Çocuklarda İnatlaşma Bozukluğu, Annenin Depresyonu İle Bağlantılı

Çocuklarda inatlaşma bozukluğu, annenin depresyonu ile bağlantılı

Avustralya’da yapılan bir araştırmada, anneler ve yeni doğan bebeklerin ruh sağlığının birbiriyle bağlantılı olduğu görüldü.

Avustralya’nın Curtin Üniversitesi’nde yapılan bir araştırmada, çocuklarda inatlaşma ya da karşı gelme bozukluğu (KGB) ile  annenin gebeliğin son dönemlerinde ve doğum sonrasında yaşadığı depresyon arasında bir bağlantı bulundu.

KGB,  çocukluk veya ergenlik döneminde başlayan, meydan okuyan, itaatsiz ve düşmanca davranışlarla karakterize bir davranış bozukluğudur.

Şinhua ajansının haberine göre araştırmada 7 bin 994 anne ve çocuğu incelendi ve hamilelik sırasında ve doğum sonrası dönemde (perinatal) depresif belirtiler yaşayan annelerin çocuklarına daha sonra KGB teşhisi konma olasılığının 4 kat daha fazla olduğu belirlendi.

Avustralya’da her 10 çocuktan 1’inin bir noktada bu bozukluğa yakalandığı ve erkek çocuklarda görülme olasılığının 2 kat daha fazla olduğu tahmin edildiği belirtildi.

Araştırmanın yazarı, Curtin Üniversitesi’nden Dr. Berihun Dachew, ”Çalışmamız, perinatal depresyonun yeni doğanın KGB  ile ilişkisini dört gelişimsel zaman noktasında inceledi: 7, 10, 13 ve 15 yaşları. Ve bu çocuklarda durumun yıllar içinde nasıl ilerlediğini gözlemlememize izin verdi” dedi.

Dachew, buldukları şeyin, çocuğun annesinin doğum yapması sırasında ve sonrasında depresif dönemlerle doğrudan bağlantı olduğunu kaydetti. Dachew, çalışmanın belirli zihinsel sağlık sorunlarına karşı “ortak bir genetik güvenlik açığı” olduğunu öne sürse de, çevrenin muhtemelen baskın faktör olmaya devam ettiğini söyledi.

Avustralya Sağlık ve Refah Enstitüsü’nün bir hükümet raporuna göre, yaklaşık 5 anneden 1’i hamilelik sırasında ve sonrasında bir tür depresyondan muzdarip ve genç ve ekonomik olarak dezavantajlı kadınlarda daha da sık görülüyor.

Sonuç olarak bu çalışma, anne depresyonunu tanımlamak ve yönetmek için bir neden daha ekliyor.

Dachew, daha fazla çalışmanın bu tür depresif semptomlardan muzdarip kadınlar için daha iyi ve daha erken tedaviler sağlayabileceğini umduğunu ve daha sonra bunun etkilerini hissedebilecek çocuklar olduğunu belirterek, ”Bu nedenle erken müdahale ve tedavi önemlidir ve çalışmamız KGB’nin gelişiminde rol oynayan değiştirilebilir temel risk faktörlerine ışık tutuyor” dedi.

Kaynak: AjansBizim

 

Zafer Partisi
Zafer Partisi
Giriş Yap

Haberiniz.com.tr ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!