) aşılama oranları ise yüzde 5’in altında kaldı. Türkiye ise 12 Nisan itibarıyla yüzde 9’la Sırbistan ve İngiltere’den sonra Avrupa’nın en yüksek aşılama oranına sahip 3’üncü ülke oldu. Sağlık Bakanlığı verilerine göre, Türkiye’de aşı uygulanan kişi sayısı toplam 19.2 milyonu geçti. Birinci doz uygulanan kişi sayısı 11 milyon 555 bini, 2. doz uygulanan kişi sayısı da 7 milyon 716 bini aştı.

BAĞIŞIKLIK %30’UN ÜZERİNDE

Araştırma ekibine liderlik eden Güvenç Koçkaya, dünya genelinde vaka ve can kaybının arttığını belirterek, şunları dedi:

“Bu oranların en yüksek seyrettiği dönem Ocak 2021 olarak kayıtlara geçti. Türkiye’de ise günlük ölüm oranının en yüksek seyri 2020’nin mayıs ayında gözlemlendi, Ekim 2020’den itibaren de düşüş yaşandı. Günlük ölüm oranlarının 2021 yılı itibarıyla dengede gittiği görülse de şu anda da belirli bir artış söz konusu. Türkiye’de görülen ölüm oranının dünya genelinde görülen ölüm oranının yarısı kadar olduğunu saptadık. Kovid-19 vakalarına baktığımızda şu anki resmi vaka sayısının teşhis edilmeyen olası Kovid-19 hastalarının yüzde 13.53’ü olduğunu öngörüyoruz. Buna göre Türkiye nüfusunun yüzde 33.78’inin vakaların şiddeti değişse de hastalık geçirme ve aşılama ile bağışıklık kazandığı söylenebilir.”

YOĞUN BAKIMDA HASTA BAŞINA 29 BİN 332 TL

Kovid-19 Pandemisi İlk Yıl Değerlendirmesi başlıklı rapora göre Kovid-19 için devlet tarafından ayakta tedavi edilen hasta başına 411 TL, yatan hasta için 15 bin 424 TL ve yoğun bakım hastası başına 29 bin 332 TL harcama yapıldı. Araştırma ekibinden Dr. Gülpembe Oğuzhan, “2020’de toplam 100,3 milyar lira sağlık harcaması gerçekleştiren SGK ek Kovid-19 harcamalarına rağmen sağlık bütçesinden yaklaşık 22 milyar TL daha az harcama yaptığı gözleniyor. Bu tabloda kronik hastalığı olan bireylerin hastaneye başvurularının düşmesinin etkili olduğu söylenebilir” dedi. Rapora göre, bir önceki yıla kıyasla hastane başvuru yüzde 35.2 ve reçete sayısı ise yüzde 14.8 azaldı. Prof. Dr. Zafer Çalışkan, *Türkiye ilaç harcamalarına geçen yıl 48.3 milyar TL, sağlık hizmetlerine 52.4 milyar TL bütçe ayırdı. İlaç harcamasında bir önceki yıla göre yüzde 18.7’lik, sağlık hizmetlerinde ise yüzde 0.1’lik artış gözlendi” dedi.

Kaynak: Milliyet

Zafer Partisi
Zafer Partisi
Giriş Yap

Haberiniz.com.tr ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!